Το Perseverance συνεχίζει τις ιστορικές του έρευνες στο πλανήτη Άρη και η NASA αποκάλυψε νέα βίντεο και φωτογραφίες από την στιγμή της προσεδάφισης.
Συγκεκριμένα, την Δευτέρα (22/2) πραγματοποιήθηκε νέα εκδήλωσε, κατά την διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε βίντεο που δείχνει βήμα βήμα την προσεδάφιση στον κόκκινο πλανήτη.
Your front-row seat to my Mars landing is here. Watch how we did it.#CountdownToMars pic.twitter.com/Avv13dSVmQ
— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 22, 2021
Παράλληλα, δημοσιοποιήθηκαν αποκαλυπτικές εικόνες που τράβηξε το Perseverance από τον Άρη.
While the team has been busy with data coming back from @NASAPersevere related to descent and landing, they were able to open the Hazcam pipeline today: https://t.co/RQPNYAmqsQ Join us tomorrow at 2pm ET for more images and video from the #CountdownToMars: https://t.co/ZlJ2xHNI0a pic.twitter.com/S1iKD3FjEV
— Thomas Zurbuchen (@Dr_ThomasZ) February 21, 2021
Σημειώνεται, ότι το ρομπότ Perseverance είναι η νέα ελπίδα της NASA για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής στον Άρη. Το ρομποτικό ρόβερ της αποστολής «Mars 2020» προσεδαφίστηκε, σε μια ιστορική στιγμή για την ανθρωπότητα, το βράδυ της Πέμπτης στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.
Landing on Mars is a rush of tension, drama, and noise. Then, when the dust clears: tranquility and grandeur.#CountdownToMars
Explore in 3D in the YouTube app: https://t.co/iz9YIvEsvy
More images: https://t.co/Ex1QDo3eC2 pic.twitter.com/cj7NOpGysR— NASA's Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) February 22, 2021
Το Perseverance διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους. Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το «Ingenuity», ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών.
Όσον αφορά στο σύστημα λήψης δειγμάτων που διαθέτει το Perseverance, είναι ένας από τους πιο πολύπλοκους μηχανισμούς που έχουν αποσταλεί ποτέ στο διάστημα. Με αυτό το όχημα θα συλλέξει τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα, θα τα βάλει σε σωλήνες και αργότερα θα τα εναποθέσει για να περισυλλεγούν από μελλοντικές αποστολές και να σταλούν πίσω στη Γη για ανάλυση.