Όπως και κάθε χρόνο, έτσι και αύριο, Τρίτη, θα γιορτάσουμε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, κατά την οποία συνήθως τα ζευγάρια προτιμούν ένα ρομαντικό δείπνο είτε σε κάποιο εστιατόριο είτε στο σπίτι.
Για όσους δεν έχουν προλάβει να κάνουν την κράτησή τους (ναι, τα πιο δημοφιλή εστιατόρια δεν δέχονται πλέον κρατήσεις καθώς είναι ήδη πλήρη), δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για μια τέτοια έξοδο, ή απλά λατρεύουν να μαγειρεύουν μαζί, η λύση ενός πιο πριβέ δείπνου στο σπίτι είναι ό,τι πρέπει. Παρακάτω θα βρείτε μια πρόταση για ένα ολοκληρωμένο μενού, με συνταγές για εύκολα αλλά γευστικά πιάτα, για την ημέρα των ερωτευμένων!
1. Πλατώ τυριών και αλλαντικών με κρασί
Μια καλή -και εύκολη- αρχή για ένα ρομαντικό δείπνο είναι ένα ωραίο πλατώ τυριών και αλλαντικών, συνοδευόμενο από ένα μπουκάλι καλό κρασί.
Σε γενικές γραμμές στο πλατώ μπορείτε να προσθέσετε όχι μόνο τυριά και αλλαντικά, αλλά ακόμα και φρούτα, ελιές, κράκερς ή κριτσίνια, καθώς και διάφορα ντιπς. Δείτε μερικές προτάσεις και διαλέξτε τις αγαπημένες σας γεύσεις παρακάτω:
- Αλλαντικά: Για δύο άτομα συνήθως προτιμάμε 3-4 είδη αλλαντικών, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν φέτες από σαλάμι, προσούτο, μορταδέλα, καπνιστά λουκάνικα, μπρασεόλα, καπνιστή μπριζόλα σε φέτες κ.τ.λ. Για μια πιο προσεγμένη εμφάνιση μπορείτε να τυλίξετε τις φέτες των αλλαντικών και να τις σταθεροποιήσετε με μια οδοντογλυφίδα.
- Τυριά: Ένα μαλακό και 2 σκληρά (ή ημίσκληρα) τυριά είναι συνήθως αρκετά, αλλά εάν εσείς ή το άλλο σας μισό λατρεύει τα τυριά, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα. Από τα μαλακά τυριά μπορείτε να επιλέξετε μπρι, καμερμπέρτ, ρικότα, μπλου τσιζ, γαλλικό κατσικίσιο κ.τ.λ., ενώ από τα σκληρά και τα ημίσκληρα προτείνουμε λίγη καλή παρμεζάνα, πεκορίνο, κεφαλογραβιέρα, κασέρι, γκούντα, ένταμ, ενώ αν βρείτε σίγουρα προτείνουμε ενισχυμένα με καρυκεύματα τυριά (τρούφα, πιπέρι, πάπρικα κ.ά).
- Ντιπ: Τα ντιπ που θα επιλέξουμε εξαρτώνται από τα τυριά που έχουμε τοποθετήσει στο πλατώ μας. Για παράδειγμα, εάν έχουμε αλμυρά, πικάντικα τυριά όπως είναι η παρμεζάνα καλό θα ήταν να υπάρχει τουλάχιστον μια μαρμελάδα, λίγο μέλι ή κάποια άλλη γλυκιά σως για να εξισορροπήσει τη γεύση. Ένα πιο ουδέτερο τυρί μπορεί να συνδυαστεί και με πιο πικάντικες γεύσεις, όπως είναι το χούμους ή το πέστο.
- Αρτοσκευάσματα: Συνήθως δύο επιλογές είναι αρκετές, ιδανικά μια τραγανή και μια αφράτη. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε κράκερς, μια καλή φραντζόλα λευκό ή πολύσπορο ψωμί, κριτσίνια, ή ακόμα και πρέτσελ.
- Φρούτα, λαχανικά: Η παρουσία των φρούτων και των λαχανικών δεν είναι απαραίτητη όταν το πλατώ παίζει το ρόλο του ορεκτικού, ωστόσο φυσικά μπορείτε να προσθέσετε πίκλες, ελιές, λιαστές ντομάτες ή σταφύλια, σύκα, αποξηραμένα φρούτα κ.τ.λ. αν το επιθυμείτε.
Όσον αφορά το κρασί, συνήθως επιλέγονται μεστά, κόκκινα κρασιά με έντονες τανίνες και πλούσια γεύση, όπως είναι τα Cabernet Sauvignon, Malbec, Petite Sirah, ή Zinfandel.
2. Πράσινη σαλάτα με χαλούμι, κάσιους και πορτοκάλι
Μια δροσερή σαλάτα είναι ό,τι πρέπει για να προχωρήσει η βραδιά και να μη βαρύνουμε πολύ πριν το κυρίως πιάτο. Θέλουμε ισορροπία γλυκών και αλμυρών γεύσεων, καθώς και τραγανής και μαλακής υφής, επομένως επιλέξαμε μια πράσινη σαλάτα με τρυφερό baby σπανάκι, κάσιους και πορτοκάλι.
Υλικά
- 1 συσκευασία baby σπανάκι
- 200 γραμμάρια χαλούμι
- 2 μεγάλα πορτοκάλια σε κομματάκια
- Μια χούφτα κάσιους, κομμένα στα 2
- 3 – 4 κ.σ ελαιόλαδο
- Αλάτι
- 1 κ.σ ξύδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση
- Τηγανίζετε το χαλούμι για 3 – 4 λεπτά από την κάθε πλευρά σε χαμηλή φωτιά χωρίς λάδι, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και το αφήνετε στην άκρη.
- Πλένετε το σπανάκι και το βάζετε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Στίβετε μισό πορτοκάλι και το άλλο 1,5 το κόβετε κομματάκια. Ρίχνετε τα πορτοκάλια μέσα στη σαλάτα.
- Ανακατεύετε σε ένα δοχείο το ελαιόλαδο, μαζί με το χυμό πορτοκάλι, το ξύδι και το αλάτι. Περιχύνετε πάνω στη σαλάτα.
- Διασκορπίζετε τα κάσιους στη σαλάτα και τοποθετείτε από επάνω το τυρί.
3. Πένες αλά κρεμ με κοτόπουλο και μανιτάρια
Οι επιλογές για το κυρίως πιάτο είναι πολλές, αλλά σίγουρα μια ωραία μακαρονάδα μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα και να εντυπωσιάσει ακόμα και αν η μαγειρική δεν είναι το δυνατό σας σημείο!
Υλικά
- 300 γρ. πέννες, βίδες, ή κάποιο άλλο κοντό ζυμαρικό
- 200 γρ. μανιτάρια λευκά, μικρά, κομμένα στη μέση
- 2 στήθη κοτόπουλο (περίπου 200 γρ. το καθένα)
- 300 mL κρέμα γάλακτος
- ½ κούπας ζωμό κότας (ή ½ κούπας νερό και 1 κύβος κοτόπουλου)
- 150 mL λευκό κρασί, ξηρό
- 60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
- 2 κ.σ βούτυρο
- 2 κ.σ μαϊντανός
- 1 κ.σ ελαιόλαδο
- 1 κ.γλ. σκόνη σκόρδου
- 1 πρέζα θυμάρι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβετε το κάθε στήθος κοτόπουλου στα 4, προσθέτετε το ελαιόλαδο, τη σκόνη σκόρδου, το θυμάρι και αλατοπίπερο.
- Σοτάρετε σε μέτρια φωτιά το κοτόπουλο για μερικά λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα και να έχει μαγειρευτεί πλήρως. Αφαιρείτε από το τηγάνι και αφήνετε να ξεκουραστεί.
- Προσθέτετε το βούτυρο στο τηγάνι και ρίχνετε μέσα τα κομμένα μανιτάρια και τσιγαρίζετε μέχρι να χρυσαφίσουν και να είναι εντελώς μαγειρεμένα. Προσθέστε αλατοπίπερο.
- Σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να εξατμιστούν τα υγρά σχεδόν πλήρως.
- Περιχύνετε με το ζωμό κοτόπουλο και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Αφήνετε τη σάλτσα να δέσει για 5 – 10 λεπτά.
- Στο μεταξύ, βράζετε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και σουρώνετε, κρατώντας 1 κούπα από το νερό. Μεταφέρετε πάλι στην κατσαρόλα. Τέλος, κόψτε το κοτόπουλο που έχετε αφήσει στην άκρη σε μικρά κομματάκια.
- Προσθέτετε την περισσότερη παρμεζάνα, και τον μαϊντανό στη σάλτσα. Αφού ανακατέψετε καλά, προσθέστε το κοτόπουλο, δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι ή πιπέρι αν χρειάζεται. Εάν η σάλτσα είναι υπερβολικά πηχτή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το νερό που έχετε κρατήσει για να την αραιώσετε.
- Σερβίρετε με την υπόλοιπη παρμεζάνα, καθώς και επιπλέον πιπέρι και μαϊντανό, προαιρετικά.
4. Υγρό κέικ σοκολάτας «λάβα» με παγωτό
Φυσικά, η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου προϋποθέτει και ένα επιδόρπιο – κόλαση, με τη σοκολάτα να είναι πρώτη στις καρδιές όλων μας… Η παρακάτω συνταγή είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο BBC Good Food, καθώς συνδυάζει την ευκολία με τη νοστιμιά!
Υλικά
- 100 γρ. βούτυρο (και λίγο ακόμα για να βουτυρώσουμε το σκεύος)
- 100 γρ. μαύρη σοκολάτα, κομμένη σε κομματάκια
- 150 γρ. ζάχαρη καστανή απαλή
- 3 μεγάλα αβγά
- ½ κ.σ εκχύλισμα βανίλιας
- 50 γρ. αλεύρι Γ.Ο.Χ.
- Παγωτό βανίλια, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και βουτυρώνουμε ένα ταψί με φόρμες για cupcakes/muffins (η συνταγή είναι για 6 κεκάκια).
- Τοποθετήστε τα 100 γρ. βουτύρου και τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και λιώστε για 30 δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων σε χαμηλή θερμοκρασία ξανά και ξανά, μέχρι να έχετε ένα ομογενοποιημένο μείγμα (ανακατεύοντας κάθε φορά). Αφήστε το μείγμα να κρυώσει για 15 λεπτά.
- Βάλτε σε ένα μπολ τη ζάχαρη και στη συνέχεια προσθέστε τα αβγά (ένα – ένα), τη βανίλια και το αλεύρι (σιγά – σιγά) ανακατεύοντας ταυτόχρονα το μείγμα με ένα μίξερ χειρός.
- Περιχύνετε το μείγμα της σοκολάτας σε εκείνο με τη ζάχαρη και τα αβγά και ανακατεύετε με ένα κουτάκι, ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά
- Μοιράζετε το μείγμα ισότιμα στις 6 φόρμες που έχετε βουτυρώσει και ψήνετε για 10 – 12 λεπτά.
- Περιμένετε να σταθεροποιηθεί το κέικ και σερβίρετε με το παγωτό.