Viral

Τσουρέκι cinnamon roll: Συνταγή για το Πάσχα που θα ξεχωρίσει

Ο Χρήστος Βεργάδος ετοίμασε στο «Χαμογέλα και πάλι» πασχαλινό τσουρέκι με γέμιση cinnamon roll και η Σίσσυ Χρηστίδου ξέχασε τη δίαιτα και δεν άφησε ψίχουλο.

Το αυθεντικό τσουρέκι χωρίς προσθήκες είναι διαχρονική αξία και δεν υπάρχει κανείς που δεν του αρέσει. Όμως, που και που, δεν λέμε όχι στους νεωτερισμούς, όπως αυτό το τσουρέκι του pastry chef Χρήστου Βεργάδου, που παντρεύει τη ζύμη του τσουρεκιού με την γουστόζικη τσαχπινιά του cinnamon roll.

Ο σεφ που παρουσίασε τη δημιουργία του στο «Χαμογέλα και πάλι» προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στους συντελεστές της εκπομπής, προτείνει να ακολουθήσουμε τη δική μας αγαπημένη συνταγή για τσουρέκι, προσθέτοντας τη δική του πινελιά.

Αν δεν έχουμε συνταγή, μπορούμε να ακολουθήσουμε τη δική του.

Υλικά για τσουρέκι (αν δεν έχετε δική σας συνταγή):

Για το προζύμι:

  • 250 ml νερό
  • 250 ml γάλα
  • 500 gr. αλεύρι σκληρό
  • 100 gr. νωπή μαγιά

Για τη ζύμη:

  • 1100–1200 gr. αλεύρι σκληρό
  • 500 gr. ζάχαρη
  • 250 gr. βούτυρο τύπου Κερκύρας αφρατεμένο
  • 6 αυγά
  • 5 gr. αλάτι
  • 10 gr. μαχλέπι τριμμένο
  • 5 gr. κακουλέ τριμμένο
  • 5 gr. μαστίχα τριμμένη

Τα βήματα για να γίνει το τσουρέκι σας cinnamon roll:

Για τη γέμιση κανέλας:

  • Για το 1,5 κιλό ζύμης τσουρεκιού χρειαζόμαστε:
  • 200 gr. ζάχαρη
  • 150 gr. βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας κανέλα

Για το frosting:

  • 300 gr. τυρί κρέμα
  • 150 gr. ζάχαρη άχνη
  • 100 gr. βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
  • 1 κάψουλα βανίλιας

Εκτέλεση (για τη ζύμη τσουρεκιού):

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό και το γάλα μέχρι να ζεσταθούν λίγο. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά προσθέτοντας και ένα μικρό μέρος από τη ζάχαρη της συνταγής (περίπου 50 γρ.). Ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να γίνει παχύρρευστος χυλός. Το σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.

Για τη ζύμη:

Αδειάζουμε το προζύμι στο κάδο του μίξερ, προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός του βούτυρο τύπου Κερκύρας και ζυμώνουμε με το γάντζο μέχρι να αρχίσει να ομογενοποιείται. Κατόπιν προσθέτουμε το βούτυρο τύπου Κερκύρας αφρατεμένο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει ζυμάρι λείο και ομογενοποιημένο που δε θα κολλάει στα τοιχώματα του κάδου (εάν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλο αλεύρι). Το αφήνουμε σκεπασμένο σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Κατόπιν το ζυμώνουμε για λίγο ακόμα μέχρι να φύγει ο αέρας, κόβουμε σε μερίδες 250–500 gr. και πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε.

Για τα cinnamon rolls:

Ανοίγουμε κάθε τσουρέκι σε ένα ορθογώνιο χοντρό φύλλο. Αλείφουμε με ένα λεπτό στρώμα βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, πασπαλίζουμε με την κανελοζάχαρη. Τυλίγουμε σε ένα ρολό. Κόβουμε το ρολό στη μέση κατά μήκος και πλέκουμε τις δύο λωρίδες σε χαλαρί πλεξούδα.

Συνεχίζουμε κανονικά, όπως κάνουμε τα τσουρέκια.

Το βάζουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Τέλος το αλείφουμε με ένα μείγμα γάλακτος και κρόκου (50 gr. γάλα και 1 κρόκος), πασπαλίζουμε προαιρετικά με αμύγδαλο ψιλοκομμένο και ψήνουμε στους 160 βαθμούς για το πρώτα 10 λεπτά και στη συνέχεια στους 140 βαθμούς για ακόμη περίπου 30 λεπτά.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ευρωεκλογές 2024: Αυτό είναι το ευρωψηδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – Όλοι οι υποψήφιοι
Μπαρτζώκας σε έξαλλη κατάσταση: Επεισόδιο με φωνές στη φυσούνα του ΣΕΦ
Chevron Right