Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, το ιλλυρικό κράνος έφερε τον χαρακτηριστικό σχεδιασμό που είχε αναπτυχθεί από τους Πελοποννήσιους κατά τη διάρκεια του 8ου και 7ου αιώνα π.Χ και βρέθηκε σε πλαγιά βουνού στο Zakotarac της νότιας Δαλματίας, στην Κροατία.
Αυτός ο τύπος ορειχάλκινης περικεφαλαίας, ευρέως γνωστός ως ιλλυρικό κράνος, χρησιμοποιήθηκε πρώτα από τους αρχαίους Έλληνες και στη συνέχεια από τους Ετρούσκους και τους Σκύθες, προτού καταλήξει στους Ιλλυριούς.
Οι αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ εξήγησαν ότι αυτός ο τύπος κράνους είχε σταματήσει να χρησιμοποιείται στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας ήδη από τις αρχές του 5ου π.Χ αιώνα, ωστόσο, στην Ιλλυρία παρέμεινε δημοφιλής μέχρι και τον 4ο αιώνα π.Χ.
https://www.facebook.com/DailyMail/posts/6453830284676665
Εκτός από την εν λόγω περικεφαλαία, η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των Περσικών Πολέμων, οι αρχαιολόγοι έκαναν και άλλες σημαντικές ανακαλύψεις, που περιλαμβάνουν σπουδαία κειμήλια, κατασκευασμένα «πιθανότατα από αττικά και ιταλικά εργαστήρια», όπως εξήγησε ο επιμελητής στο Μουσείο του Ντουμπρόβνικ, Δρ. Domagoj Perkić.
Παράλληλα, κοντά στο ιλλυρικό κράνος, εντοπίστηκε ένας μικρός θησαυρός από αρχαία όπλα, καθώς και μια δεύτερη σορός, η οποία φαίνεται πως ανήκει σε μια γυναίκα, που θάφτηκε φορώντας ένα χάλκινο βραχιόλι.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, πρόκειται μάλλον για τάφο Έλληνα στρατιώτη, που ανήκε στο επίλεκτο σώμα.
Δείτε τα ευρήματα: