Στην Ισπανία σε ένα μπαρ, οι ιδιοκτήτες έβαλαν ένα ρομπότ να σερβίρει μπύρες στον κόσμο, ώστε να κρατηθούν οι αποστάσεις ασφαλείας εξαιτίας της πανδημίας. Μάλιστα, ο εναλλακτικός «μπάρμαν» είναι στο μαγαζί Gitana Loca που βρίσκεται στη Σεβίλλη.
Επιπλέον, το ρομπότ είναι εγκατεστημένο στην είσοδο του μπαρ, και αποτελείται από ένα αρθρωτό χέρι που έχει στην άκρη μια τανάλια, θυμίζοντας πειρατή με γάντζο. Για να σερβίρει λοιπόν, το ρομπότ αρπάζει ένα πλαστικό ποτήρι, περιστρέφεται για να το τοποθετήσει κάτω από την κάνουλα που το γεμίζει με το αφρώδες ποτό, προτού το τοποθετήσει πάνω σε μια πλάκα από όπου το παίρνει ο πελάτης.
Ακόμη, αυτό το διαφορετικό σέρβις είναι σε λειτουργία από τις 11 Μαΐου στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ανδαλουσίας, ενώ δημιουργήθηκε γιατί ξεκίνησε σταδιακά η άρση των μέτρων περιορισμού στην Ισπανία, μια από τις χώρες που έχουν θρηνήσει τα περισσότερα θύματα στην πανδημία με περισσότερους από 27.700 θανάτους.
Παρόλα αυτά, η Σεβίλλη βρίσκεται ακόμη στην πρώτη φάση, όπου επιτρέπεται το άνοιγμα των υπαίθριων χώρων των μπαρ, όμως με πολύ περιορισμένη δυνατότητα και πολλά μέτρα υγιεινής και αποστασιοποίησης.
Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης του μπαρ Gitana Loca, που σερβίρει ποτά από 70 λεπτά, σχεδίαζε να εφοδιάσει ένα άλλο από τα καταστήματά του με ρομπότ πολύ πριν από τα μέτρα περιορισμού προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις του. Όμως τα ρομπότ δεν τέθηκαν σε λειτουργία, γιατί τα μέτρα περιορισμού επιβλήθηκαν στα μέσα Μαρτίου.
Bar in Spain’s Sevilla installs robot ‘barman’ that can serve 600 cañas per hour https://t.co/U6HWmaoPI9 pic.twitter.com/IsTGmZzcYO
— The MHI Group (@mhi_the) May 14, 2020
Τελικά, «σκεφτήκαμε πως θα ήταν ιδανικό για τη φάση 1» της άρσης των μέτρων περιορισμού, εξήγησε στο AFP ο ιδιοκτήτης του μπαρ, Αλμπέρτο Μαρτίνεθ.
«Καθώς ο σκοπός είναι να αποφευχθεί η επαφή ανάμεσα στους πελάτες και σε κάθε αντικείμενο (…) σκεφτήκατε ότι το ρομπότ θα ήταν ό,τι πρέπει ώστε να μην υπάρχει επαφή με ένα πλαστικό ποτήρι, να πέφτει μέσα η μπύρα στη συνέχεια, έτσι ώστε όλα να είναι πραγματικά self-service», συμπλήρωσε στη συνέχεια.
Έτσι, από τις 11 Μαΐου που εφαρμόστηκε, το ρομπότ προσελκύει αρκετούς πελάτες αλλά και περίεργους.
«Προς το παρόν δεν συμφέρει να είμαστε ανοιχτοί. Όμως καθώς έχουμε ανταγωνισμό με άλλα μπαρ, πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό. (Με το ρομπότ) ο κόσμος βλέπει, κατ΄αρχάς, ότι είμαστε ανοιχτοί, και στη συνέχεια πως στο μπαρ στη γωνία, συμβαίνει κάτι διαφορετικό», λέει ο Μαρτίνεθ.