Ο John Lennon γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 9 Οκτωβρίου 1940 και πέρα από τον θρυλικό τραγουδιστή των Beatles, αποτελεί ένα σύμβολο της μουσικής και όχι μόνο.
Ακολουθούν 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την ζωή του θρυλικού μουσικού – ακτιβιστή, που άλλαξε τον κόσμο.
1.Μεγάλωσε χωρίς τους γονείς του
Ο John Lennon γεννήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1940 στο Λίβερπουλ της Μεγάλης Βρετανίας από την Τζούλια Στάνλεϋ και τον Άλφρεντ Λένον.
Η μητέρα του ήταν κόρη αξιωματικού, ενώ ο πατέρας του εργαζόταν ως σερβιτόρος σε πλοία που πραγματοποιούσαν ταξίδια στον Ατλαντικό, κατά τη διάρκεια των οποίων τραγουδούσε ή συμμετείχε σε μουσικές συναυλίες.
Μετά τη γέννηση του γιου του, εκείνος εγκατέλειψε την οικογένεια, ενώ η μητέρα του ανέθεσε τη φροντίδα του, στην αδελφή της Μαίρη και τον σύζυγό της, Τζωρτζ Σμιθ, ο οποίος διατηρούσε γαλακτοκομείο. Όταν ο Lennon ήταν δεκατριών ετών, ο Τζωρτζ Σμιθ πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία.
2.«Χρηματοδότησε» τον Αλεχάντρο Χοδορόφσκι
Ο γνωστός σκηνοθέτης Αλεχάντρο Χοδορόφσκι βρήκε αναπάντεχη υποστήριξη την δεκαετία του 70 από τον John Lennon.
Ο γνωστός Χιλιανός σκηνοθέτης τότε άσημος ακόμη, είχε επισκεφτεί το σπίτι του John Lennon μαζί με έναν κοινό φίλο. Εκεί βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει την ταινία που ετοίμαζε και ενθουσίασε τον σπουδαίο μουσικό.
Τότε, ο Lennon επικοινώνησε με τον πρόεδρο της δισκογραφικής εταιρείας των Beatles και τον έπεισε να χρηματοδοτήσει με 1 εκατ. δολάρια την επόμενη ταινία του Χοδορόφσκι.
3.Γνωριμία με την Γιόκο Όνο
Ο John Lennon στα τέλη της δεκαετίας του 1960, έγινε ζευγάρι με την Γιόκο Όνο, την ίδια περίπου περίοδο που δρομολογήθηκε το διαζύγιό του με τη Σύνθια Πάουελ.
Η αρχική γνωριμία τους χρονολογείται το Νοέμβριο του 1966, όταν επισκέφτηκε μία έκθεση τέχνης της Όνο και έκτοτε ξεκίνησε η καλλιτεχνική τους συνεργασία. Μάλιστα, το 1968, ο Lennon εγκαινίασε μία ατομική έκθεση στη Robert Fraze Gallery του Λονδίνου, με τον γενικό τίτλο You are here (Είσαι εδώ), αφιερωμένη στη Γιόκο Όνο ως ένδειξη της αγάπης του για εκείνη.
4.Αποχώρηση από τους Beatles
Το φθινόπωρο του 1969, ο John Lennon ηχογράφησε μαζί με τους Beatles τον τελευταίο δίσκο του συγκροτήματος, με τίτλο Abbey Road. Οι σχέσεις των μελών είχαν ήδη αρχίσει να διαταράσσονται κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων, και ειδικότερα η φιλία του Lennon με τον Μακάρτνεϋ κλονίστηκε. Ο ίδιος αιτιολόγησε τη διάλυση του συγκροτήματος, αναφερόμενος κριτικά στον ηγετικό ρόλο που επεδίωξε να αναλάβει ο Μακάρτνεϋ μετά το θάνατο του μάνατζερ των Beatles, Μπράιαν Έπσταιν, αλλά και στην αντιπάθεια που έτρεφαν τα υπόλοιπα μέλη απέναντι στη Γιόκο Όνο.
5.Δολοφονία
Το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980, ο Μαρκ Τσάπμαν πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον Lennon , έξω από την οικία του, στο ιστορικό κτίριο Dakota της Νέας Υόρκης και ενώ ο τελευταίος επέστρεφε μετά από την ηχογράφηση των τραγουδιών Walking on Thin Ice και It Happened, που προορίζονταν για τον επόμενο δίσκο του.
Ο Τσάπμαν είχε προσεγγίσει τον Lennon νωρίτερα την ίδια ημέρα, κατά την αναχώρησή του από το σπίτι του, αποσπώντας μάλιστα ένα αυτόγραφο του. Μετά την επιστροφή του Lennon από το στούντιο ηχογράφησης, ο Τσάπμαν τον πυροβόλησε πισώπλατα, συνολικά τέσσερις φορές. Σύμφωνα με την αυτοψία, οι μισές σφαίρες διαπέρασαν το αριστερό μέρος του σώματός του στο ύψος του στήθους, ενώ οι υπόλοιπες τον τραυμάτισαν κοντά στον αριστερό ώμο. Όλες προκάλεσαν εσωτερική αιμορραγία, ενώ η θανάσιμη σφαίρα διαπέρασε την αορτή του.
Σύμφωνα με τις αναφορές των μαρτύρων και των αστυνομικών αρχών, μετά τη δολοφονία, ο Τσάπμαν παρέμεινε στον τόπο του εγκλήματος μέχρι την άφιξη της αστυνομίας. Εκτός από το όπλο του εγκλήματος, στην κατοχή του υπήρχαν ένα αντίτυπο του δίσκου Double Fantasy, στο εξώφυλλο του οποίου είχε υπογράψει νωρίτερα ο John Lennon, ένα αντίτυπο του μυθιστορήματος The Catcher in the Rye του Τ. Ν. Σάλιντζερ, καθώς και κασέτες με τραγούδια των Beatles.
O John Lennon οδηγήθηκε αμέσως στο νοσοκομείο Ρούζβελτ, όπου με την άφιξή του επισημοποιήθηκε ο θάνατός του από υποογκαιμικό σοκ, που προκλήθηκε λόγω της μεγάλης απώλειας αίματος. Δύο ημέρες αργότερα, η σορός του αποτεφρώθηκε στο κοιμητήριο του Φέρνκλιφ, στη Νέα Υόρκη.