Αν και το παγωτό είναι σίγουρα ένα από τα καλύτερα πράγματα του καλοκαιριού, πολλοί είναι εκείνοι για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η καθημερινή του κατανάλωση στην υγεία και τη σιλουέτα τους.
Από την άλλη, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η υπερβολική στέρηση επίσης δεν κάνει καλό και φυσικά ένα παγωτάκι μια στο τόσο δε θα φέρει την καταστροφή.
Εάν, όμως, θέλετε να απολαμβάνετε ένα γλυκό, δροσερό σνακ περισσότερες από μια φορές την εβδομάδα, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να βρείτε νόστιμες και υγιεινές εναλλακτικές.
Μια από αυτές είναι το λεγόμενο «nice cream», μια υγιεινή εκδοχή του παραδοσιακού παγωτού, χωρίς την πρόσθετη ζάχαρη, τα συντηρητικά και τα κορεσμένα λιπαρά.
Στην πραγματικότητα, η συνταγή του nice cream είναι τόσο απλή, που μπορείτε να την ετοιμάσετε εύκολα στο σπίτι, χωρίς παγωτομηχανή και χρησιμοποιώντας απλά υλικά που οι περισσότεροι ήδη διαθέτουμε.
Επιπλέον, η συγκεκριμένη συνταγή είναι μια καλύτερη επιλογή από τα παγωτά «διαίτης» που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τα οποία κατά κύριο λόγο δε διαφέρουν πολύ από τα κλασικά παγωτά, όσον αφορά τη διατροφική τους αξία. Συχνά περιέχουν γλυκαντικά όπως η μαλτιτόλη και η ερυθριτόλη, τα οποία αν και προτιμότερα της ζάχαρης δε συστήνεται να καταναλώνονται καθημερινά, ενώ μπορούν να προκαλέσουν και ενοχλήσεις στο στομάχι. Τα παγωτά αυτά είναι επίσης κατά κύριο λόγο αρκετά ακριβά και δεν προκαλούν τον κορεσμό καθώς δεν περιέχουν φυτικές ίνες και έτσι μας καλούν να τα απολαύσουμε χωρίς όρια, με την… υπόσχεση του 0%!
Nice cream: Συνταγή για «παγωτό» μπανάνα σε 5 λεπτά
Η παρακάτω συνταγή αποτελεί ένα άκρως απολαυστικό υποκατάστατο του παγωτού (γνωστό στο διεθνές διαδίκτυο ως «nice cream») που μπορείτε να απολαμβάνετε όποτε θέλετε μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.
Το μόνο που θα πρέπει να έχετε προνοήσει να κάνετε είναι να κόψετε σε μικρές ροδέλες 2 – 3 ώριμες μπανάνες και να τις φυλάξετε στην κατάψυξη μέσα σε μια σακούλα.
Η παρακάτω συνταγή δεν περιέχει καθόλου βούτυρο, ούτε και πρόσθετη ζάχαρη. Συγκεκριμένα, η ζάχαρη, η οποία διατροφικά δεν προσφέρει κάτι παραπάνω από «κενές θερμίδες», καθώς και τα διάφορα τεχνητά γλυκαντικά έχουν αντικατασταθεί από τις ώριμες μπανάνες, οι οποίες είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και καλίου.
Οι φυτικές ίνες στις μπανάνες αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και προωθούν την καλή υγεία του εντέρου. Επιπλέον, το εν λόγω «παγωτό» είναι χαμηλό σε θερμίδες, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν το βάρος τους.
Βασική συνταγή – Υλικά
- 2 μεγάλες ώριμες μπανάνες σε ροδέλες, παγωμένες από την κατάψυξη
- 50 mL γάλα (ζωικό ή φυτικό)
- Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε ένα ή και περισσότερα από τα εξής υλικά: 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας/ 1 κ.γλ. μέλι / 1 κ.σ. φυστικοβούτυρο/ 1 κ.σ. σκόνη κακάο/ μισή κούπα παγωμένες φράουλες
Εκτέλεση
- Τοποθετήστε τα υλικά μέσα σε ένα multi.
- Ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί καλά. Μπορείτε να το απολαύσετε αμέσως. Για πιο σφιχτή υφή μπορείτε να το μεταφέρετε σε ένα κατάλληλο δοχείο και να το αφήσετε στην κατάψυξη για 30 – 60 λεπτά.
- Μεταφέρετε σε ένα μπολ. Εάν θέλετε, μπορείτε να σερβίρετε με κομματάκια μαύρης σοκολάτας, ξηρούς καρπούς ή το σιρόπι της αρεσκείας σας.