Viral

Χαλβάς σιμιγδαλένιος: Τα μυστικά για το εμβληματικό γλυκό της Σαρακοστής

Ο παραδοσιακός σιμιγδαλένιος χαλβάς 1-2-3, όπως τον περιέγραφαν οι γιαγιάδες μας, δεν λείπει από το τραπέζι της Σαρακοστής και έχει αρκετές παραλλαγές.

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι το πιο εύκολο και απολαυστικό γλυκό που μπορεί να φτιάξει κανείς στο σπίτι σε χρόνο ντε τε. Οι βασικές αναλογίες είναι γνωστές: 1 μέρος λάδι, 2 μέρη σιμιγδάλι, 3 μέρη ζάχαρη -η ζάχαρη στις σύγχρονες παραλλαγές είναι μειωμένη και συχνά η ποσότητα συμπληρώνεται από μέλι. Όμως, οι αναλογίες αυτές επιδέχονται πολλών παραλλαγών.

Το λάδι μπορεί να είναι ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο -για πιο ανοιχτό χρώμα και ήπια γεύση- ή συνδυασμό των δύο. Το σιμιγδάλι μπορεί να είναι χοντρό, που δίνει ρουστίκ αποτέλεσμα, ή ψιλό για πιο φίνα υφή. Και φυσικά, ο καθένας μπορεί να εμπλουτίσει τον χαλβά του με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, ανάλογα με τα γούστα του: Καρύδια, αμύγδαλα – καβουρδισμένα κατά προτίμηση- φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης, σουσάμι, ακόμα και στραγάλια συνδυάζονται με σταφίδες ή κράνμπερις για τους νεωτεριστές. Τέλος, το σιρόπι από ζάχαρη λευκή ή καστανή και μέλι αρωματίζεται συνήθως με κανέλα και φλούδες πορτοκαλιού και για πιο «προχωρημένες» καταστάσεις ο αστεροειδής γλυκάνισος χαρίζει έξτρα αρωματικές νότες.

Τέλος, υπάρχει το θέμα της μορφοποίησης του χαλβά. Άλλοι τον προτιμούν σε φόρμα κέικ (με τρύπα στη μέση) κι άλλοι τον προτιμούν κουταλάτο, ιδανικά σερβιρισμένο πάνω σε λεμονόφυλλα.

Υλικά (βασική ή συνταγή):

  • 1 κούπα λάδι
  • 2 κούπες σιμιγδάλι
  • 2 κούπες ζάχαρη + 2 κουταλιές σούπας μέλι
  • 5 κούπες νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλας + 2 -3 γαρύφαλλα
  • 1 φλούδα από ένα πορτοκάλι (χωρίς το λευκό εσωτερικό)

Εκτέλεση:

  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, ζάχαρη, μέλι, νερό, κανέλα, γαρύφαλλα ή όποιο άλλο αρωματικό θέλουμε και φλούδα πορτοκαλιού και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Όσο βράζει -5 λεπτά, δεν χρειάζεται περισσότερο- ξαφρίζουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε τα αρωματικά.
  • Σε φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και το σιμιγδάλι και ανάβουμε το μάτι σε μέτρια ένταση. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι το σιμιγδάλι να πάρει χρυσαφί χρώμα -προσοχή μην καεί- και να μοσχομυρίσει η κουζίνα, προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς και τα αποξηραμένα φρούτα και κάνουμε ακόμα έναν γύρο με την κουτάλα. Αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου 7-8 λεπτά.
  • Στη συνέχεια αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και με προσοχή ρίχνουμε μέσα το σιρόπι. Καλύτερα να φοράμε γάντια και να μην σκύβουμε πάνω από την κατσαρόλα για να μην καούμε.
  • Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι, σε χαμηλή φωτιά, και ανακατεύουμε μέχρι το σιρόπι να απορροφηθεί και ο χαλβάς μας να αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση.
  • Περιμένουμε να κρυώσει λίγο ο χαλβάς και τον μεταγγίζουμε σε φόρμα για κέικ ή τον κάνουμε κουταλάτο ακολουθώντας την τεχνική που θα δούμε στο παρακάτω βίντεο:
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Εύβοια: Κυνήγησε και τραυμάτισε τον σύζυγό της με κουζινομάχαιρο
Μαρινέλλα: Ανάρρωσε από τον τραυματισμό της - Πώς συνεχίζονται οι εμφανίσεις της στο NOX
Chevron Right