Viral

Κόκκινος συναγερμός: Κροκοδείλοι μεταναστεύουν και σκοτώνουν ανθρώπους

Ήταν τον  περασμένο Μάρτιο όταν  δύο βιολόγοι από την Αυστραλία, ο Yusuke Fukuda και ο Sam Banks, ταξίδεψαν στο ανατολικό Τιμόρ, προκειμένου να μελετήσουν ένα μεγάλο μυστήριο: Γιατί τόσοι πολίτες που κατοικούν εκεί έχουν χάσει τη ζωή τους από κροκόδειλους.

Οι επιθέσεις κροκόδειλων εναντίον ανθρώπων αυξήθηκαν κατά είκοσι φορές την τελευταία δεκαετία.«Αποφασίσαμε να εστιάσουμε στο θέμα μετά από τα ιδιαίτερα αυξημένα περιστατικά στο ανατολικό Τιμόρ», τόνισε ο Fukuda, υποψήφιος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο του Darwin στην Αυστραλία στους New York Times.

Στο Τιμόρ κινδυνεύουν περισσότερο οι άνθρωποι που κατοικούν στις όχθες των αμέτρητων ποταμών ή κατά μήκος των ακτών του νησιού. Κι αυτό γιατί σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούν το νερό των ποταμών για να πλύνουν τα ρούχα τους, να ψαρέψουν ή μεταβαίνουν στο σημείο για να συγκεντρώσουν νερό.

Οι ερευνητές άλλωστε έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως σχεδόν το 83% εκείνων που έπεσαν θύματα κροκόδειλων στην περιοχή ασχολούνταν με την αλιεία χρησιμοποιώντας μικρά κανό ή άλλες αυτοσχέδιες βάρκες.Υπάρχουν ωστόσο ντόπιοι που δεν πιστεύουν πως οι κροκόδειλοι βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις.

Από τη πλευρά του ο  Demetrio Carvalho, υπουργός Εξωτερικών του ανατολικού Τιμόρ είπε μεταξύ άλλων: «Οι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους με έναν μυστήριο τρόπο και εμείς οφείλουμε να δράσουμε με κάθε μέσο».

Οι ερευνητές που έχουν αναλάβει τη διεξαγωγή της μελέτης έφτασαν πρόσφατα στη βόρεια ακτή του ανατολικού Τιμόρ, όπου κατοικούν μερικοί από τους μεγαλύτερους και πιο επικίνδυνους κροκόδειλους της χώρας.

Σημειώνεται ότι μετά την απαγόρευση της λαθροθηρίας στην Αυστραλία τη δεκαετία του 1970, οι πληθυσμοί των κροκοδείλων του αλμυρού νερού εκτοξεύθηκαν. Τα ζώα βρέθηκαν πρόσφατα σε περιοχές που προηγουμένως θεωρούνταν ακατάλληλες ή πολύ απομακρυσμένες.

«Μετά από ένα ταξίδι πολλών ημερών, είναι σίγουρο πως οι κροκόδειλοι θα είναι πεινασμένοι και πολύ επικίνδυνοι για ό,τι κι αν συναντήσουν», είπε ο Fukuda.

Για την εκτενέστερη μελέτη του θέματος, ο Fukuda μαζί με την ομάδα του αποφάσισαν να συλλέξουν δείγματα DNA από έναν αριθμό κροκόδειλων, ζητώντας και τη βοήθεια των ντόπιων.

Kάποιοι από τους κροκόδειλους ταξίδεψαν δύο εβδομάδες μέσα στη θάλασσα και έφτασαν στο Ανατολικό Τιμόρ.

Η μετανάστευση αυτή εξηγεί γιατί δείχνουν να εξαφανίζονται από τα ποτάμια στη βόρεια Αυστραλία όπου ζουν. Εκεί τα θανάσιμα περιστατικά είναι ένα με δύο τον χρόνο, ενώ σε περίπτωση που οι κροκόδειλοι πλησιάσουν σε κατοικημένες περιοχές τους απομακρύνουν.

«Δεν υπάρχει κανένα αντίστοιχο φαινόμενο σε όλο τον κόσμο» υπογραμμίζει ένας άλλος από τους επιστήμονες που εκπόνησαν τη σχετική έρευνα. «Ένα επιτυχημένο πείραμα σε μία αναπτυγμένη χώρα προκαλεί απώλειες σε μια αναπτυσσόμενη χώρα», εξηγεί.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μητσοτάκης: Λιγότερο κράτος, περισσότερες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας
ΣΥΡΙΖΑ: Κρεσέντο νεοφιλελεύθερου κυνισμού από την κ. Κεφαλογιάννη (Βίντεο)
Chevron Right