Εκτενή αναφορά στον Μίκη Θεοδωράκη, στον πόλεμο της Ουκρανίας, στην καριέρα της και τις καταλυτικές επιλογές της, στην τραπ μουσική, αλλά και στον αποκλεισμό του ρεπερτορίου της από τα ραδιόφωνα, έκανε σε συνέντευξή της η Μαρία Φαραντούρη.
Η σπουδαία ερμηνεύτρια, μιλώντας στο περιοδικό «Πατρινόραμα» και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Ρηγόπουλο, τόνισε για τον Μίκη, ότι πρόλαβε να ζήσει την Αθανασία του:
«Ο Θεοδωράκης ήταν ένας ελεύθερος άνθρωπος, ένας αγωνιστής που αγαπούσε την πατρίδα του και τον ελληνικό λαό. Υπέφερε γι’ αυτό φυλακίστηκε, βασανίστηκε, εξορίστηκε, αλλά ποτέ δεν το έβαλε κάτω. Ήταν βέβαια κι ένας εμπνευσμένος, ένας μεγάλος δημιουργός με σπουδαίο μουσικό έργο κι απήχηση σε όλο τον κόσμο. Η προσωπική του παρουσία μου λείπει και μας λείπει, αλλά το έργο του είναι εδώ και θα είναι για πάντα. Χάρις στο μοναδικό αυτό έργο, ο Μίκης πρόλαβε κι έζησε την αθανασία του».
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ»
Αναφερόμενη στον πόλεμο της Ουκρανίας, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν πόλεμοι καλοί και κακοί, ενώ για την επανεμφάνιση φασιστικών η τρομοκρατικών ομάδων στην Ευρώπη και αλλού, σημειώνει ότι έχει ξεχαστεί δυστυχώς το αγαθό της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας:
«Ασφαλώς και με φοβίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η εισβολή της Ρωσίας σημαίνει καταστροφές πόλεων, θύματα κι από τις δυο πλευρές κι εκατομμύρια πρόσφυγες. Δεν υπάρχουν πόλεμοι καλοί και κακοί. Καλή είναι μόνο η Ειρήνη. Υπάρχει ο σοβαρότατος κίνδυνος ο όποιος πόλεμος σήμερα αν ξεφύγει λίγο, να οδηγήσει στον όλεθρο ολόκληρη την ανθρωπότητα. Ξέρουμε ότι αιτίες πάντα υπάρχουν και συμφέροντα, αυτοί που όμως σίγουρα δεν θα υπάρχουν αύριο θα είναι τα θύματα του πολέμου. Νέα παιδιά, φαντάροι, χαροκαμένες μάνες. Τι να τις κάνουμε τις αναλύσεις πάνω από τις καμένες πόλεις και τα μνήματα;
Ποτέ δεν ήμουν με τις μεγάλες δυνάμεις και τις εξουσίες, πάντα ήμουν με τη μεριά των λαών και παραμένω. Λυπάμαι που σήμερα δεν υπάρχουν αντιπολεμικά κινήματα ειρήνης όπως παλαιότερα τα οποία με τη κινητοποίηση τους σε μεγάλο βαθμό επηρέαζαν τις καταστάσεις και εμψύχωναν τα ειρηνικά αισθήματα του λαού και της νεολαίας. Ο πόλεμος αυτός όπως και κάθε πόλεμος δεν έπρεπε να γίνει, θα περίμενε κανείς στην εποχή μας να επικρατεί σε όλους η ευθύνη, ώστε να λύνονται τα προβλήματα με το διάλογο και τη διπλωματία.
Εμείς οι Έλληνες έχουμε το παράδειγμα της τραγωδίας της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το ’74, τους νεκρούς, τους αγνοούμενους μέχρι σήμερα, την διχοτόμηση του νησιού. Μη το ξεχνάμε.
Κάθε προοδευτικός άνθρωπος είναι εναντίον του πολέμου, δεν κάνει επιλογή βίας και βαρβαρότητας.
