Αυξημένες είναι αυτήν την περίοδο οι πωλήσεις του iPhone στις ΗΠΑ, καθώς αρκετοί επιθυμούν να αγοράσουν μία συσκευή πριν η τιμή της εκτοξευθεί ως αποτέλεσμα των μνημειωδών δασμών δασμούς ύψους 104% που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα.
Όπως έχει αναφέρει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, στόχος των πρωτοφανών δασμών του είναι η επιστροφή της παραγωγής στη χώρα του. «Οι θέσεις εργασίας και τα εργοστάσια θα επανακάμψουν», έχει αναφέρει μεταξύ άλλων.
Ωστόσο, πόσο εφικτό είναι οι εταιρείες – κολοσσοί να λάβουν την απόφαση να κλείσουν τα εργοστάσιά τους στις ασιατικές χώρες και να ανοίξουν νέα στις ΗΠΑ; Και κυρίως, ποιο θα ήταν το κόστος της παραγωγής αν αυτή γινόταν στην αμερικανική επικράτεια;
Ο Νταν Άιβς, παγκόσμιος επικεφαλής τεχνολογικής έρευνας στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Wedbush Securities έδωσε την απάντησή του στο CNN, αναφέροντας μάλιστα ότι μία τέτοια αποτελεί «αποκύημα φαντασίας».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα iPhone «made in USA» θα μπορούσε να κοστίζει πάνω από το τριπλάσιο της τρέχουσας τιμής του, η οποία είναι περίπου στα 1.000 δολάρια.
«Αυτή την (αλυσίδα εφοδιασμού) θα την κατασκευάζαμε στις ΗΠΑ με ένα fab στη Δυτική Βιρτζίνια και το Νιου Τζέρσεϋ. Το iPhone θα στοίχιζε όμως 3.500 δολάρια», είπε.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, η Apple θα έπρεπε να ξοδέψει περίπου 30 δισεκατ. δολάρια και τρία χρόνια για να μεταφέρει μόλις το 10% της εφοδιαστικής αλυσίδας της στις ΗΠΑ.
Η κατασκευή και η συναρμολόγηση εξαρτημάτων smartphone μετατοπίστηκε στην Ασία πριν από δεκαετίες, καθώς οι αμερικανικές εταιρείες επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη λογισμικού και στο σχεδιασμό προϊόντων, τα οποία δημιουργούν πολύ υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Αυτή η κίνηση βοήθησε να γίνει η Apple μια από τις πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο και να εδραιωθεί ως κυρίαρχος κατασκευαστής smartphone.
Συνεπώς, η μεταφορά του 100% της παραγωγής θα έπαιρνε ίσως δεκαετίες και θα απαιτούσε πάρα πολλά δισεκατομμύρια, κάτι που είναι εξαιρετικά αμφίβολο να αποφάσιζε μία εταιρεία.
Επίσης, η Apple έχει στην Ασία και ιδίως στην Κίνα πάρα πολλά εργοστάσια παραγωγής που είναι επίσης αδύνατο να μεταφερθούν στις ΗΠΑ.
«Είναι ένας οικονομικός Αρμαγεδδώνας, αλλά ειδικά για τον κλάδο της τεχνολογίας» πρόσθεσε ο Άιβς. Τα τσιπ που τροφοδοτούν τα iPhone κατασκευάζονται κυρίως στην Ταϊβάν, ενώ τα πάνελ της οθόνης του προμηθεύονται από εταιρείες της Νότιας Κορέας. Ορισμένα άλλα εξαρτήματα κατασκευάζονται στην Κίνα και η τελική συναρμολόγηση πραγματοποιείται κυρίως στη χώρα.
Αντίστοιχα, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια που η παραγωγή τους κοστίζει 100 δολάρια και παράγονται στην Ασία, η παραγωγή τους θα κόστιζε 300-500 δολάρια αν βρισκόταν στις ΗΠΑ.