Viral

Taste Atlas: Σταθερή αξία ο φραπές – Στους 10 καλύτερους καφέδες του κόσμου

Τρεις ελληνικές παρουσίες – μεταξύ αυτών και του φραπέ – στη λίστα με τους 10 καλύτερους καφέδες στον κόσμο.

Ο παγκόσμιος διαδικτυακός οδηγός γευσιγνωσίας Taste Atlas δημοσίευσε, την Τετάρτη (06/03), τη λίστα με τους 38 καλύτερους καφέδες του κόσμου. Φυσικά, και η Ελλάδα είχε παρουσία σε αυτή τη λίστα με τον φραπέ να αναδεικνύεται σε σταθερή και διαχρονική αξία αφού βρέθηκε στην 8η θέση.

Συγκεκριμένα, σε σχετική δημοσίευσή του, το Taste Atlas έγραψε: «Αν και η λέξη “φραπέ” εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα, αυτή η ελληνική ποικιλία καφέ εφευρέθηκε το 1957. Φτιάχνεται συνδυάζοντας στιγμιαίο καφέ με νερό και πάγο. Ο συνδυασμός παρασκευάζεται συνήθως σε ένα σέικερ ή σε ένα μίξερ χειρός, έτσι ώστε όταν το ρόφημα χύνεται σε ένα ποτήρι, να υπάρχει αφρός στην κορυφή. Οι παραλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν γάλα ή γάλα εβαπορέ – οπότε συχνά αναφέρεται ως “φραπόγαλο”. Παραδοσιακά, αυτός ο καφές σερβίρεται σε ψηλό ποτήρι και διατίθενται τρεις βαθμοί γλυκύτητας (σκέτος, μέτριος, γλυκός)».

Επίσης, μπορεί ο εσπρέσο και ο καπουτσίνο να έχουν ταυτιστεί με την Ιταλία, ωστόσο οι… freddo εκδοχές τους έχουν ελληνικό χαρακτήρα, γι’ αυτό και βρίσκονται στην 3η και στην 4η θέση, αντίστοιχα. Μάλιστα, για το freddo εσπρέσο, το «Taste Atlas» ανέφερε: «Ο freddo εσπρέσο είναι ένας απλός ελληνικός καφές που συνδυάζει εσπρέσο και πάγο. Σε αντίθεση με παρόμοιες ποικιλίες παγωμένου καφέ που σερβίρουν απλώς καφέ πάνω σε πάγο, αυτή η ελληνική εκδοχή αναμειγνύει κυρίως τα δύο συστατικά μέχρι ο καφές να είναι ελαφρώς παγωμένος, απαλός και κρεμώδης. Στη συνέχεια, ο ελαφρώς παγωμένος καφές στραγγίζεται και περιχύνεται σε πάγο. Το ρόφημα σερβίρεται σκέτο, μέτριο ή γλυκό ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός, κάτι που πρέπει να γίνει πριν από την ανάμειξη. Ο freddo εσπρέσο έγινε δημοφιλής κατά τη δεκαετία του 1990 και σήμερα αποτελεί βασικό συστατικό σε όλη τη χώρα».

Όσον αφορά στο freddo καπουτσίνο, ο «Taste Atlas» σημείωσε: «Ο freddo καπουτσίνο είναι μια ποικιλία παγωμένου καφέ που προέρχεται από την Ελλάδα. Φτιάχνεται με εσπρέσο, συνήθως ένα διπλό σφηνάκι, το οποίο πρώτα αναμειγνύεται με πάγο, στραγγίζεται και στη συνέχεια περιχύνεται σε πάγο. Στη συνέχεια, το ρόφημα συμπληρώνεται με καλά παγωμένο γάλα που ανακινείται ή αναμειγνύεται μέχρι να αποκτήσει μια ελαφριά, αφρώδη υφή. Ο freddo καπουτσίνο σερβίρεται παραδοσιακά σε ψηλά ποτήρια. Παρόμοια ποικιλία, χωρίς γάλα, είναι γνωστή ως freddo εσπρέσο. Πάντως, και τα δύο ροφήματα συναντώνται συνήθως στην Ελλάδα και απολαμβάνονται κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες».

Αυτοί είναι οι 10 καλύτεροι καφέδες

  1. Cuban εσπρέσο – Κούβα

  2. Καφές νότιας Ινδίας – Ινδία

  3. Freddo εσπρέσο – Ελλάδα

  4. Freddo καπουτσίνο – Ελλάδα

  5. Café Bombón – Ισπανία
  6. Καπουτσίνο – Ιταλία

  7. Τουρκικός καφές – Τουρκία

  8. Ristretto – Ιταλία

  9. Φραπές – Ελλάδα

  10. Βιετναμέζικος παγωμένος καφές – Βιετνάμ

Taste Atlas, Φραπές, Φραπέ, Καφέδες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Survivor 2024 - Σταμάτης για Γιάννη: Έχει μονίμως νεύρα, δεν τη δέχομαι τη συγνώμη του
Αίγυπτος: Κατέρρευσε το νόμισμα, είσοδος στο ΔΝΤ
Chevron Right