Στις 24 Οκτωβρίου 1962, ένας Αμερικανός πυρηνικός χημικός, ο Χάρισον Μπράουν, άρχισε να γράφει ένα άρθρο για το Bulletin of the Atomic Scientists, ακριβώς τη στιγμή που η κρίση των πυραύλων της Κούβας έφτασε στο αποκορύφωμά της.
«Γράφω σε ένα αεροπλάνο που ταξιδεύει από το Λος Άντζελες για την Ουάσιγκτον και παρ’ όλα αυτά ξέρω ότι αυτό το άρθρο μπορεί να μην δημοσιευτεί ποτέ», ανέφερε ο Μπράουν. «Ποτέ στην ιστορία οι άνθρωποι και τα έθνη δεν ήταν τόσο κοντά στον θάνατο και την καταστροφή σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Τα μεσάνυχτα πλησιάζουν».
Η… μακάβρια προειδοποίηση παρέπεμπε στο «Ρολόι της Αποκάλυψης», το εμβληματικό σύμβολο του Bulletin από την ίδρυσή του πριν από 75 χρόνια, από τον Άλμπερτ Αϊνστάιν και ορισμένους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σικάγο που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα Μανχάταν (Manhattan Project). Η δουλειά τους είχε συμβάλει στην εφεύρεση της ατομικής βόμβας, όμως πολλοί εξ αυτών είχαν εξοργιστεί από τη ρίψη της από τις ΗΠΑ σε πόλεις της Ιαπωνίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η εικόνα του ρολογιού που έτρεχε προς τα μεσάνυχτα είχε σκοπό να μεταφέρει την αίσθηση του επείγοντος κινδύνου, τον οποίο ένιωσε ο Μπράουν σε εκείνη την πτήση του 1962 στην Ουάσιγκτον. «Πίστευε ότι ο κόσμος θα μπορούσε να τελειώσει όσο βρισκόταν σε εκείνη την πτήση», είπε η Ρέιτσελ Μπρόνσον, η σημερινή πρόεδρος του Bulletin.
Αύριο Πέμπτη (20/1), το «Ρολόι της Αποκάλυψης» θα αποκαλυφθεί για 75η φορά, ενώ αναμένεται να γίνει γνωστό προς ποια κατεύθυνση μετακίνησε τους δείκτες του η επιτροπή του Bulletin, που αποτελείται από επιστήμονες και ειδικούς ασφαλείας. Επί δύο χρόνια, είχε κολλήσει στα 100 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα.
This is discouraging:
Is midnight upon us? Doomsday Clock panel to set risk of global catastrophe https://t.co/UmKfARkp2a pic.twitter.com/dYPAyMJH88
— Barry Ritholtz (@Ritholtz) January 19, 2022
Υπό την απειλή της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, που απασχολεί το τελευταίο διάστημα τα διεθνή ΜΜΕ, το πιθανότερο είναι πως το ρολόι δεν θα κινηθεί προς τα πίσω, πράγμα που σημαίνει ότι η ανθρωπότητα εξακολουθεί να κινδυνεύει περισσότερο από ποτέ.
Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το πιο ανησυχητικό πόρισμα των δεικτών είχε φέρει την ανθρωπότητα στα δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, μετά την πυροδότηση μιας θερμοπυρηνικής κεφαλής, μιας βόμβας υδρογόνου.
Μέχρι την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα, οι δείκτες έδειχναν επτά λεπτά πριν τα μεσάνυχτα και παρά τον Μπράουν και το ανησυχητικό άρθρο, το Bulletin αποφάσισε εκείνη τη χρονιά να μην τους μετακινήσει προς τα εμπρός. Αιτία για αυτό, ήταν το γεγονός ότι η παρ’ ολίγον πλήρης καταστροφή είχε δώσει κίνητρο στις ΗΠΑ και τη Ρωσία να εργαστούν εκ νέου προς τη μείωση του κινδύνου.
Από την άλλη, η μεγαλύτερη απόσταση που έχει καταγραφεί είναι τα 17 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, αμέσως μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Έκτοτε κινείται διαρκώς προς την κατεύθυνση της καταστροφής. Για αυτό ευθύνονται εν μέρει οι εύθραυστες γεωπολιτικές ισορροπίες, η ταχεία αύξηση των πυρηνικών όπλων και η νέα υπαρξιακή απειλή της κλιματικής αλλαγής, που άρχισε να προσμετράται επισήμως από το 2007.
Η εικόνα του Doomsday Clock ήταν αρχικά έργο της Martyl Langsdorf, μιας διάσημης καλλιτέχνη αφηρημένων τοπίων της εποχής, της οποίας ο σύζυγος, Alexander, ήταν φυσικός στο Manhattan Project. Όταν εκείνος και οι συνάδελφοί του αποφάσισαν να μετατρέψουν το εσωτερικό ενημερωτικό δελτίο τους σε περιοδικό το 1947, στράφηκαν σε αυτήν για να σχεδιάσει το εξώφυλλο του νέου Bulletin.
Πηγή: Guardian