Η λαγάνα των παιδικών μας χρόνων είναι αναμφισβήτητα ανώτερη από κάθε άλλη. Είναι απαραίτητο συστατικό του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας, το υπόστρωμα πάνω στο οποίο ακουμπούν οι πιο έντονες γεύσεις των θαλασσινών, των τουρσιών και των άλλων εδεσμάτων της ημέρας. Λεπτή, τραγανή απ’ έξω με φουσκάλες αέρα, σαν το στεφάνι της ναπολιτάνικης πίτσας, πασπαλισμένη με άφθονο σουσαμάκι για έχτρα νοστιμιά.
Όμως, οι Γάλλοι του νότου έχουν κι αυτοί τη δική τους λαγάνα την οποία απολαμβάνουν ολόκληρο τον χρόνο και την ονομάζουν φουγκάς. Γίνεται με την ίδια ακριβώς ζύμη, αλλά δίνουν σχήμα φύλλου και, αντί για σουσάμι, «στολίζουν» την επιφάνεια με χοντρό αλάτι, μυρωδικά και, προαιρετικά, ελιές, κάπαρη ή λιαστή ντομάτα.
Υλικά για μια μεγάλη παραδοσιακή λαγάνα (σε μέγεθος λαμαρίνας οικιακού φούρνου) και φουγκάς:
500 γρ. σκληρό αλεύρι ή αλεύρι τύπου 00 (για πίτσα)
50 ml νερό χλιαρό
5 γρ. ξηρή μαγιά
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Σουσάμι
Ελαιόλαδο για τη λαμαρίνα
Δείτε πως θα φιάξετε παραδοσιακή ελληνική λαγάνα και τη γαλλίδα στο σχετικό βίντεο από τον σεφ Γιώργο Τσούλη: