Μετρώντας 20 χρόνια με αξιοσημείωτη παρέμβαση στα μουσικά μας πράγματα, ο Σταύρος Σιόλας, λίγο πριν ανέβει ξανά στη σκηνή του Plus του Σταυρού του Νότου, μιλάει στο iEidiseis για όλα όσα τον εμπνέουν και του δίνουν κίνητρο να δημιουργεί. Όσο για τη διττή του ιδιότητα, δηλώνει «στο σπίτι ο δημιουργός, στη σκηνή ο ερμηνευτής»: «Η αλήθεια είναι πως δεν νομίζω ότι θα μου έφτανε το ένα χωρίς το άλλο, γιατί όση και να είναι η χαρά της δημιουργίας, η μαγεία ολοκληρώνεται τη στιγμή που το επικοινωνείς με τον κόσμο και εισπράττεις τη συγκίνηση και την αγάπη του».
K. Σιόλα, ποια ή ποιες στιγμές σάς έχουν σηματοδοτήσει αυτά τα 20 χρόνια;
Ο πρώτος μου δίσκος, που αποτέλεσε το πρώτο μου σκαλί στων τραγουδιών την πόλη, και φυσικά η νίκη μου στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης, που μου έδωσε βήμα σε ένα ευρύ κοινό και το εισιτήριο για σημαντικές γνωριμίες αλλά και τόσες μαγικές στιγμές που έζησα στις ζωντανές μου εμφανίσεις, όπως τις πρόσφατες στον Σταυρό του Νότου τον περασμένο Δεκέμβριο.
Η σχέση σας με τη μουσική είναι σχέση δημιουργίας ή σχέση ζωής;
Η σχέση μου με τη μουσική είναι πλέον η ταυτότητά μου. Η σχέση μου με τη δημιουργία είναι σχέση εξάρτησης και η μουσική είναι η βασικότερη διέξοδός της.
Την ώρα της δημιουργίας ενός τραγουδιού έχετε ήδη στο μυαλό σας τη συνεργασία ή είναι κάτι που έρχεται αργότερα;
Δεν γράφω, η αλήθεια είναι, για συγκεκριμένες φωνές, είναι κάτι που δεν με αφορά τη στιγμή που μελοποιώ ή γράφω έναν στίχο γιατί φοβάμαι πως θα μολύνει τη δημιουργία ή θα την κατευθύνει, και δεν το επιθυμώ. Όταν προκύψει ένα αποτέλεσμα μπαίνω στη διαδικασία να σκεφτώ αν είναι κάτι που ταιριάζει σε μένα ή σε κάποιον άλλον. Παρατηρώντας όμως με τα χρόνια τα τραγούδια μου, συνειδητοποιώ ότι τελικά γράφω πάντα για τις φωνές που αρχικά με συγκίνησαν και με ενέπνευσαν.
Κοινωνικές αναταραχές, πολιτικός αναβρασμός και αμφισβήτηση σε όλα τα μέτωπα. Πώς επηρεάζεται ένας καλλιτέχνης και από πού αντλεί έμπνευση;
Συμβαίνουν πολλά γύρω μας και μέσα μας που μας επηρεάζουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Είναι φορές που επιλέγουμε να καταδείξουμε την ασχήμια με ήπιο ή καταγγελτικό τρόπο και άλλες που θέλουμε να καταδείξουμε την ομορφιά και να την προτείνουμε ως απάντηση και ως διαφυγή. Θα έλεγα ότι συνήθως επιλέγω το δεύτερο γιατί για μένα η μουσική είναι τόπος διαφυγής.
Στη μέχρι τώρα διαδρομή σας βρίσκουμε τραγούδια τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Είστε πολυδιάστατος, σας απασχολούν πολλά θέματα ή βαριέστε την επανάληψη;
Βαριέμαι οπωσδήποτε την επανάληψη και δεν υπάρχει πιο στείρο πράγμα απ’ το να προσπαθείς να επαναλάβεις τον εαυτό σου. Έχω ανάγκη να νιώθω ελεύθερος δημιουργικά και αυτό μου προκύπτει πηγαία και όχι ψυχαναγκαστικά. Με ιντριγκάρουν πολλοί διαφορετικοί κόσμοι και τους αφήνω να εισχωρήσουν μέσα μου, κι αυτό νομίζω εμπλουτίζει σημαντικά το προσωπικό μου στίγμα.
Ποιο τραγούδι σας θα αφιερώνατε στον εαυτό σας;
Το «Ήσυχη μέρα» από τον πρώτο μου δίσκο πριν 20 χρόνια – νομίζω με περιέχει πιο πολύ απ’ όλα άλλα. Και τον «Γεροπλάτανο» απ’ τον ίδιο δίσκο.
Είχατε πει κάποτε ότι η αγαπημένη σας ήταν η Βίκυ Μοσχολιού. Σήμερα θεωρείτε ότι το καλό λαϊκό τραγούδι υπάρχει;
Τα λίγα έντεχνα ραδιόφωνα που υπάρχουν και το αντίστοιχο κοινό δεν φαίνεται να αγαπούν ιδιαιτέρως πια το λαϊκό τραγούδι, οπότε το λαϊκό τραγούδι απομένει στα εμπορικά ραδιόφωνα και το αντίστοιχο ευρύ κοινό, που αγαπά την πιο ευτελή εκδοχή του, και δεν απομένει εύφορο έδαφος για καλό λαϊκό τραγούδι.
Ποια είναι η βαθύτερη φιλοδοξία σας;
Να νιώθω πλήρης κι ευτυχισμένος με τα όσα έχω.
Ερμηνευτής ή δημιουργός; Ποιο από τα δύο σας γεμίζει περισσότερο;
Στο σπίτι ο δημιουργός, στη σκηνή ο ερμηνευτής. Η αλήθεια είναι πως δεν νομίζω ότι θα μου έφτανε το ένα χωρίς το άλλο, γιατί όση και να είναι η χαρά της δημιουργίας, η μαγεία ολοκληρώνεται τη στιγμή που το επικοινωνείς με τον κόσμο και εισπράττεις τη συγκίνηση και την αγάπη του!
Τι θα δούμε στον Σταυρό του Νότου;
Θα δείτε εμένα απογυμνωμένο και αφημένο στην αλήθεια των τραγουδιών μου αλλά και τη Ρίτα Αντωνοπούλου, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τη Μαρία Παπαγεωργίου και τον Νίκο Ψημίτη να ερμηνεύουν επίσης τραγούδια που έγραψα και μοιράστηκα μαζί τους.
Πληροφορίες
ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΙΟΛΑΣ
Σταυρός του Νότου Plus
27 Ιανουαρίου: Ρίτα Αντωνοπούλου & Νίκος Ψημίτης
3 Φεβρουαρίου: Ελένη Τσαλιγοπούλου & Μαρία Παπαγεωργίου
Εισιτήρια: Πατήστε ΕΔΩ