Τεχνολογία

Οι οικιακές συσκευές που μας «παρακολουθούν» – Τι πρέπει να προσέχουμε

Πώς οι «έξυπνες» οικιακές συσκευές παρακολουθούν τους χρήστες και πωλούν δεδομένα σε μεγάλες εταιρίες.

Ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά χρησιμοποιούν τις λεγόμενες «έξυπνες» οικιακές συσκευές, οι οποίες συνδέονται στο διαδίκτυο και προσφέρουν λειτουργίες που μέχρι πριν από λίγα χρόνια υπήρχαν μόνο στη φαντασία μας.

Ωστόσο, υπάρχει μια σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας, καθώς, όπως αποκαλύπτει πρόσφατο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail», οι συσκευές αυτές μπορούν να συλλέγουν τα δεδομένα μας και να τα πωλούν σε μεγάλες εταιρίες, αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη.

Σημειώνουμε εδώ ότι είναι αναμενόμενο συσκευές όπως οι έξυπνες τηλεοράσεις, κάμερες παρακολούθησης, συστήματα ελέγχου θερμοκρασίας και τα «έξυπνα» μεγάφωνα να συλλέγουν κάποιες πληροφορίες για εμάς, έτσι ώστε να γίνεται η εμπειρία του χρήστη καλύτερη. Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύτηκε από τη ΜΚΟ «Which?» αποκάλυψε ότι ορισμένες εταιρίες συλλέγουν πολύ περισσότερα δεδομένα από ό,τι θα ήταν αναγκαία για την αποτελεσματική λειτουργία των συσκευών.

Οι… συνήθεις ύποπτοι

Σύμφωνα με την «Which?», οι εταιρίες που αγοράζουν αυτές τις πληροφορίες που συλλέγουν οι έξυπνες συσκευές μας είναι οι τεχνολογικοί κολοσσοί που όλοι γνωρίζουμε, όπως οι Google, Amazon, Facebook και TikTok.

Τα δεδομένα αυτά αφορούν δημογραφικά στοιχεία χρηστών (όπως το φύλο, η ηλικία κ.τ.λ.), την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται αλλά και το ιστορικό αναζήτησής τους και οι εταιρίες τα αξιοποιούν έτσι ώστε να προβάλλουν στους χρήστες στοχευμένες διαφημίσεις.

Είναι γνωστό ότι η Google, αλλά και άλλες μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες χρησιμοποιούν διάφορα δεδομένα των χρηστών του έτσι ώστε να προβάλουν στοχευμένες διαφημίσεις, τα οποία μάλιστα τα πουλάνε με το αζημίωτο σε άλλους ιστότοπους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με το σκάνδαλο του Facebook, το οποίο πούλησε τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών και τώρα μοιράζει στους χρήστες πάνω από 700 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση, σύμφωνα με τους New York Times.

Με βάση τα στοιχεία της «Which?», οι εταιρίες παίρνουν την άδεια των χρηστών καθώς οι λειτουργίες παρακολούθησης και συλλογής στοιχείων είναι ενεργοποιημένες από προεπιλογή και ο χρήστης θα πρέπει επισκεφθεί τις «Ρυθμίσεις» να απενεργοποιήσει τις εν λόγω λειτουργίες χειροκίνητα.

Αξίζει να τονίσουμε ότι, σύμφωνα με την αναφορά, οι έξυπνες οικιακές συσκευές που πωλούνται από την Google (Google Nest) συλλέγουν τεράστιο όγκο πληροφοριών σε σχέση με την τοποθεσία των ανθρώπων που συνδέονται εξ’ αποστάσεως με τις οικιακές τους συσκευές, μέσω του κινητού τους τηλεφώνου, όταν το κινητό είναι λογισμικού Android. Αντίθετα, όταν ο χρήστης διαθέτει κινητό iPhone, οι ίδιες συσκευές Google Nest φαίνεται να συλλέγουν πολύ λιγότερες πληροφορίες.

Παράλληλα, η «Which?» αποκάλυψε ότι όλες οι έξυπνες κάμερες που έλεγξε χρησιμοποιούσαν συσκευές εντοπισμού της Google ή της Amazon, ενώ τα έξυπνα ηχεία «Bose» μοιράζονται τα δεδομένα των χρηστών τους με την εταιρία Meta (μητρική της Facebook).

Τα μενού των έξυπνων τηλεοράσεων περιείχαν πολλές διαφημίσεις, αρκετές από αυτές προσαρμοσμένες με βάση τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Ειδικότερα, η προεπιλογή αυτή ήταν «κρυμμένη» πίσω από το κουμπί της «αποδοχής όρων χρήσης» για τις τηλεοράσεις των LG, Samsung και Sony.

Συλλογή στοιχείων παρατηρήθηκε ακόμα και από έξυπνα πλυντήρια, τα οποία είχαν καταχωρημένο όχι μόνο το ονοματεπώνυμο, την ημερομηνία γέννησης και τον αριθμό τηλεφώνου του χρήστη, αλλά και τις επαφές, την τοποθεσία και το e-mail του.

Από την πλευρά τους, εντούτοις, οι τεχνολογικοί κολοσσοί αρνούνται κάθε κατηγορία, τονίζοντας μέσα από ανακοινώσεις ότι τα δεδομένα που συλλέγονται χρησιμοποιούνται μόνο με σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Έκτακτη Χρηματοδότηση περίπου 10 εκατ. ευρώ προς ΟΤΑ για τις πλημμύρες
Λαϊκό Λαχείο 12/9/2023: Αυτός είναι ο πίνακας κερδών στην 37η κλήρωση
Chevron Right