Πολιτισμός

Μαρία Φαραντούρη και Δημήτρης Καταλειφός «τραγουδάνε την ποίηση στην Ελεύθερνα»

Η ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, θα παρευρεθούν σε μια μοναδική εκδήλωση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ελεύθερνα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελεύθερνας μετά από δύο χρόνια «σιωπής» γιορτάζει την Παρασευή 22 Ιουλίου τα έκτα του γενέθλια, με δύο σημαντικές εκδηλώσεις: Μια ξεχωριστή συναυλία και μία ιδιαίτερη έκθεση!

Η ιδιαίτερη και πολυαναμενόμενη αυτή βραδιά θα ξεκινήσει στις 19:30 με τα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Ένδυμα Ψυχής», των δημιουργών Βαγγέλη Κύρη και Anatoli Georgiev, στον χώρο του μουσείου. Πρόκειται για μια έκθεση με 26 πίνακες, πορτρέτα ανθρώπων με παραδοσιακές ιστορικής αξίας ενδυμασίες, οι οποίες φορέθηκαν για πρώτη φορά εδώ και δύο αιώνες, που παίρνουν μια εντελώς διαφορετική χροιά, χάρις στο μοναδικό συνδυασμό φωτογραφίας και κεντήματος, που έχουν αναπτύξει οι δύο καλλιτέχνες.

Τη δική του ξεχωριστή θέση στην έκθεση θα έχει το πορτρέτο της «Κυρίας της Οξέρ», ένα γλυπτό που είχε ανακαλυφθεί στην αρχαία Ελεύθερνα τον 19ο αιώνα, αλλά πήρε τον δρόμο της ξενιτιάς. Στο μουσείο Ελεύθερνας εξάλλου, υπάρχει το «ταίρι» της Κυρίας της Οξέρ, η «Κόρη της Ελεύθερνας», όπως αποκαλείται, την οποία έφερε στο φως ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης αλλά και ο άνθρωπος-επιστήμονας που έκανε την Ελεύθερνα γνωστή σε όλο τον κόσμο και εμπνεύστηκε και δημιούργησε το αρχαιολογικό μουσείο δίπλα στον ανασκαφικό χώρο, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης. Στην έκθεση η «Κυρία της Οξέρ θα παρουσιαστεί μ’ έναν διαφορετικό τρόπο, αφού το ένδυμά της, φιλοτεχνημένο από τον Βαγγέλη Κύρη και τον Ανατόλι Γκεοργκίεφ, θα είναι μακρύ ίσα που να φαίνονται τα άκρα των ποδιών, σε χρώμα υπόλευκο αλλά με χρυσά κεντήματα.

Αμέσως μετά, στο θεατράκι του μουσείου θα ακολουθήσει η συναυλία με τίτλο «Τραγουδώντας την ποίηση στην Ελεύθερνα». Η σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και ο εξαίρετος ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, θα αποδώσουν έργα βασισμένα σε ποίηση, αρχίζοντας από τις αρχαίες ποιήτριες όπως η Σαπφώ και φθάνοντας ως σήμερα με Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο. Συμμετέχει ο Βασίλης Γισδάκης.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχωρήθηκε την Τετάρτη 20 Ιουλίου από το ξενοδοχείο Creta Palace της Grecotel, ο κ. Νίκος Σταμπολίδης, σε μια νοητή ξενάγηση ανέφερε ότι «κάτω από τις υπώρειες του Ψηλορείτη, μέσα από μία πανδαισία ανθρώπων και τεχνών, το ψυχικό αποτύπωμα πολλών διαφορετικών δημιουργών ενώνεται και εισχωρεί στη «σάρκα» ενός μαγικού κι επιβλητικού τοπίου»!

Ο καθηγητής Σταμπολίδης «έκανε εικόνα» πριν την πραηγματική συναυλία τη Μαρία Φαραντούρη, να πιάνει το μικρόφωνο και να ανεβαίνει στη σκηνή: «Τραγουδώντας την ποίηση στην Ελεύθερνα είναι πραγματικά μέσα της η ποίηση και του Σεφέρη και του Ελύτη και του Γκάτσου κι όλων των άλλων, με τραγούδια αθάνατα από την άυλή μας κληρονομιά – δηλαδή, Χατζηδάκη, Θεοδωράκη κι άλλων μεγάλων συνθετών».

Και πρόσθεσε ότι γνωρίζονται προσωπικά τον τελευταίο χρόνο, η καταξιωμένη τραγουδίστρια είναι «ό,τι αντιπροσωπεύει η δική μου γενιά» σχολίασε ο κ. Σταμπολίδης: «Ο Πλάτωνας συνηθίζει να λέει ότι ένας σωστός άνθρωπος, άνδρας λέει εκείνος γιατί ήταν μία ανδροκρατούμενη κοινωνία τότε, πρέπει να έχει μέσα του ένα παιδί – για να παίζει, έναν έφηβο για να ερωτεύεται, κι έναν άνδρα για να κάνει κουμάντο στους άλλους δύο. Η Μαρία, επομένως, για μένα είναι όλα αυτά: Και τα παιδικά μου χρόνια και οι έρωτές μου και φυσικά όλο το υπόλοιπο κομμάτι της ζωής! Δεν είναι μόνο το επαναστατικό -εφηβικό, είναι και το ωραίο λυρικό».

