Πολιτισμός

Πώς είναι σήμερα το κοριτσάκι με το κόκκινο παλτό από τη «Λίστα του Σίντλερ»

Το κοριτσάκι με το κόκκινο παλτό είναι πλέον 31 ετών. Υποδύθηκε τον χαρακτήρα της ταινίας που αποτυπώθηκε στο μυαλό όλων μας.    

Θεωρείται εκ των κορυφαίων ταινιών του παγκόσμιου κινηματογράφου. Η «Λίστα του Σίντλερ» είναι αμερικανικό πολεμικό βιογραφικό δράμα παραγωγής 1993 με θέμα τον Όσκαρ Σίντλερ, έναν Γερμανό επιχειρηματία που έσωσε τις ζωές χιλίων Πολωνών Εβραίων στο Ολοκαύτωμα, προσλαμβάνοντάς τους στα εργοστάσια του.

Το κοριτσάκι με το κόκκινο παλτό

Μολονότι το φιλμ είναι ασπρόμαυρο, χρησιμοποιείται το κόκκινο για να ξεχωρίσει ένα μικρό κορίτσι που φοράει ένα κόκκινο παλτό.

Το κοριτσάκι με το κόκκινο παλτό είναι ίσως η πιο χαρακτηριστική και δυνατή φιγούρα του έργου. Το κοριτσάκι περπατά ανάμεσα στους στρατιώτες, τα πτώματα και τους πυροβολισμούς, χωρίς να το σταματά κανείς.

Αργότερα στην ταινία, το κορίτσι βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς και αναγνωρίζεται μόνον από το κόκκινο παλτό του.

Αν και δεν ήταν σκόπιμο, αυτός ο χαρακτήρας συμπτωματικά μοιάζει με τη Ρόμα Λιγκόκα, που ήταν γνωστή στο Γκέτο της Κρακοβίας για το κόκκινο παλτό της. Η Λιγκόκα, σε αντίθεση με τον πλασματικό χαρακτήρα της ταινίας, επέζησε του Ολοκαυτώματος.

Τον ρόλο του εν λόγω παιδιού είχε παίξει η ηθοποιός Ολίβια Νταμπρόβσκα. Τότε ήταν 3 ετών, σήμερα είναι 31: 

https://www.instagram.com/p/CKtUawcj_ni/?utm_source=ig_embed

https://www.instagram.com/p/CIbETvHD043/?utm_source=ig_embed

Ενώ υπήρχε διαφωνία για το τι ακριβώς αναπαριστά το κορίτσι με το κόκκινο παλτό, με κάποιους να λένε ότι συμβολίζει την ελπίδα, την αθωότητα ή το κόκκινο αίμα των Εβραίων που θυσιάστηκαν στον τρόμο του Ολοκαυτώματος, ο ίδιος ο Σπίλμπεργκ δήλωσε:

Η Αμερική και η Ρωσία και η Αγγλία όλοι γνώριζαν για το Ολοκαύτωμα όταν συνέβαινε – και δεν κάναμε τίποτα. Δεν στείλαμε καμία από τις δυνάμεις μας για να σταματήσουμε την πορεία προς το θάνατο, την αδυσώπητη αυτή πορεία προς το θάνατο. Ήταν μια μεγάλη κόκκινη βούλα στο ραντάρ του καθενός, αλλά κανένας δεν έκανε κάτι. Και γι’ αυτό ήθελα να προσθέσω το κόκκινο χρώμα.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Άγριες Μέλισσες: Η Μυρσίνη πληροφορείται τη σχέση Κωνσταντή και Δρόσως
Θωμαΐδης: Έως 90.000 οι φορείς του κορονοϊού στην Αττική
Chevron Right