Η «Ελευθερία στη Βρέμη» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το ’71 στην Βρέμη σε σκηνοθεσία του συγγραφέα Ράινερ Βέρνερ Φάσμπιντερ. Ήταν το 16ο θεατρικό έργο του συγγραφέα και σκηνοθέτη, ανανεωτή του γερμανικού κινηματογράφου, και εμπνέονταν από ένα πραγματικό περιστατικό που εγγράφηκε στην συνείδηση του δημιουργού.
Στο Θέατρο Τέχνης η «Ελευθερία στη Βρέμη» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη. Η προηγούμενη συνεργασία του σκηνοθέτη με το θεατρικό σπίτι του Κάρολου Κουν ήταν από κάποια χρόνια με το επιτυχημένο «Η επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Κορέα», το οποίο παίχτηκε σε επανάληψη και δεύτερη σεζόν.
Είναι η πρώτη σύμπραξη του Θεάτρου Τέχνης με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και η παράσταση έκανε πρεμιέρα στα Χανιά στις 30 Νοεμβρίου.
Η υπόθεση του έργου
Η Γκεέσε Γκότφριντ είναι μια γυναίκα που ζει στη Βρέμη στο πρώτο ήμισυ του 19ου αιώνα. Μιλάμε για μια εποχή που η γυναίκα ήταν εξαρτημένη από τον πατέρα, τον σύζυγο, τον αδελφό και όποιον άλλο άντρα υπήρχε στη ζωή της. Γνώμη και ελεύθερη βούληση δεν επιτρεπόταν να έχει. Ελεύθερες γυναίκες νοούνταν μόνο οι πόρνες, που κι αυτές ήταν υποχείρια κάποιου προαγωγού. Η διεκδίκηση της ελευθερίας από μια γυναίκα αντιμετωπιζόταν ως ψυχικό νόσημα, ως λάθος της φύσης και μπορούσε να την οδηγήσει ακόμη και στο δικαστήριο.
Η Γκεέσε, μια γυναίκα έξυπνη, ικανή, ευρηματική, στην προσπάθειά της να κερδίσει την ελευθερία έρχεται σε σύγκρουση με όλο το περιβάλλον της, άντρες και γυναίκες, και όταν συναντά εμπόδια και αισθάνεται ότι απειλείται, αμύνεται, καταφεύγοντας σε ακραίες λύσεις πέρα και έξω από κάθε λογική.
Το έργο του Φάσμπιντερ, μια αστική τραγωδία -, επικεντρώνεται στο πρόσωπο της Γκεέσε και στο κοινωνικό και ψυχολογικό παρασκήνιο, που την οδήγησε στις πράξεις της. Μέσα από μια αλληγορία για το ρόλο τις εξουσίας στις διαπροσωπικές σχέσεις, παρουσιάζει την Γκεέσε σαν μια γυναίκα που απέναντι στην αδικία μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας, δεν βρίσκει άλλη δυνατότητα απελευθέρωσης και αυτοπραγμάτωσης από το φόνο. Το έργο δεν αναφέρεται μόνο στη χειραφέτηση της γυναίκας, αλλά στην χειραφέτηση κάθε εξουσιαζόμενου από τον εξουσιαστή.
Ο συγγραφέας αντλεί έμπνευση από την πραγματική ιστορία της Γκεέσε Γκότφριντ, μιας αστής της Βρέμης, μιας κατά γενική ομολογία θεοσεβούς και έντιμης γυναίκας, που σκότωσε δεκαπέντε ανθρώπους, τα εγκλήματά της αποκαλύφθηκαν το 1831 και αποκεφαλίστηκε στην τελευταία δημόσια εκτέλεση στη Βρέμη.
- Η ταυτότητα της παράστασης:
- Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
- Διασκευή, Σκηνοθεσία, Σκηνικά-Κοστούμια, Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Μαστοράκης
- Κίνηση: Μαρίζα Τσίγκα
- Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
- Συνεργάτης Σκηνογράφος: Σταύρος Μπαλής
- Συνεργάτις Ενδυματολόγος: Άση Δημητρολοπούλου
- Βοηθός Σκηνοθέτη: Μπάμπης Συμεωνίδης
- Φωτογραφίες αφίσας – προβών: Alex Kat
- Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Αναστασάκης
- Trailer – Video: Πάρης Χαμουρίκος
- Παίζουν (αλφαβητικά): Μαριάννα Δημητρίου, Άγης Εμμανουήλ, Διαμαντής Καραναστάσης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Καίτη Μανωλιδάκη, Γιωργής Τσαμπουράκης, Χάρης Τσιτσάκης
Η παράσταση είναι κατάλληλη για ηλικίες 16+
Ελευθερία στη Βρέμη, Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν – Υπόγειο, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη και Κυριακή 19.30, Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο 21.00, 25 Ιανουαρίου- 9 Απριλίου 2023. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος από 18 ευρώ, μειωμένο από 15 ευρώ, ατέλεια 5 ευρώ, ομαδικές κρατήσεις 15 ευρώ. Προσφορά για την προπώληση κατά τις ημέρες των γιορτών: Έως 8 Ιανουαρίου όλα τα εισιτήρια 15 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: Viva.gr , τηλ. 210 3228706.