Μετά από τις επιτυχίες που σημείωσε πανελλαδικώς, η ομάδα αεροδιαστημικών εφαρμογών «ASPiRE» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διακρίνεται και παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα εκπροσωπείται στον κορυφαίο διεθνή διαγωνισμό «Spaceport America Cup», ο οποίος, όπως κάθε χρόνο, θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2021 στο Νέο Μεξικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για μια σπουδαία διάκριση για τη χώρα μας.
Ο κ. Πέτρος Τηλελής, μέλος της ομάδας ASPiRE, που πλέον απαρτίζεται από περισσότερα από 56 άτομα (ιδρύθηκε από 6 φοιτητές) δήλωσε στο iEidiseis πως το παραπάνω επίτευγμα, δηλαδή το γεγονός ότι η ελληνική ερευνητική ομάδα έγινε δεκτή σε αυτόν τον παγκόσμιου βεληνεκούς διαγωνισμό, ανοίγει νέους ορίζοντες για την Ελλάδα στο πεδίο της αεροδιαστημικής.
Ο εν λόγω διαγωνισμός έχει ως πυρήνα τον IREC (Intercollegiate Rocket Engineering Competition – Διακολεγιακός Διαγωνισμός Μηχανικής Πυραύλων). Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να κατασκευάσουν και να εκτοξεύσουν πυραύλους στερεού και υγρού καυσίμου, όπως επίσης και υβριδικούς που συνδυάζουν τα δύο. Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι πρέπει να φθάνουν, είτε σε 10.000, είτε σε 30.000 πόδια ύψος.
«Είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει ελληνική αποστολή στον διαγωνισμό Spaceport America Cup. Είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο», εξήγησε ο κ. Τηλελής. Υπεύθυνος της ομάδας είναι ο κ. Ηρακλής Μπλατσούκας, κι επιβλέπων καθηγητής ο Δρ. Παντελής Αγγελίδης.
Ο πύραυλος «Phaethon» της ελληνικής ομάδας
Ο πύραυλος «Phaethon» της ομάδας ASPiRE θα είναι στερεού καυσίμου και θα φθάσει στα 10.000 πόδια, έχοντας την ικανότητα να κουβαλήσει ωφέλιμο φορτίο 3 κιλών. Ταυτοχρόνως, θα λαμβάνει μετρήσεις για τις συνθήκες στην ατμόσφαιρα, αλλά και τις συντεταγμένες σε κάθε θέση του. Στο απόγειο, θ’ απελευθερώσει αλεξίπτωτο προκειμένου να προσγειωθεί ομαλά.
Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του πραγματοποιούνται εξ ολοκλήρου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Το project «Phaethon» αποτέλεσε και το πρώτο πυραυλικό project της ομάδας ASPiRE.
Το project «CanSat»
Τα τελευταία δύο χρόνια, η ομάδα ASPiRE εργάζεται και πάνω στο project «CanSat», τ’ οποίο αφορά στην εύρεση, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας διαστημικής αποστολής, με τη χρήση ενός μίνι δορυφόρου.
Φέτος, η ASPiRE, η οποία συστάθηκε το 2017, κατετάγη πρώτη στον πανελλήνιο διαγωνισμό διαστημικής «CanSat in Greece 2020», εκτοξεύοντας -μέσω πυραύλου- έναν μικρό δορυφόρο.
Συμβολή στον εντοπισμό αγνοουμένων και το περιβάλλον
Στο συγκεκριμένο project της ASPiRE, με την κωδική ονομασία «CanSat: Bahallo», ο δορυφόρος είχε ως δευτερεύουσα αποστολή τον τριγωνικό εντοπισμό. Με τη συγκεκριμένη αποστολή, μπορούν να εντοπιστούν αγνοούμενοι μέσω των κινητών τους, στην περίπτωση που φυσικές καταστροφές έχουν καταστήσει τα τηλεφωνικά δίκτυα μη διαθέσιμα.
Το πρώτο project της ASPiRE, τ’ οποίο επίσης εκτελέστηκε επιτυχώς το 2019, ήταν το «CanSat: Geosat-01». Αυτήν τη φορά, ο δορυφόρος είχε ως δευτερεύουσα αποστολή την αξιολόγηση της υγείας της χλωρίδας σε σημεία ενδιαφέροντος, με χρήση του Δείκτη Βλάστησης Κανονικοποιημένης Διαφοράς (NDVI). Με χρήση υπέρυθρης κάμερας εξήχθησαν τ’ απαραίτητα δεδομένα για τον υπολογισμό του NDVI.
Έμπνευση για την εν λόγω αποστολή, αποτέλεσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πραγματικοί δορυφόροι στον υπολογισμό του NDVI, εξαιτίας ατμοσφαιρικών συνθηκών και συννεφοκάλυψης. Έχοντας ελεγχόμενη κάθοδο, ο δορυφόρος του Geosat-01 εγγυάται τη λήψη φωτογραφιών σε χαμηλότερο υψόμετρο από εκείνο των νεφών.
Η επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας ASPiRE στο https://aspire.uowm.gr/