Η αποτύπωση ενός τρισδιάστατου κόσμου σ’ έναν δισδιάστατο χάρτη, θα καταλήγει πάντα σε ορισμένα ζητήματα και κάποιους συμβιβασμούς.
Όση ακρίβεια κι αν προσπαθεί να προσδώσει κανείς, θα οδηγηθεί σε… τεντωμένες περιοχές, «ζουληγμένες» χώρες ή τμήματα του χάρτη που έχουν αποκοπεί εντελώς.
Ο κλασικός χάρτης είναι αυτός που βασίζεται στην προβολή Mercator, η οποία δημιουργήθηκε από τον χαρτογράφο Gerardus Mercator το 1569. Πρόκειται για μια κυλινδρική προβολή χάρτη, στην οποία ο κόσμος τοποθετείται σ’ έναν κύλινδρο και στη συνέχεια προβάλλεται κάθε σημείο του χάρτη σ’ ένα αντίστοιχο σημείο στον κύλινδρο. Οι μεσημβρινοί (φανταστικές κατακόρυφες γραμμές που διασχίζουν τη Γη από τον Βόρειο προς τον Νότιο πόλο) χαρτογραφούνται σε κατακόρυφες γραμμές που έχουν ίση απόσταση μεταξύ τους στον χάρτη και οι κύκλοι γεωγραφικού πλάτους (φανταστικές οριζόντιες γραμμές από την Ανατολή προς τη Δύση) χαρτογραφούνται σε οριζόντιες γραμμές που έχουν ίσες αποστάσεις.
Η προβολή Mercator είναι καλή για πλοήγηση, ωστόσο, οδηγεί επίσης σε στρεβλώσεις του μεγέθους και του σχήματος.
Σε κυλινδρικούς χάρτες -όπως συμβαίνει με την προβολή Mercator- οι περιοχές γύρω από τον ισημερινό παραμένουν σχεδόν ακριβείς, ωστόσο, όσο περισσότερο μετακινείται κανείς από τον ισημερινό, τόσο πιο παραμορφωμένες και διογκωμένες γίνονται οι χερσαίες μάζες.
Ουσιαστικά, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Γροιλανδία εμφανίζεται τεράστια και αποτυπώνεται με το ίδιο μέγεθος με την Αφρική, ενώ στην πραγματικότητα είναι το 1/14 της.
Το παρακάτω βίντεο δείχνει τις παραμορφώσεις που συμβαίνουν στον κλασικό χάρτη:
Animating the Mercator projection to the true size of each country in relation to all the others.
Focusing on a single country helps to see effect best.#dataviz #maps #GIS #projectionmapping #mapping pic.twitter.com/clpCiluS1z
— Neil Kaye (@neilrkaye) October 12, 2018
Όμως, ένας διαδραστικός χάρτης αποτυπώνει το πραγματικό μέγεθος του κόσμου. Μπορείτε να επιλέξετε τη χώρα που σας ενδιαφέρει, να τη συγκρίνετε και να τη σύρετε σε άλλες περιοχές του χάρτη, προκειμένου να δείτε πόσο μεγάλη είναι.
Ο χάρτης βασίζεται στην προβολή Gall-Peters, μια ορθογώνια προβολή χάρτη που δίνει προτεραιότητα στην αποτύπωση των σωστών μεγεθών των περιοχών, καθώς είναι χρήσιμη ως εργαλείο πλοήγησης.
Απολαύστε τον, κάνοντας κλικ ΕΔΩ