Viral

Η πιο «κλασική» συνταγή για βασιλόπιτα

Η «απόλυτη» ντίβα της Πρωτοχρονιάς είναι η βασιλόπιτα, η πρωταγωνίστρια του γιορταστικού τραπεζιού που έχει μόνο θαυμαστές.

Η «κλασική» βασιλόπιτα είναι ένας «μύθος» που αναπαράγεται σε κάθε χωριό / πόλη /γεωγραφική περιφέρεια της Ελλάδα. Ακόμα και σε κάθε οικογένεια. Αναλόγως προέλευσης και προσωπικών προτιμήσεων, κλασική θεωρείται η πίτα – τσουρέκι, η πίτα με μπόλικο τριμμένο αμύγδαλο, η πίτα με καρύδια και αυτή από την οποία απουσιάζουν τελείως οι ξηροί καρποί και κυριαρχεί η γεύση και το άρωμα του πορτοκαλιού.

Για την υποδοχή του 2023 διαλέξαμε την πιο «λουσάτη» κλασική συνταγή βασιλόπιτας, με φίνα αρώματα από πραγματικό βούτυρο και πολύτιμα μπαχαρικά και καρυδάτη επίγευση. Μια γεύση που θα μας ταξιδέψει στα αστικά σπίτια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μια άλλης εποχής.

Η επιτυχία είναι εγγυημένη αρκεί να προσέξετε τα σημεία SOS.

  • Υλικά:
  • 300 γρ. φρέσκο βούτυρο
  • 250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 6 αυγά μεσαία
  • 2 γρ. μαστίχα
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • 1 κουτ. γλυκού κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας baking powder
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 100 γρ. καρύδια, τριμμένα

Εκτέλεση:

Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι στο μάτι ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. SOS: Αν το βούτυρο είναι ζεστό όταν προστεθεί στο μείγμα, η βασιλόπιτα θα κάτσει.

Σε ένα μπολ συγκεντρώνουμε τα στερεά υλικά: το αλεύρι κοσκινισμένο, τα τριμμένα καρύδια, το baking powder, τα μπαχαρικά, τη μαστίχα και την πρέζα από το αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρά. Αν έχουμε δυσκολία να θρυμματίσουμε τη μαστίχα, προσθέτουμε στο γουδί λίγη ζάχαρη.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά και την ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και η σύστασή του να θυμίζει ρευστή κρέμα σαντιγί. Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτουμε το λειωμένο βούτυρο, σταδιακά, σαν κλωστή και χτυπάμε όσο να ενσωματωθεί.

Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε με τη σειρά το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και, στη συνέχεια, τα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε με προσεκτικές κινήσεις μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 170 βαθμούς σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο 25 εκατοστών, την οποία έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Για ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά ότι η πίτα μας δεν θα κολλήσει, ντύνουμε την φόρμα με αντικολλητικό χαρτί. SOS: Αν η φόρμα δεν έχει τη σωστή διάσταση, η βασιλόπιτα δεν θα ψηθεί σωστά.

Αν θέλουμε να βάλουμε το φλουρί μας πριν από το ψήσιμο, το τυλίγουμε καλά με χρυσόχαρτο.

Ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Ελέγχουμε ότι έχει ψηθεί βυθίζοντας στο κέντρο ένα κοφτερό μαχαίρι -πρέπει να βγει καθαρό- και αφήνουμε να κρυώσει.

Τοποθετούμε στο σκεύος που θα την παρουσιάσουμε. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη και διακοσμούμε με φυλλαράκια γκι ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιάννης Διακογιάννης: Πλήθος κόσμου στο τελευταίο αντίο - Αποχαιρέτησαν τον σπουδαίο αθλητικογράφο
Κατάρ: Μικρό στο μάτι, τεράστιο στο… πορτοφόλι - Πώς τα «γκαζοδολάρια» το έφτασαν ως εδώ
Chevron Right