Πολιτισμός

Σουηδία: Αυτός είναι ο πιο διάσημος συνθέτης στο Spotify και όμως δεν τον ξέρει κανείς

Τα κομμάτια που έχει δημιουργήσει ο «μυστικός» συνθέτης από τη Σουηδία, έχουν αναπαραχθεί 15 δισεκατομμύρια φορές στο Spotify.

Ένας «μυστικός» συνθέτης, που έχει κυκλοφορήσει τη μουσική του με εκατοντάδες διαφορετικά ονόματα, έχει αναδειχθεί ως ο καλλιτέχνης με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα στη Σουηδία στο Spotify – με περισσότερες αναπαραγωγές από την Britney Spears ή τους ABBA.

Ο Johan Röhr, ένας μουσικός με έδρα τη Στοκχόλμη, ταυτοποιήθηκε ως το πρόσωπο που βρίσκεται πίσω από περισσότερους από 650 διαφορετικούς καλλιτέχνες στην υπηρεσία streaming, οι οποίοι έχουν αναπαραχθεί 15 δισεκατομμύρια φορές, καθιστώντας τον έτσι ως τον καλλιτέχνη με τις περισσότερες αναπαραγωγές στη Σουηδία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Dagens Nyheter, η οποία αναγνώρισε τον 47χρονο, ο Johan Röhr έχει δημιουργήσει περισσότερα από 2.700 τραγούδια στην πλατφόρμα με ονόματα όπως «Maya Åström», «Minik Knudsen», «Mingmei Hsueh» και «Csizmazia Etel». Ακόμη και με βάση τα διεθνή πρότυπα, όπως αναφέρει το σουηδικό μέσο ενημέρωσης, η επιτυχία του Johan Röhr με τόσες ταυτότητες τον τοποθετεί μεταξύ των 100 καλλιτεχνών με τις περισσότερες αναπαραγωγές στο Spotify – πάνω από τον Michael Jackson, τους Metallica και τη Mariah Carey.

Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του πιστεύεται ότι σχετίζεται με την παρουσία του σε περισσότερες από 100 επίσημες λίστες αναπαραγωγής ορχηστρικών έργων του Spotify, τις οποίες επιμελείται η ίδια η εταιρεία. Με ονόματα όπως «Peaceful Piano» ή «Stress Relief», τέτοιες playlists είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς μεταξύ των χρηστών που αναζητούν μουσική για να παίζει στο παρασκήνιο ενώ εργάζονται, τρώνε γεύματα ή χαλαρώνουν. Η συμπερίληψη σε μία από αυτές τις εξαιρετικά δημοφιλείς λίστες μπορεί να φτιάξει ή να χαλάσει την καριέρα ενός μουσικού.

Όπως αναφέρει ο Guardian, πέρσι το Spotify πανηγύρισε για την καταβολή ενός ρεκόρ 90 δισ. σουηδικών κορόνων (περίπου 7,9 εκατ. ευρώ) στη μουσική βιομηχανία. «Πολλοί νέοι και πολλά υποσχόμενοι καλλιτέχνες κάνουν τώρα θραύση στο Spotify και μπορούν επιτέλους να ζήσουν με πλήρη απασχόληση από τη μουσική», δήλωσε τότε ο Daniel Ek, διευθύνων σύμβουλος του Spotify, προσθέτοντας: «Είμαστε πολύ, πολύ περήφανοι γι’ αυτό».

Παρ’ όλα αυτά, οι επικριτές είπαν ότι η επιτυχία μερικών ανώνυμων καλλιτεχνών όπως ο Johan Röhr που κυριαρχούν αθόρυβα στην αγορά είναι αντίθετη με το πνεύμα της υπόσχεσης της εταιρείας να βοηθήσει τους μικρούς, ανεξάρτητους μουσικούς, τις δισκογραφικές εταιρείες και τους συνθέτες. Δεν είναι γνωστό πόσα κέρδισε ο Johan  Röhr, ο οποίος έχει εργαστεί ως μαέστρος σε περιοδείες αστέρων της ποπ και στην τηλεόραση, από τη συμφωνία του με το Spotify. Ωστόσο, η ιδιωτική του εταιρεία φέρεται να έβγαλε 32,7 εκατ. κορόνες (2,8 εκατ. ευρώ) το 2022, δηλαδή σε μια χρονιά-ρεκόρ για εκείνον.

Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει στην «Dagens Nyheter» επ’ αυτού και δεν απάντησε στο αίτημα του «Guardian» για σχολιασμό. Η Overtone Studios, η δισκογραφική εταιρεία που κυκλοφόρησε τη μουσική, δήλωσε ότι ο Johan Röhr ήταν «πρωτοπόρος στο είδος της μουσικής που αφορά στη διάθεσή μας» και επιβεβαίωσε ότι είχε χρησιμοποιήσει πολλαπλά ονόματα.

Από την πλευρά του, ο Niklas Brantberg, ο διευθύνων σύμβουλος της Overtone Studios, δήλωσε: «Ο Johan Röhr ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης με τον οποίο συνεργάστηκε η AP Records (νυν Overtone Studios). Ο Johan Röhr δημοσίευσε μουσική σε πολλά διαφορετικά προφίλ καλλιτεχνών και έγινε πρωτοπόρος στον χώρο της μουσικής που αφορά στη διάθεσή μας, η οποία είναι εξαιρετικά δημοφιλής σήμερα. Πολλά από αυτά είναι πλέον ιστορικά, ανενεργά μουσικά έργα και έχουμε ήδη μειώσει σημαντικά τον αριθμό των προφίλ καλλιτεχνών που δημοσιεύουν ενεργά μουσική».

Επίσης, ο ίδιος πρόσθεσε: «Υποστηρίζουμε ότι οι ποικιλόμορφα ταλαντούχοι καλλιτέχνες θα πρέπει να μπορούν να δημοσιεύουν μουσική με διαφορετικά ονόματα καλλιτεχνών – κάτι που είναι συνηθισμένο στη βιομηχανία – που καλύπτουν διάφορα είδη και διαθέσεις, με διαφορετικούς συνεργάτες και σε διαφορετικά σημεία της μουσικής τους διαδρομής. Αυτό τους επιτρέπει να απελευθερώσουν το πλήρες φάσμα των δημιουργικών τους δυνατοτήτων, και η εστίαση της Overtone Studios στην παροχή μιας ισότιμης συνεργασίας μέσω της κατανομής των δικαιωμάτων 50-50 βοηθάει το μεγάλο ρόστερ των καλλιτεχνών μας να βγάζουν τα προς το ζην στη βιομηχανία».

Ποια η άποψη του Spotify

Το Spotify δήλωσε ότι δεν σχολιάζει τις συμφωνίες που έχει με τους διανομείς, με τις οποίες συνδέονται τα πνευματικά δικαιώματα, αλλά ότι οι καλλιτέχνες επιτρέπεται να χρησιμοποιούν ψευδώνυμα. Εκπρόσωπος της Spotify δήλωσε: «Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για λειτουργική μουσική που δημιουργείται για να ενισχύσει τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η χαλάρωση, η συγκέντρωση ή η μελέτη, και αυτές οι λίστες αναπαραγωγής δημιουργούνται για να ανταποκρίνονται στη ζήτηση των ακροατών. Αυτό το είδος μουσικής υπάρχει συνήθως στο Focus του Spotify, περιορίζοντας τον ανταγωνισμό με καλλιτέχνες από παραδοσιακά είδη της δημοφιλούς μουσικής».

Ακόμα, ο εκπρόσωπος του Spotify σημείωσε: «Καθώς η ζήτηση των ακροατών για λειτουργική μουσική για χαλάρωση, συγκέντρωση ή μελέτη έχει αυξηθεί, περισσότεροι καλλιτέχνες και δισκογραφικές εταιρείες επιλέγουν επίσης να παράγουν αυτό το είδος περιεχομένου. Αυτή η μουσική, όπως και όλη η υπόλοιπη μουσική στο Spotify, έχει αδειοδοτηθεί από κατόχους δικαιωμάτων και πληρώνουμε δικαιώματα με βάση τις συμφωνίες που έχουμε με τον διανομέα. Κάθε συμφωνία είναι μοναδική, αλλά δεν σχολιάζουμε λεπτομέρειες, ούτε απαγορεύουμε σε έναν καλλιτέχνη ή ένα συγκρότημα να παράγει μουσική με το δικό του όνομα ή με διάφορα ψευδώνυμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μονή Αββακούμ στην Κύπρο: Νέα καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση από τον ηγούμενο
Ρόδος: Έρευνα για το μαζικό θάνατο ελαφιών - Τι εξετάζουν οι Αρχές
Chevron Right