Η Μαρία Φαραντούρη ανταποδίδοντας ανέφερε ότι «Ο Νίκος Σταμπολίδης με το τεράστιο έργο του, της Ελεύθερνας και του μουσείου, έχει αναβαθμίσει και την Κρήτη και όλη την Ελλάδα. Κάνει τρομερή δουλειά στο μουσείο της Ακρόπολης, είχαμε την ευκαιρία να οργανώσουμε κάτι εκπληκτικό πάνω στην αίθουσα του Παρθενώνα. Όλα αυτά μας κάνουν πάρα πολύ περήφανους».

eleutherna farantouri

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Καταλειφός επεσήμανε «Νιώθω πολλή χαρά και πολλή συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ. Νιώθω πολλή περηφάνια που έχουμε τέτοιους Έλληνες όπως ο κ. Σταμπολίδης. Γοητεύτηκα από τον τρόπο που μιλάει. Μου έδωσε μία αισιοδοξία, ότι στις μέρες που ζούμε υπάρχουν τέτοιοι Έλληνες που προχωράνε τα πράγματα. Φυσικά, έχω πολλή χαρά και πολλή συγκίνηση που είμαι σε μία τέτοια εκδήλωση με τη Μαρία Φαραντούρη, με την οποία με συνδέει ένας θαυμασμός πολλών δεκαετιών. Νιώθω πολύ ωραία που σε αυτό τον χώρο, μέσα από τη δική μου φωνή θα ακουστούν σπουδαίοι ποιητές».

Ο φωτογράφος Βαγγέλης Κυρής τόνισε για τη συνεργασία ότι «Τύχη αγαθή μας έφερε σε ένα σπουδαίο αρχαιολογικό μουσείο, που δεν είναι εύκολο οι τέχνες εκτός των αρχαίων να παρουσιάζονται σε έναν αρχαιολογικό χώρο. Κι αυτό είναι για εμάς εξαίρετη τιμή, μετά από ένα ταξίδι που έχει ξεκινήσει και κάνουμε σε μεγάλα ιδρύματα όπως του κ. Κομνηνού, το Λεβέντειος στην Κύπρο, στην Κορέα με την ελληνική πρεσβεία – και τώρα φεύγουμε για τη Βενετία». Και πρόσθεσε «η δική μας δουλειά στηρίζεται στην ανθρώπινη σχέση. Είμαστε δύο σε ένα: Κάνουμε τέχνες και τις οποίες παρουσιάζουμε ως μία», ενώ ο Ανατόλι Γκεοργκίεφ, με λυρική διάθεση, συμπλήρωσε: «Είμαστε ευγνώμονες που μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτόν τον τόπο που με έναν μοναδικό τρόπο, ξέρει να μας εμπνέει και να μας ταξιδεύει».

Ο Δημήτρης Καλαϊτζιδάκης, πρόεδρος του σωματείου Φίλων της Αρχαίας Ελεύθερνας, τόνισε ότι: «Μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών, λόγω covid προφανώς, δεν θα μπορούσαμε να γιορτάσουμε καλύτερα την επέτειο των έξι ετών από τα εγκαίνια του μουσείου με δύο πολύ ξεχωριστές εκδηλώσεις, με την παρουσία τόσων σημαντικών ανθρώπων που πραγματικά θα τιμήσουν τον χώρο και το έργο του καθηγητή Νίκου Σταμπολίδη. Θα κάνουμε ό,τι είναι καλύτερο για να στηρίξουμε το έργο του καθηγητή και τις δράσεις του μουσείου. Ο μαγικός χώρος της Ελεύθερνας θα μπει και πάλι στον χάρτη της Ελλάδος».

Από τη δική της πλευρά, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου Αναστασία Τζιγκουνάκη επισήμανε με τη σειρά της: «Οι όμορφες συνεργασίες δίνουν πάντα ποιοτικά και ποιητικά αποτελέσματα, όπως αυτό που θα ευχαριστηθούμε και θα απολαύσουμε την Παρασκευή».

Ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης ευχαρίστησε ακόμα «από καρδιάς» για όλη αυτή την «οργάνωση που θα δείτε» τη Grecotel, «τη Μάρι Δασκαλαντωνάκη και τον Νίκο Δασκαλαντωνάκη που μας επιδαψιλεύουν πάντα όλες αυτές τις δικές τους ψυχικές και υλικές αρετές», ενώ εξήρε τέλος «την αγαστή συνεργασία» που υπάρχει με την Αρχαιολογική Υπηρεσία και προσωπικά με τη διευθύντρια και συμπατριώτισσά του από τα Χανιά, Αναστασία Τζιγκουνάκη.

Η είσοδος στην συναυλία θα είναι ελεύθερη. Ώρα προσέλευσης: 20.00 έως 20.30.

Με πληροφορίες από rethnea.gr

 

 

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Τζο Μπάιντεν: Αυτό είναι το πρώτο φάρμακο που πήρε όταν διαγνώστηκε με κορονοϊό
F1: O Ζαν Τοντ βλέπει αγώνες μαζί με τον Μίκαελ Σουμάχερ
Chevron Right