Τεχνολογία

Ταξίδι στον χρόνο: Θα γίνει πραγματικότητα η φαντασία; – Οι επιστήμονες απαντούν

Δείτε τι απαντούν οι επιστήμονες για ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ανθρωπότητας: είναι το ταξίδι στον χρόνο εφικτό;

Το ταξίδι στον χρόνο αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα «θέλω» της ανθρωπότητας.

Λογοτέχνες, σεναριογράφοι και σκηνοθέτες, όλοι έχουν προσπαθήσει να φανταστούν έναν κόσμο όπου το ταξίδι στον κόσμο θα ήταν εφικτό. Τι λένε, όμως, οι επιστήμονες;

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές επιστημονικές θεωρίες σχετικά με το ταξίδι στον χρόνο, ωστόσο δεν συμφωνούν όλοι οι ερευνητές μεταξύ τους.

Το 1905, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσίευσε το πρώτο μέρος της «Θεωρίας της σχετικότητας», με το όνομα «Ειδική σχετικότητα».

«Η θεωρία αυτή αποδεικνύει ότι ο χρόνος έχει πολλές παραπάνω ομοιότητες με τον χρόνο από ό,τι είχαμε φανταστεί. Επομένως, ίσως οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε με τον χώρο, μπορούμε να το κάνουμε και με τον χρόνο», εξηγεί ο Clifford Johnson, καθηγητής φυσικής στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.

«Στο χώρο, μπορούμε να ταξιδέψουμε όπου θέλουμε. Ίσως να μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό και με τον χρόνο», προσθέτει ο Nikk Effingham από το πανεπιστήμιο του Birmingham.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα ήταν και τόσο απλό. Η «Ειδική Σχετικότητα» μας δίνει έναν τρόπο να ταξιδέψουμε (με ελεγχόμενο ρυθμό) στο μέλλον, αλλά όχι στο παρελθόν.

Τα πράγματα ωστόσο γίνονται πιο ενδιαφέροντα, όταν λάβουμε υπόψη μας το δεύτερο μέρος της θεωρίας του Αϊνστάιν, που δημοσιεύτηκε το 1915 με το όνομα «Γενική Σχετικότητα».

Σε αυτή την θεωρία, ο γνωστός επιστήμονας είχε υποστηρίξει ότι ένα τεράστιο αντικείμενο θα μπορούσε να παραμορφώσει τον χωροχρόνο.

Με βάση την παραπάνω θεωρία, απλά το να βρίσκεται κάποιος κοντά σε ένα αντικείμενο με τεράστιο βάρος, όπως είναι οι μαύρες τρύπες, θα μπορούσε να αλλοιώσει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τον χρόνο.

Όμως, οι μαύρες τρύπες είναι μόνο η αρχή. Μεταγενέστεροι φυσικοί ανέπτυξαν μια θεωρία, ονόματι «Θεωρία της Σκουληκότρυπας» που θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το σύμπαν.

«Φανταστείτε τις σκουληκότρυπες σαν γέφυρες που συνδέουν ένα σημείου του χωροχρόνου με ένα άλλο», λέει η Janna Levin, φυσικός του πανεπιστημίου Barnard της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, υπάρχει ένα πρόβλημα. Αν και υπάρχουν αρκετές αποδείξεις για να στηρίξουν την ύπαρξη της μαύρης τρύπας, με τους αστρονόμους να έχουν φωτογραφήσει μάλιστα μια τον περασμένο χρόνο, η «Θεωρία της Σκουληκότρυπας» αποτελεί προς το παρόν μόνο εικασία.

«Η ύπαρξη μιας σκουληκότρυπας είναι μαθηματικά πιθανή, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμα εάν υπάρχουν σκουληκότρυπες στην πραγματικότητα», προσθέτει η Levin.

Όσο περισσότερες ερωτήσεις προσπαθεί να απαντήσει η επιστήμη σχετικά με το ταξίδι στον χρόνο, τόσες περισσότερες νέες ερωτήσεις και παράδοξα γεννιούνται.

Ένα από τα πιο γνωστά παράδοξα σχετικά με το ταξίδι στο παρελθόν είναι το παράδοξο του παππού: Τι θα γινόταν αν ταξίδευες πίσω στον χρόνο, και σκότωνες τον παππού σου, πριν ακόμα κάνει παιδιά;

Αυτό θα σήμαινε ότι οι γονείς σου δεν θα είχαν γεννηθεί ποτέ, κάτι που σημαίνει ότι ούτε εσύ θα είχες γεννηθεί ποτέ. Άρα θα ήταν αδύνατον να ταξιδέψεις στο παρελθόν, καθώς δεν θα υπήρχες.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες με τις οποίες οι επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν τα παράδοξα που προκύπτουν από ένα υποθετικό ταξίδι στο χρόνο και συνήθως είναι αντικρουόμενες.

Ωστόσο σε ένα πράγμα συμφωνούν όλοι: η ανθρωπότητα δεν βρίσκεται ακόμα κοντά στην κατασκευή μιας χρονομηχανής, αλλά αυτό δεν πρόκειται να την σταματήσει από το να προσπαθεί.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Συναγερμός για δεκάδες κρούσματα σε γηροκομείο στο Μαρούσι
Άγριες Μέλισσες: Η Ασημίνα και ο μικρός Σέργιος εξαφανίζονται
Chevron Right