Τεχνολογία

Perseverance: Πώς το ρομπότ της NASA ψάχνει ίχνη ζωής στον πλανήτη Άρη

Το Perseverance προσεδαφίστηκε με επιτυχία στον Άρη και πλέον επιδίδεται στο «κυνήγι» εξωγήινης ζωής. Τι «όπλα» έχει στη «φαρέτρα» της η NASA για να βρει ίχνη ζωής στον κόκκινο πλανήτη.

Το ρομπότ Perseverance είναι η νέα ελπίδα της NASA για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής στον Άρη. Το ρομποτικό ρόβερ της αποστολής «Mars 2020» προσεδαφίστηκε, σε μια ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα, το βράδυ της Πέμπτης στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

«Η προσεδάφιση επιβεβαιώθηκε!» αναφώνησε ο Σουάτι Μοχάν, υπεύθυνος για τον έλεγχο επιχειρήσεων. Στην αίθουσα ελέγχου στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, οι ομάδες ξέσπασαν σε χειροκροτήματα χαράς τη στιγμή της επιβεβαίωσης προσεδάφισης.

Εικόνες από την στιγμή της προσεδάφισης:

ena Perseverance Arhs pws tha brei zwh

duo Perseverance Arhs pws tha brei zwh

Μάλιστα, το εξάτροχο ρόβερ μεγέθους SUV, γνωστό και με το παρατσούκλι «Πέρσι», είναι λίγο μεγαλύτερο και βαρύτερο από το ρόβερ «Curiosisy» που μελετά μέχρι σήμερα τον ‘Αρη.

Παράλληλα, διαθέτει πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, ικανά για πιο φιλόδοξα πειράματα, αποτελώντας το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα. Με τα εργαλεία του, θα συλλέξει αρειανά δείγματα, που θα επιστραφούν στη Γη με μια μελλοντική αποστολή, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα είναι μια παγκόσμια πρωτιά.

Το Perseverance θα κατέβει μέσα στον μεγάλο κρατήρα Jezero, που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο Άρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.

Τα εργαλεία στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής

Το Perseverance διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους. Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το «Ingenuity», ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών.

Όσον αφορά στο σύστημα λήψης δειγμάτων που διαθέτει το Perseverance, είναι ένας από τους πιο πολύπλοκους μηχανισμούς που έχουν αποσταλεί ποτέ στο διάστημα. Με αυτό το όχημα θα συλλέξει τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα, θα τα βάλει σε σωλήνες και αργότερα θα τα εναποθέσει για να περισυλλεγούν από μελλοντικές αποστολές και να σταλούν πίσω στη Γη για ανάλυση.

Οι πρώτες εικόνες από τον Άρη:

tria Perseverance Arhs pws tha brei zwh

tessera Perseverance Arhs pws tha brei zwh

Δείτε την στιγμή της προσεδάφισης του Perseverance στο κόκκινο πλανήτη:

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Premier League: Λίβερπουλ εναντίον Έβερτον στην 25η αγωνιστική
Απάντηση Λιγνάδη σε Μενδώνη: Το αν είμαι επικίνδυνος θα το κρίνει η ιστορία και όχι τα λαϊκά δικαστήρια
Chevron Right