Τεχνολογία

«Γιατί δεν ρωτάς τη Google;»: Τα γενέθλια της μηχανής αναζήτησης που άλλαξε τον κόσμο

«Γιατί δεν ρωτάς τη Google;». Αυτή είναι η απάντηση στη σημερινή εποχή (σήμερα έχει και τα 21α γενέθλια η Google) σχεδόν σε κάθε ερώτημα που κάποιος δεν ξέρει να απαντήσει.

 

«Γιατί δεν ρωτάς τη Google;». Αυτή είναι η απάντηση στη σημερινή εποχή (σήμερα έχει και τα 21α γενέθλια η Google) σχεδόν σε κάθε ερώτημα που κάποιος δεν ξέρει να απαντήσει.

Η Google μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε να γίνει μια μηχανή αναζήτησης την οποία συμβουλεύονται όλοι για ιστορικές αναζητήσεις, για ειδήσεις, για ιατρικά θέματα, σχεδόν για τα πάντα.

Στο δε, κλασικό και επίκειρο ερώτημα «Γιατί δεν ρωτάς τη Google;», η αλήθεια είναι ότι η εορτάζουσα Google με τα γενέθλια και το σημερινό doodle, δεν μπορεί να απαντήσει.

Αν δοκιμάσε να το βάλει κάποιος στην αναζήτηση θα δει κάτι για τεχνικές βοήθειες για όσους δεν μπορούν να μπουν στο mail τους. 

Όπως είναι φυσικό και μια καινούργια λέξη, που μπορεί και να μπει κάποια στιγμή στα λεξικά έχει εμφανιστεί. «Googlαρέ το» η άλλη κλασική έκφραση για να μπορέσεις να βρεις την απάντηση.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η Google κυριαρχεί μέσα στα 21 χρόνια και μάλιστα κατάφερε να σβήσει από το χάρτη τη yahoo.

Ό,τι όμως και να πει κανείς η αλήθεια είναι ότι η Google είναι η εταιρεία που άλλαξε τον κόσμο.

Τα πάντα άρχισαν από ένα φοιτητικό πρότζεκτ στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

Οι ιδρυτές της Google, Λάρυ Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν (φωτογραφία), αρχικά δεν ενδιαφέρονταν για την ανακάλυψη ενός καλύτερου τρόπου αναζήτησης.

Πέιτζ και Μπριν συνειδητοποίησαν λοιπόν ότι αν μπορέσουν να βρουν έναν τρόπο για να αναλύουν όλες τις συνδέσεις στον εκκολαπτόμενο παγκόσμιο ιστό του διαδικτύου θα μπορούσαν να κατατάξουν κάθε σελίδα ανάλογα με την αξιοπιστία της σε συγκεκριμένα θέματα.

Για να γίνει όμως αυτό έπρεπε να «κατεβάσουν» ολόκληρο το διαδίκτυο. Αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο καθώς κατέληξε σε υπερφόρτωση των σέρβερ του Πανεπιστημίου και στην σφοδρή αντίδραση των webmasters. Παρ’ όλα αυτά όμως κι ενώ οι Πέιτζ και Μπριν δούλευαν πάνω στον αλγόριθμό τους, γινόταν όλο και πιο σαφές ότι είχαν ανακαλύψει έναν πολύ καλύτερο τρόπο αναζήτησης στο διαδίκτυο.

Οι Πέιτζ και Μπριν προσέλκυσαν πολύ γρήγορα επενδυτές και από ένα φοιτητικό πρότζεκτ κατέληξαν στην ίδρυση μια ιδιωτικής εταιρείας στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998. Πλέον είναι μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου, φέρνοντας κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Την 1η Αυγούστου, λοιπόν δημιουργείται το Doodle όταν ο Larry και ο Sergey τροποποιούν το εταιρικό λογότυπο στην αρχική σελίδα, ως ένδειξη ότι παρακολουθούν ζωντανά το φεστιβάλ Burning Man. Α

Τον Σεπτέμβριο στήνει ένα χώρο εργασίας στο γκαράζ της Susan Wojcicki, στη Santa Margarita 232, στο Menlo Park και στις 4 Σεπτεμβρίου υπογράφεται η ιδρυτική πράξη της εταιρείας Google στην Καλιφόρνια. Λίγο αργότερα, ο Larry και ο Sergey ανοίγουν έναν τραπεζικό λογαριασμό και καταθέτουν την πρώτη επιταγή επενδυτή (υπογεγραμμένη από τον Andy Bechtolsheim, πριν καν συσταθεί η εταιρεία). Στις 27 Σεπτεμβρίου, είναι τα επίσημα γενέθλια της Google.

Η Google μετακομίζει στα πρώτα της γραφεία στο Mountain View, στο E. Bayshore 2400. Το 2004, ανοίγει την επίσημη έδρα της στο Amphitheater Parkway1600, επίσης στο Mountain View.

2008: Λανσάρισμα Chrome και Android

Στις 4 Σεπτεμβρίου το Google Chrome είναι πλέον διαθέσιμο για λήψη, μαζί με ένα βιβλίο κόμικς, με εικονογράφηση της ομάδας, που παρουσιάζει το νέο πρόγραμμα πλοήγησης ανοιχτού κώδικα. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ενεργά προγράμματα πλοήγησης Chrome παγκοσμίως.

Στις 23 Σεπτεμβρίου η T-Mobile λανσάρει το G1, το πρώτο τηλέφωνο που βασίστηκε στο λειτουργικό σύστημα Android. Σήμερα, στην αγορά, υπάρχουν πάνω από 24.000 συσκευές Android, από περισσότερες από 1.300 μάρκες και πάνω από 2 δισεκατομμύρια ενεργές συσκευές Android σε όλο τον κόσμο. 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ελληνικό ποδόσφαιρο: Άρχισε και διεκόπη η περιβόητη δίκη για τα «στημένα»
Τροχός της Τύχης: Είπε «ωμέγα» σε αυτό τον γρίφο και τους τρέλανε όλους
Chevron Right