Τεχνολογία

Εφαρμογή ανιχνεύει τον κορονοϊό στη φωνή – Πιο αποτελεσματική από τα rapid tests

Στις δοκιμές, η εφαρμογή είχε ακρίβεια που έφτασε το 89%, ενώ τα αποτελέσματα ήταν έτοιμα σε λιγότερο από ένα λεπτό.

Μια νέα εφαρμογή υπόσχεται ότι μπορεί να διαγνώσει τους ασθενείς με κορονοϊό, μέσα από έναν αλγόριθμο που εντοπίζει αλλαγές στη φωνή τους.

Σύμφωνα με τους οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο «Maastricht» της Ολλανδίας, η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορούσε να είναι μία καλή εναλλακτική για τα rapid tests, εφόσον οι μέχρι τώρα δοκιμές έχουν δείξει ότι μπορεί να ανιχνεύσει με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα τον κορονοϊό, χωρίς την ταλαιπωρία των τεστ πλευρικής ροής.

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή

Μόλις κατεβάσουν την εφαρμογή, οι χρήστες θα καλούνται να συμπληρώσουν το ιατρικό τους ιστορικό, καθώς και άλλα στοιχεία όπως είναι το φύλο, η ηλικία τους και το αν καπνίζουν ή όχι.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ηχογραφήσουν μέσω της εφαρμογής μία σειρά από ήχους, που περιλαμβάνoυν το βήχα και την ανάγνωση μίας σύντομης πρότασης.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κορονοϊός επηρεάζει το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα αλλά και τις φωνητικές χορδές των ασθενών, η εφαρμογή αυτή μπορεί να εντοπίσει τις αλλαγές στη φωνή και στο βήχα, μέσα από ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης.

Μέσα από αυτή την τεχνική ανάλυση, η οποία ονομάζεται σπεκτόγραμμα Μελ, η εφαρμογή μπορεί να διαχωρίσει και να αναλύσει ξεχωριστά τα διάφορα στοιχεία της φωνής των χρηστών και να εντοπίσει διαφορές σε σχέση με το αρχικό δείγμα.

Ξεπερνά τα rapid test σε ακρίβεια

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο «Sky News», οι πρώτες δοκιμές με δείγμα 4.352 ανθρώπους, έδειξαν ότι η εν λόγω εφαρμογή κατάφερε να διαγνώσει τους συμμετέχοντες που ήταν θετικοί στον κορονοϊό, με ακρίβεια που άγγιξε το 89%.

Παράλληλα, οι ειδικοί τονίζουν ότι πρόκειται για μία οικονομική, γρήγορη και ανώδυνη μέθοδο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ασθενείς που δε βρίσκονται κοντά σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν μία σημαντική βελτίωση στην ακρίβεια σε σχέση με τα rapid tests. Μπορεί τα rapid tests να έχουν ακρίβεια 99,5%, αλλά η ευαισθησία τους είναι αρκετά χαμηλή, στο 56%. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί άνθρωποι που βγαίνουν αρνητικοί, στην πραγματικότητα έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό», εξήγησε η Γουάφα Αλιχμπάουι, εκ των ερευνητών.

Όπως πρόσθεσε η ίδια, το rapid test μπορεί να αποτύχει να ανιχνεύσει τον κορονοϊό σε 44 στους 100 ασθενείς, ενώ το ίδιο νούμερο στην περίπτωση της εφαρμογής δεν ξεπερνά τους 11 στους 100 ασθενείς.

«Αυτά τα test έχουν μηδενικό κόστος, είναι εύκολα και μπορούν να γίνουν γρήγορα και από απόσταση. Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε χώρες όπου τα rapid ή τα μοριακά test είναι ακριβά, ή στις εισόδους χώρων όπου συνωστίζεται πολύς κόσμος», πρόσθεσε η Αλιχμπάουι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Πετρέλαιο: Μείωση παραγωγής κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ+
Στο στόχαστρο της Ρωσίας Σον Πεν και Μπεν Στίλερ - Νέες κυρώσεις της Μόσχας
Chevron Right