Ο χαλβάς του μπακάλη είναι το πιο διαδεδομένο γλυκό της Σαρακοστής που έχει την τιμητική του από την Καθαρά Δευτέρα ως το Πάσχα. Φτιαγμένος από πολύτιμο ταχίνι, την πάστα από το ψημένο, ξεφλουδισμένο σουσάμι είναι, όταν καταναλώνεται με μέτρο, ένα πραγματικό super food, πλούσιο σε ασβέστιο, ω3 και ω6.
Ο χαλβάς όμως, εκτός από επιδόρπιο που απολαμβάνουμε σκέτο, είναι εξαιρετική πρώτη ύλη για να φτιάξουμε γλυκά, όπως κέικ, τσουρέκια, cookies, μους και παγωτά. Με πλούσια χαρακτηριστική γεύση τα γλυκά από χαλβά είναι απολύτως ξεχωριστά και υπερέχουν από άποψη θρεπτικών συστατικών σε σχέση με ό,τι κυκλοφορεί στο εμπόριο.
Υλικά για 30 cookies:
- 100 γρ. σταφίδες
- 100 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
- 200 γρ. μαλακό βούτυρο
- 150 γρ. λευκή ζάχαρη
- 150 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 2 αυγά
- 2 κάψουλες βανίλιας
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν
- 150 γρ. ψιλοκομμένος χαλβάς
- 300 γρ. αλεύρι
Εκτέλεση:
- Ξεκινάμε μουλιάζοντας τις σταφίδες στον χυμό του πορτοκαλιού.
- Στο κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη κρέμα.
- Προσθέτουμε τα αυγά, τις βανίλιες και τον χαλβά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Τελειώνουμε με το αλεύρι στο οποίο έχουμε ανακατέψει το μπέικιν. Ανακατεύουμε όσο να απορροφηθεί το αλεύρι.
- Βγάζουμε από τον κάδο και πλάθουμε 30 μπαλάκια τα οποία τοποθετούμε σε απόσταση σε δύο λαμαρίνες που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
- Πιέζουμε ελαφρά τα μπαλάκια της ζύμης για να αποκτήσουν σχήμα δίσκου.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 10 λεπτά.
Δείτε το βίντεο: