Πολιτισμός

«Μικρά Ασία: Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία» στο Μουσείο Μπενάκη

Έγιναν τα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Εγκαινιάστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138 η μεγάλη επετειακή έκθεση «Μικρά Ασία: Λάμψη · Καταστροφή · Ξεριζωμός · Δημιουργία» που διοργανώνεται από το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών.

Περισσότερα από 1.100 εκθέματα και πάνω από 500 φωτογραφίες ζωντανεύουν την ακμή του ελληνισμού πριν τους διωγμούς, τη δραματική περίοδο 1919-1923 καθώς και την εγκατάσταση και ενσωμάτωσή του στην Ελλάδα. Το χρονικό αυτό περιγράφεται μέσα από έργα τέχνης, εικόνες, εκκλησιαστικά, πολεμικά και προσωπικά κειμήλια, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, χάρτες, φωτογραφίες, αρχειακό και κινηματογραφικό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες, και πολλά άλλα τεκμήρια. Αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες συμπληρώνουν την αφήγηση, ζωντανεύοντας τις εικόνες και τα σιωπηλά αντικείμενα.

Η ιστορικός τέχνης Εβίτα Αράπογλου ανέλυσε στην ομιλία της στα εγκαίνια τα ζητούμενα της έκθεσης: «Να συνθέσει τη ζωή του μικρασιατικού ελληνισμού την εποχή της ειρήνης και της ευημερίας, με επίκεντρο τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα. Στη συνέχεια, να περιγράψει τι άλλαξε στις ζωές των Ελλήνων της Μικρά Ασίας στη δραματική περίοδο ανάμεσα στο 1908 και το 1922. Και, τέλος να μιλήσει για τις τόσες πλευρές της ζωής του προσφυγικού ελληνισμού μετά την άφιξή του στην Ελλάδα». Και όρισε το 1922 ως «το σημείο κορύφωσης ανάμεσα στο πριν και το μετά».

Εν μέρους του Μουσείου Μπενάκη τους καλεσμένους στα εγκαίνια καλωσόρισε η Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου κυρία Ειρήνη Γερουλάνου η οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης.

Ακολούθησε χαιρετισμός του Προέδρου του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Γιώργου Δαυίδ. Στη συνέχεια το λόγο πήρε η επιμελήτρια κυρία Εβίτα Αράπογλου, η οποία «παρέδωσε τη σκυτάλη» στον πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη, ελληνισμού που με κόπο και μεράκι κρατούν ζωντανή επί δεκαετίες την κληρονομιά των Ελλήνων, των χαμένων πατρίδων».

Τελευταία τον λόγο πήρε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιείται η έκθεση.

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ

 

 

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Γιάννης Ρουμπάτης: Απογύμνωση
Ευλογιά των πιθήκων: Στα 69 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Ανακοίνωση ΕΟΔΥ
Chevron Right