Λίγες μόλις ημέρες αφότου η OpenAI κυκλοφόρησε την πιο προηγμένη – μέχρι σήμερα – μηχανή δημιουργία εικόνων τεχνητής νοημοσύνης, μια τάση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που μιμείται το έργο της ιαπωνικής εταιρείας κινουμένων σχεδίων, Studio Ghibli, καταδεικνύει τόσο τη δύναμη της τεχνολογίας όσο και τις ανησυχίες για τα πνευματικά δικαιώματα που εγείρει.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, η τελευταία ενημέρωση του ChatGPT, δηλαδή το GPT-4o, που κυκλοφόρησε την Τρίτη (25/3), διαθέτει πολλές νέες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της ακριβέστερης απόδοσης κειμένου και της δυνατότητας να ακολουθεί πιο λεπτομερείς και σύνθετες οδηγίες. Επίσης, έχει εκπαιδευτεί εκτενώς σε μια «τεράστια ποικιλία στυλ εικόνων», σύμφωνα με μια ανάρτηση στον ιστότοπο της OpenAI, εντυπωσιάζοντας τους χρήστες με την ικανότητά της να δημιουργεί ακίνητες εικόνες και βίντεο που θυμίζουν τα αγαπημένα τους κινούμενα σχέδια – από το «South Park» μέχρι το κλασικό claymation.
Ωστόσο, ένα στυλ κατέκλυσε γρήγορα το X και το Instagram, καθώς οι χρήστες του ChatGPT άρχισαν να μιμούνται το έργο του αγαπημένου στούντιο κινουμένων σχεδίων, Studio Ghibli, που βρίσκεται πίσω από ταινίες όπως το «Ταξίδι στη χώρα των θαυμάτων (Spirited Away)» και το «Κινούμενο κάστρο (Howl’s Moving Castle)».
Καλά θα σας δείξω εγώ, θα δείτε τι θα πάθετε pic.twitter.com/DpHBCYmD3Q
— Goth Sloth Radio (@gothslothradio) March 29, 2025
“Στέλλα” 1955 Ghibli Μ.Μερκούρη ❤️#ghibli #ghibliaiart #ghibligreekmovies pic.twitter.com/lDvEGd7DS2
— Foulianna (@foulianna_) March 30, 2025
Τι λέτε;Μοιάζουμε; pic.twitter.com/H1lOWtYEPZ
— Christos Spanos 💙 (@spanoschris) March 30, 2025
Το Σόι Σου #tosoisou pic.twitter.com/tHA88U0ijG
— 🐾 ©️rash 🅱️andicoot 🐾 (@st3ph4ngr) March 29, 2025
Harry Potter in Studio Ghibli style 😍 pic.twitter.com/2mLZHHFmOe
— Daily Harry Potter (@TheDailyHPotter) October 3, 2023
Κατά της τεχνητής νοημοσύνης το Studio Ghibli
Ορισμένες εικόνες αναπαρήγαγαν σκηνές από την ποπ κουλτούρα ή την πολιτική με το εμβληματικό στυλ της ιαπωνικής εταιρείας, Studio Ghibli. Έτσι, όπως ήταν αναμενόμενο, μερικές από τις πιο viral αναρτήσεις αφορούσαν σε memes που έγιναν viral.
Ευρέως διαδεδομένο, ωστόσο, είναι ένα βίντεο από το 2016, στο οποίο ο συνιδρυτής του Studio Ghibli, Χαγιάο Μιγιαζάκι, περιέγραφε την τέχνη που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη ως «προσβολή για την ίδια τη ζωή». Άλλωστε ο ίδιος είναι γνωστός για τα χειροποίητα κινούμενα σχέδια και την επίπονη μέθοδο καρέ-καρέ. «Είμαι εντελώς αηδιασμένος», λέει στο βίντεο, απαντώντας σε ένα βίντεο με έναν χαρακτήρα τέρατος που δημιουργείται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, προσθέτοντας: «Αν θέλετε πραγματικά να φτιάξετε ανατριχιαστικά πράγματα, μπορείτε να προχωρήσετε και να το κάνετε, αλλά εγώ δεν θα ήθελα ποτέ να ενσωματώσω αυτή την τεχνολογία στη δουλειά μου καθόλου».
Η απάντηση του δημιουργού του ChatGPT
Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, διακωμώδησε την τάση στο X, υποστηρίζοντας ότι «ύστερα από μια δεκαετία προσπαθώντας να βοηθήσω να φτιάξω υπερ-νοημοσύνη για να θεραπεύσω τον καρκίνο ή οτιδήποτε άλλο», ήταν οι εικόνες του Studio Ghibli που έγιναν viral. «Κυρίως κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα πρώτα 7,5 χρόνια, μετά για 2,5 χρόνια όλοι σε μισούν για τα πάντα», έγραψε ο ίδιος χαρακτηριστικά.
>be me
>grind for a decade trying to help make superintelligence to cure cancer or whatever
>mostly no one cares for first 7.5 years, then for 2.5 years everyone hates you for everything
>wake up one day to hundreds of messages: “look i made you into a twink ghibli style haha”
— Sam Altman (@sama) March 26, 2025
Βέβαια, όπως συμβαίνει συχνά με την τέχνη που δημιουργείται με τεχνητή νοημοσύνη, οι εικόνες εγείρουν διάφορα ερωτήματα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα – όχι μόνο γύρω από το έργο του Studio Ghibli αλλά και των εικόνων που επανασχεδιάζονται.
Η ενημερωμένη μηχανή δημιουργίας εικόνων του OpenAI προκάλεσε νέες συζητήσεις σχετικά με τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης και της τέχνης. Όλα αυτά συμβαίνουν μόλιες λίγες εβδομάδες αφότου σχεδόν 4.000 άνθρωποι υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούσαν τον οίκο δημοπρασιών Christie’s να ακυρώσει πώληση αφιερωμένη αποκλειστικά στην τέχνη της τεχνητής νοημοσύνης, λόγω ανησυχιών ότι τα προγράμματα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ορισμένων ψηφιακών έργων, εκπαιδεύονται σε έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και εκμεταλλεύονται τους καλλιτέχνες.
Πάντως, πλέον, το ChatGPT – τουλάχιστον στα Αγγλικά – αρνείται να δημιουργήσει εικόνες στο στυλ του Studio Ghibli, αναφέροντας ότι «το αίτημα δεν ακολουθούσε την πολιτική μας για το περιεχόμενο».