Η καταπληκτική κωμωδία των Πεπ Άντον Γκόμεθ και Τζόρντι Σάντσεθ, δύο Καταλανών δημιουργών που βρίσκονται σήμερα στην πρώτη γραμμή της θεατρικής πρωτοπορίας, γραμμένη στο απόγειο της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ιβηρική χερσόνησο, μιλάει για θέματα απολύτως οικεία στους Έλληνες.
Μια ογδοντάχρονη γυναίκα έχει γίνει βάρος για τους δύο γιους της οι οποίοι ανυπομονούν να την δουν να εγκαταλείπει τα εγκόσμια. Ο ένας, ο μικρότερος, δάσκαλος σαράντα χρονών, έχει επωμισθεί εξολοκλήρου την φροντίδα της εδώ και δεκαπέντε χρόνια περίπου. Την ταΐζει, την ποτίζει και την καθαρίζει, ιδιαίτερα από την στιγμή που ένα εγκεφαλικό την κατέστησε ανήμπορη να αυτοεξυπηρετηθεί. Ο άλλος, πενηντάρης, παντρεμένος με μια γυναίκα που τον ζαλίζει με τις απαιτήσεις της, έχει άμεσα ανάγκη από την όποια κληρονομιά του –«μισά – μισά» έχει υποσχεθεί η μητέρα τους- για να μείνει εκτός φυλακής, αφού η επιχειρηματική δραστηριότητά του έχει πατώσει και τα χρέη του έχουν εκτοξευτεί.
Τα δύο αδέλφια βρίσκονται ένα βράδυ στο σπίτι της μητέρας -το ίδιο σπίτι που ονειρεύονται να πουλήσουν για να σωθούν. Στη διάρκεια της (μακριά) νύχτας, οι δύο άντρες μιλούν για πρώτη φορά εκ βαθέων και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μοναδική διέξοδος στο αδιέξοδο όπου βρίσκονται είναι να δώσουν και αυτοί ένα χεράκι στην μαμά για να αφήσει το συντομότερο τον μάταιο τούτο κόσμο.
Και ενώ είναι σύμφωνοι για όλα τα άλλα, διαφωνούν για το ποιος θα κάνει την αποφασιστική κίνηση.
Η ταυτότητα της παράστασης:
Μετάφραση: Els de Paros
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
Σκηνικά: Έρση Δρίνη
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Μουσική: Παύλος Κατσιβέλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Μυλωνά
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Λευτέρης Ελευθερίου, Αντώνης Κρόμπας
Παραγωγή: ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΘΕΑΤΡΑ
«Μισά – μισά», Θέατρο Μικρό Παλλάς, Αμερικής 2 (City Link), Αθήνα, τηλ. 210 3210025. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, από τον Οκτώβριο.