Με έμπνευση από την παραδοσιακή φανουρόπιτα η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου προτείνει πεντανόστιμα νηστίσιμα κεκάκια πορτοκαλιού, που θα γίνουν ανάρπαστα, ειδικά από εκείνους που προσέχουν την διατροφή τους.
Η συνταγή που προτείνει διαφοροποιείται από τη παραδοσιακή σε τρία σημεία:
- Αντί για άσπρο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, χρησιμοποιούμε αλεύρι σίκαλης στο οποίο προσθέτουμε baking powder.
- Αντί για λευκή ζάχαρη, χρησιμοποιούμε καστανή.
- Τέλος, ψήνουμε σε μικρά φορμάκια για muffins.
Υλικά για 12 κομμάτια:
1 ½ φλ. αλεύρι σίκαλης
½ φλ. ζάχαρη καστανή
½ φλ. ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας κονιάκ
½ φλ. χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα από το πορτοκάλι ολόκληρο
1 κου. γλ. κανέλα
1 κου. γλ. γαρύφαλλο
1 πρέζα αλάτι
½ κουτ. γλ. μαγειρική σόδα
1 ½ κουτ. γλ. baking powder
½ φλ. σταφίδες
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160 βαθμούς. Σε μια φόρμα για 12 muffins, τοποθετούμε χάρτινες θήκες για muffins μίας χρήσης.
Σε ένα λεκανάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το λάδι, το κονιάκ, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε με το χέρι ή με το μίξερ.
Σε ένα δεύτερο λεκανάκι βάζουμε το αλεύρι, το baking και το αλάτι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τος σταφίδες.
Τέλος, σε ένα μεγάλο ποτήρι βάζουμε τη σόδα και τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε να αφρίσει.
Προσθέτουμε το μείγμα της σόδας στα υγρά υλικά, ανακατεύουμε και βάζουμε το αλεύρι. Μόλις το μείγμα μας γίνει ομοιογενές, γεμίζουμε τα φορμάκια και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.
Δείτε το βίντεο: