Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ο σπουδαίος ζωγράφος, χαράκτης και γλύπτης Χρόνης Μπότσογλου. Ο σημαντικός αυτός Έλληνας δημιουργός με εμβέλεια στο εξωτερικό γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1941, μαθήτευσε στο φροντοιστήριο Σαραφιανού και σπούδασε με υποτροφία του ΙΚΥστην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) στην Αθήνα την περίοδο 1960-1965 στο εργαστήριο του άλλου μεγάλου, Γιάννη Μόραλη. Ξεκίνησε τις εκθέσεις του ήδη από την φοιτητική του περίοδο, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, στην Ecole des Beaux Arts, πάλι με κρατική υποτροφία., από το 1969-1972.
Την περίοδο της δικτατορίας που βρισκόταν στο εξωτερικό τα ζωγραφικά έργα του έγιναν πιο ρεαλιστικά και ταυτόχρονα υποδήλωναν την πολιτική του στράτευση της εποχής εκείνης. Πριν όμως από τη δικτατορία είχε ξεκινήσει τη συμμετοχή του σε ευρύτερα σχήματα και ομάδες, όπως η «Ομάδα Τέχνης Α» ενώ συνεργάστηκε με την Επιθεώρηση Τέχνης. Συνεργάστηκε, επίσης, με το Ελεύθερο Θέατρο (1973), το «Κέντρο Εικαστικών Τεχνών» (1974-1976) και, αργότερα, με την «Ομάδα για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση στην Τέχνη» και το «Κέντρο Χαρακτικής».
Προς το τέλος της δεκαετίας του 1970, καθώς η πολιτική δραστηριότητά του ατονεί, οι καλλιτεχνικές αναζητήσεις του διευρύνονται. Μ ε το έργο του αναδεικνύει τη σχέση χώρου και ανθρώπινης παρουσίας, ενώ το έργο του αρχίζει να παίρνει βιωματικά χαρακτηριστικά και κυριαρχούν τα αυτοβιογραφικά στοιχεία, με τις μορφές του να είναι συγκινησιακά φορτισμένες.
Το 1989 εξελέγη καθηγητής στην ΑΣΚΤ, όπου διετέλεσε πρύτανης (2001-2005) και δίδαξε έως το 2008. Έκανε περισσότερες από 50 ατομικές και πολλές δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχε στη Μπιενάλε του Sao Paulo (1969) και στη Μπιενάλε Χαρακτικής (Χαϊδελβέργη, 1988). Αναδρομικές εκθέσεις του παρουσιάστηκαν στη Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου (1986), στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο (Θεσσαλονίκη, 1991), στην Πινακοθήκη Κυκλάδων (Ερμούπολη, 2008) και στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Αθήνα, 2010).
Το σημαντικό του έργο «Προσωπική Νέκυια», ένα εικαστικό δοκίμιο πάνω στη μνήμη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Μπενάκη (2002) Ανήκει στη συλλογή Λάρυς και Σωτήρη Φέλιου. Ο Χρόνης Μπότσογλου εικονογράφησε ποιητικές συλλογές και συνεργάστηκε με λογοτέχνες και θεωρητικούς, δημοσιεύοντας τακτικά κείμενά του. Έγραψε σε εφημερίδες και περιοδικά άρθρα για την τέχνη, ενώ εξέδωσε τρία βιβλία: Ημερολόγια ταξίδια (εκδόσεις Γαβριηλίδη, Αθήνα 1994), Ψευτοδοκίμια (εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα 2000) και Το χρώμα της σπουδής (εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2005). Εξέδωσε επίσης μία ποιητική συλλογή με τίτλο Σπουδή στο μαύρο (εκδόσεις Περίτεχνον, Αθήνα 1998).
Πρόσφατα, ο Φρέντυ Βιανέλλης ολοκλήρωσε ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του αυτού του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη.
Η κηδεία του θα είναι πολιτική και η ημέρα δεν έχει οριστεί ακόμη.
{gallery}BOTSOGLOU{/gallery}