Showbiz

Τι συνέβη στη Ντέμη Γεωργίου: Νέες εξηγήσεις για το σηπτικό σοκ

Ο Γρηγόρης Λέων μίλησε για τις αιτίες που οδήγησαν στον θάνατο της πρώην παίκτριας του MasterChef, Ντέμης Γεωργίου, που εξήγησε τι πρέπει να προέχουμε για να μην κινδυνεύσουμε.

Ο θάνατος της 39χρονης πρώην παίκτριας του MasterChef Ντέμης Γεωργίου από σηπτικό σοκ μετά από βακτηριακή λοίμωξη σόκαρε το πανελλήνιο και γέννησε ανησυχία σε πολύ κόσμο, ο οποίος αναρωτιέται πως είναι δυνατόν να καταλήξει σε τόσο λίγο χρόνο μια νέα γυναίκα, η οποία δεν αντιμετώπιζε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων μίλησε στην «Πρωινή ζώνη» του Action 24 κι εξήγησε τι πραγματικά συνέβη, τι είναι το σηπτικό σοκ, πως προκαλείται η βακτηριακή λοίμωξη και τι πρέπει να προσέχουμε για την προστασία της υγείας μας.

«Πρώτα από όλα να διευκρινίσουμε ότι το σηπτικό σοκ δεν γίνεται μέσα σε ελάχιστες ώρες. Έχει την ακόλουθη πορεία. Κολλάμε ένα μικρόβιο ή έναν ιό, παθαίνουμε λοίμωξη που αρχικά μπορεί να επικεντρώνεται σε ένα όργανο, σε ένα σημείο, ένα σύστημα όπως το αναπνευστικό.

Αν είμαστε νέοι άνθρωποι και υποεκτιμήσουμε μια τέτοια κατάσταση, το παραμελήσουμε, δεν πάμε στον γιατρό μας να μελετήσει σωστά τα κλινικά μας συμπτώματα -αν υπάρχει ένας πυρετός, μια αδιαθεσία, ένας βήχας- και δεν λάβουμε την κατάλληλη αγωγή, αφήνουμε ένα μικρόβιο να δρα στον οργανισμό μας.

Κάποια στιγμή το μικρόβιο θα περάσει στην κυκλοφορία μας, στο αίμα μας, και από εκεί θα αρχίσει να χτυπά διάφορα όργανα. Μπορεί να χτυπήσει από τους νεφρούς, από την καρδιά, σημαντικά όργανα που, όσο περισσότερα είναι αυτά, έχουμε την πολυοργανική ανεπάρκεια και στο τέλος, δυστυχώς, αν παραμείνουμε χωρίς ιατρική βοήθεια, η κατάληξη είναι σοβαρό ενδεχόμενο» επισήμανε ο Γρηγόρης Λέων, ο οποίος εξήγησε ότι οι νέοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι λόγω άγνοιας και «αλαζονείας της ηλικίας».

«Μπορεί και σε έναν απολύτως υγιή οργανισμό, ένας μικροοργανισμός να είναι αρκετά ισχυρός και να μπορέσει να κάνει αυτή την πορεία. Υπάρχουν άνθρωποι δυστυχώς σε αυτές τις ηλικίες -χωρίς να ξέρω το ιστορικό της κοπέλας- που έχουν υποκείμενα νοσήματα, έχουν κάποιες προϋπάρχουσες χρόνιες παθήσεις που υποεκτιμούν γιατί δεν τις έχουν διαγνώσει. Για παράδειγμα ακούμε πολύ συχνά από ανθρώπους νεαρής ηλικίας να φτάνουν στα νοσοκομεία σε πολύ κακή κατάσταση και να λένε “μα εγώ ήμουν υγιής” και ρωτάει ο γιατρός μας έχετε ξαναπάει σε γιατρός και απαντάνε “όχι, ήμουν μια χαρά”.

Και υπάρχει και μια δεύτερη κατηγορία που γνωρίζουν το πρόβλημα κι επίσης το υποεκτιμούν λόγω της ηλικίας. Δηλαδή, για παράδειγμα, να έχω ένα αυτοάνοσο το οποίο επηρεάζει το ανοσοποιητικό μου σύστημα κι επειδή είμαι ακόμα νέος να μην του δίνω σημασία. Όμως αυτά έχουν μεγάλη σημασία στην πορεία που σας περιέγραψα, το πως φτάνουμε από μια απλή λοίμωξη σε αυτή την κατάληξη».

Η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές

Ο Γρηγόρης Λέων απάντησε και για το ενδεχόμενο η Ντέμη Γεωργίου να είχε σωθεί αν η κατάστασή της είχε διαγνωστεί έγκαιρα.

«Στην υποθετική ερώτηση, όταν πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό, αντιμετωπίζουμε έγκαιρα την αρχική λοίμωξη και εκμηδενίζουμε σχεδόν τις πιθανότητες να εξελιχθεί αυτή. Γιατί ακόμα και αν χορηγήσουμε μια αντιβίωση και δεν πιάσει, οι γιατροί έχουμε εργαλεία για παράδειγμα κάνουμε αμέσως το αντιβιόγραμμα που μας δείχνει ποιο ακριβώς είναι το μικρόβιο και μπορούμε να δώσουμε στοχευμένη αντιβίωση και όχι γενική αντιβίωση για τον συγκεκριμένο μικροοργανισμό. Και αν δούμε τα δύσκολα, παραπέμπουμε τον ασθενή σε ένα νοσοκομείο που εκεί υπάρχουν όλα τα απαραίτητα μέσα για να υποστηριχθεί αυτός ο οργανισμός και να αντιμετωπιστεί ο λοιμογόνος μικροργανισμός.

Τι είναι η βακτηριακή λοίμωξη

«Οι λοιμώξεις γενικά προκαλούνται από μικροοργανισμούς ισχυρούς ή λιγότερο ισχυρούς που μπορούμε να κολλήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, σταφυλόκοκκο έχουμε όλοι στα χέρια μας. Αν φάω κάτι με τα χέρια μου, μπορεί να το μεταδώσω εσωτερικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάντα θα μου προκαλέσει κάτι. Άλλους μικροαργανισμούς τους κολλάμε σε ένα περιβάλλον με άλλους ανθρώπους.

Ξέρω ότι η κοπέλα είχε ένα μαγαζί και ερχόταν σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους. Μπορεί ένας μικροοργανισμός να μεταφερθεί αερογενώς. Να βρεθούμε δίπλα σε έναν άνθρωπο και να κολλήσουμε. Όλες αυτές τις διαδικασίες τις είχαμε ακούσει και με τον Covid. Υπάρχουν και μικρόβια πολύ ισχυρά.

Υπάρχουν μικρόβια που σε έναν οργανισμό μπορεί να μην προκαλέσουν ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά σε άλλους να προκαλέσουν πολύ σημαντικό πρόβλημα» εξήγησε ο Γρηγόρης Λέων, ο οποίος επέμεινε ότι η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές. «Όταν κάποιος έχει παρατεταμένα ένα κλινικό σύμπτωμα, πρέπει να πηγαίνει στον γιατρό του. Ένα μικρόβιο μπορεί να ξεκινήσει έτσι και στη συνέχεια να έχει επιμόλυνση και από άλλα μικρόβια».

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τα νεότερα για τη φωτιά στο Φαλακρό όρος
Βγαίνει ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη - Ανακοίνωση Παπαστεργίου
Chevron Right