Αφιερωμένο στον διάσημο Γάλλο ποιητή και θεατρικό συγγραφέα, Edmond Rostand, είναι αφιερωμένο το σημερινό Doodle της Google.
Ο Edmond Rostand σαν σήμερα, στις 30 Μαΐου του 1901 εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας (l’Académie Française) κι αυτή την επέτειο τιμά η Google με το Doogle της. Ήταν ο νεαρότερος ποιητής που έγινε μέλος της Ακαδημίας, σε ηλικία μόλις 33 ετών.
Το πιο διάσημο έργο του ήταν το «Cyrano de Bergerac», ένα έργο για έναν ιππότη ξιφομάχο με υπερμεγέθη μύτη.
O Edmond Rostand γεννήθηκε την 1η Απριλίου 1968 στη Μασσαλία, από εύπορη οικογένεια.
Ο πατέρας του Edmond Rostand ήταν ποιητής και οικονομολόγος και μέλος ακαδημαϊκών ινστιτούτων, όπως η Académie de Marseille και το Institute de France.
Ο Edmond Rostand σπούδασε στο κολέγιο Stanislas στο Παρίσι, λογοτεχνία, ιστορία και φιλοσοφία. Όταν ήταν 20 ετών, έγραψε το πρώτο του έργο, τη μονόπρακτη κωμωδία Le Gant Rouge (Το κόκκινο γάντι). Το έργο παίχτηκε στο Cluny Theatre το 1888.
Σπούδασε και νομικά αλλά δεν άσκησε ποτέ το επάγγελμα. Από το 1890 αφιερώθηκε στη λογοτεχνία.
Η πρώτη του ποιητική συλλογή ήταν το 1890 η «Les Musardises» (Οι ματαιοσχολίες). Την ίδια χρονιά παντρεύτηκε την ποιήτρια Rosemonde Gerard, με την οποία απέκτησε δύο γιους. Το 1891, έγραψε το έργο «Les deux Pierrots» (Οι δύο Πιερρότοι), αλλά η επιτυχία ήρθε, το 1894 με τους «Ρομαντικούς» (Les Romanesques).
Ο Edmond Rostand έγραψε για τη Σάρα Μπερνάρ δύο τα έργα «La Princesse Lointaine» (Η απόμακρη πριγκίπισσα), που ανέβηκε το 1895 και «La Samaritaine» (Η Σαμαρίτιδα) το 1897. Εκείνη τη χρονιά εκείνη ανέβηκε και ο «Cyrano de Bergerac», το πιο γνωστό από τα έργα του, που του χάρισε κι έναν θρίαμβο στα θεατρικά χρονικά της Γαλλίας.
Το «Aiglon» (Αετιδέας), έργο επίσης γραμμένο για τη Σάρα Μπερνάρ, που παρουσιάστηκε το 1900, γνώρισε ανάλογη επιτυχία. Χάρη σ’ αυτά τα δυο έργα, το 1901, η Γαλλική Ακαδημία τον έκανε μέλος της, σε ηλικία μόλις 33 ετών.
Η υγεία του Edmond Rostand ωστόσο ήταν εύθραυστη λόγω μιας πνευμονίας. Αποσύρθηκε στο Κάμπο, στη Χώρα των Βάσκων, όπου έγραψε το «Chantecler», το οποίο ανέβηκε στο Παρίσι το 1910, χωρίς επιτυχία. Την ίδια τύχη είχε και η «Τελευταία νύχτα του Δον Ζουάν» που παρουσιάστηκε μετά το θάνατό του.
Ο Edmond Rostand πέθανε από πνευμονία στο Παρίσι στις 2 Δεκεμβρίου 1918.
Ημέρα του Κράτους της Κροατίας
Παράλληλα, σήμερα το Doodle γιορτάζει την Ημέρα του Κράτους της Κροατίας. Στις 30 Μαΐου 1990, η Κροατία ίδρυσε το πρώτο της δημοκρατικά εκλεγμένο, πολυκομματικό κοινοβούλιο.
Παρά το γεγονός ότι σχημάτισε το κοινοβούλιο της, η Κροατία δεν μπορούσε να χωριστεί αμέσως από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Ένα χρόνο αργότερα, το κοινοβούλιο απέκτησε τελικά την εξουσία να κηρύξει την ανεξαρτησία στις 25 Ιουνίου 1991, αφού το 93% των πολιτών ψήφισαν υπέρ της Κροατίας να γίνει κυρίαρχο κράτος. Αυτή η εκδήλωση κατέχει το ρεκόρ για τη μεγαλύτερη προσέλευση ψηφοφόρων στην ιστορία της Κροατίας και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα της χώρας.
Η Ημέρα του Κράτους τιμά τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία και οι Κροάτες γιορτάζουν σε οικογενειακές συγκεντρώσεις, πικνίκ και μπάρμπεκιου. Οι δημόσιοι αξιωματούχοι καταθέτουν επίσης αναμνηστικά στεφάνια σε διάφορα ορόσημα για να τιμήσουν τους πεσόντες στρατιώτες που πολέμησαν για την ελευθερία.