Πολιτισμός

Πέθανε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Τιτίνα Δανέλλη

H Τιτίνα Δανέλλη εργάσθηκε ως δημοσιογράφος σε πολλά περιοδικά και σε απογευματινές εφημερίδες στο ελεύθερο αλλά και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.

Πέθανε η δημοσιογράφος και συγγραφέας Τιτίνα Δανέλλη.

Εργάσθηκε ως δημοσιογράφος σε πολλά περιοδικά και σε απογευματινές εφημερίδες στο ελεύθερο αλλά και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ. Για πολλά χρόνια εργαζόταν στον «Ριζοσπάστη» στο Πολιτιστικό Τμήμα της εφημερίδας. Είχε πλούσιο συγγραφικό έργο κυρίως στο Αστυνομικό μυθιστόρημα.

Η Τιτίνα Δανέλλη (Μαρία Χριστίνα) γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Ιταλική Φιλολογία στη Νάπολη και στη Ρώμη της Ιταλίας, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθούσε τη σχολή Διερμηνέων. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε πολλά περιοδικά και σε απογευματινές εφημερίδες στο ελεύθερο και στο καλλιτεχνικό ρεπορτάζ. Επίσης, έγραψε σενάρια για τηλεοπτικές σειρές και έκανε πολλές μεταγλωττίσεις από ξένες ταινίες. Από το 1985 μέχρι τη συνταξιοδότησή της εργάστηκε αποκλειστικά στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης».

Ως συγγραφέας ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το αστυνομικό μυθιστόρημα. Πρώτο της έργο το μυθιστόρημα «Ο επιτυχημένος» (1971). Ακολούθησαν το μυθιστόρημα «Αντιπερισπασμός» (1973), οι νουβέλες «Αίθουσα αναμονής» (1974) και «Σερ Γκρέγκορι ή Καπετάν Γρηγόρης» (1986), το μυθιστόρημα «Ένα και Ένα κάνουν όσο θες» (σε συνεργασία με τον Μάνο Κοντολέων, 1981), το θεατρικό έργο «Έρως διατηρητέος έως… «(1996), και τα μυθιστορήματα «Ο θρήνος της Κλεοπάτρας» (2000), «Το παιχνίδι του δικαστή» (2002), «Εκ των πραγμάτων» (σε συνεργασία με τον Θανάση Μπαλοδήμα, 2003), «Η τέταρτη γυναίκα» (2004), και το κατασκοπευτικό μυθιστόρημα «Ο ταγματάρχης» (σε συνεργασία με τον Θανάση Παπαρήγα, 2007).

Επίσης έγραψε σενάρια για τηλεοπτικές σειρές και έκανε πολλές μεταγλωττίσεις από ξένες ταινίες. Έχει τιμηθεί με το βραβείο ΥΠΠΟ για το θεατρικό έργο «Έρως διατηρητέος έως…» (1995). Έλαβε μέρος, με διηγήματά της, και στους τέσσερις τόμους των «Ελληνικών εγκλημάτων» (2007, 2008, 2009 και 2011) ενώ συμμετείχε και στον συλλογικό τόμο «Η επιστροφή του αστυνόμου Μπέκα – Ο ήρωας του Γιάννη Μαρή σε νέες περιπέτειες» (2012).

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για το δεύτερο κύμα κορονοϊού
Survivor 2021: Το νέο πρόσωπο που θα μπει στο παιχνίδι με τους Διάσημους
Chevron Right