Το ίδιο ισχύει και για την επανεμφάνιση φασιστικών ή τρομοκρατικών ομάδων στην Ευρώπη και αλλού. Έχει ξεχαστεί δυστυχώς το αγαθό της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας κι όταν λείπουν οι αξίες αυτές, μόνο συμφορές συμβαίνουν σε βάρος των απλών ανθρώπων».
«ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΠΟΤΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ «ΚΕΝΤΡΑ» ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ»
Για την επιλογή της να παραμείνει παρά τις σχετικές δελεαστικές προτάσεις, η τραγουδίστρια των μεγάλων συναυλιών και όχι των κέντρων, η ίδια σημείωσε:
«Δεν είχα ποτέ σχέση με τα «κέντρα» και τη διασκέδαση που προσφέρουν. Για μένα το τραγούδι είναι μνήμη, αισθητική, ποιοτική ψυχαγωγία και μυσταγωγία. Δεν το έκρυψα ποτέ κι αυτό το γνωρίζουν όσοι με τιμούν με την παρουσία και την αγάπη τους στις συναυλίες μου.
Η πρώτη συναυλία σε γήπεδο έγινε το ’66 στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Μπιθικώτσης τραγούδησε τη Ρωμιοσύνη κι εγώ το Μαουτχάουζεν. Ήταν κάτι που δεν ξεχνιέται. Από τότε τραγούδησα σε πολλούς ανοιχτούς χώρους και στάδια σε όλο τον κόσμο, θυμάμαι την Λατινική Αμερική, τη Γαλλία, αλλά βέβαια και στα πιο μεγάλα κι ονομαστά θέατρα. Η μουσική, το τραγούδι και κάθε τέχνη που σέβεται τον εαυτό της και το κοινό, χωράει παντού».
«ΤΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΚΙ ΟΧΙ ΤΟΣΟ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ»
Όσο για το γεγονός ότι τα ραδιόφωνα σήμερα δεν μεταδίδουν -στην πλειονότητά τους- Θεοδωράκη, ούτε τα τραγούδια της ίδιας, Μαρία Φαραντούρη απάντησε:
«Έχετε δίκιο, συνήθως τα χαρακτηρίζει μια εμπορική νοοτροπία. Θα αρκούσε να έχουν περισσότερες εκπομπές με πιο πολιτιστικό περιεχόμενο, αλλά φαίνεται δεν τους ενδιαφέρει, προτιμούν την ποσότητα κι όχι τόσο την ποιότητα. Υπάρχουν κι εξαιρέσεις βέβαια τόσο στους δημοσιογράφους όσο και σε κάποιους σταθμούς.»
Όσο για την κυριαρχία της τραπ μουσικής, η σπουδαία τραγουδίστρια εμφανίστηκε καθησυχαστική:
«Είμαι από αυτούς που πιστεύουν στους νέους. Θα πειραματιστούν, ίσως και να αποτύχουν στην αρχή, αλλά σίγουρα θα βρουν το δρόμο τους και θα εκφράσουν την εποχή τους. Όπου μπορώ τους ενθαρρύνω σε αυτή τους την προσπάθεια.»
Τέλος, για την σχέση της με τη μουσική και για το αν πιστεύει ακόμα, ότι η Τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, η Μαρία Φαραντούρη, στην ίδια συνέντευξή της στο «Πατρινόραμα» είπε:
«Έζησα και ζω μέσα στη μουσική, δεν υπάρχει μέρα που να μην ακούω ή να μη δουλεύω πάνω στη μουσική και το τραγούδι. Η τέχνη αυτή είναι απαιτητική θέλει αφοσίωση και καθημερινή ενασχόληση μαζί της.
Τότε γίνεται γενναιόδωρη και στο ανταποδίδει! Να αλλάξει ριζικά τον κόσμο όχι, να μιλήσει στην καρδιά και στο μυαλό ναι, να εμπνεύσει τον καθένα, να τον κάνει πιο ολοκληρωμένο και καλύτερο άνθρωπο!».