Οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας 2021 ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 2 Αυγούστου και ο άνεμος που πνέει το τελευταίο σαββατοκύριακο της διοργάνωσης στη μεσσηνιακή πόλη είναι πολύ τζαζ…
Οι συναυλίες που ακολουθούν:
Metamodal – Σωκράτης Σινόπουλος Quartet
Σάββατο, 31.07.2021, 21:00, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
Ο συνδυασμός του αρχέγονου ήχου της λύρας με το πιάνο τρίο, οι εμφανείς επιρροές από την ελληνική παραδοσιακή, τη βυζαντινή και την κλασική μουσική, αλλά και η ποικιλομορφία αυτοσχεδιασμών που βασίζονται τόσο στην τζαζ όσο και τη σύγχρονη μουσική, συνθέτουν τον ιδιαίτερο ακουστικό χαρακτήρα του κουαρτέτου του Σωκράτη Σινόπουλου.
Το κουαρτέτο ξεκίνησε το 2011, δουλεύοντας αρχικά με διασκευές κομματιών από τις μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου, και σύντομα επικέντρωσε την εργασία του πάνω σε πρωτότυπες συνθέσεις του Σωκράτη Σινόπουλου. Το υλικό αυτό εκδόθηκε το 2015 με παραγωγό τον Manfred Eicher από την ECM Records με τίτλο «Eight Winds» (ECM 2407) και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές διεθνώς. Ακολούθησε το δεύτερο άλμπουμ με τίτλο «Metamodal» (ECM 2631) το οποίο εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2019.
Σωκράτης Σινόπουλος Quartet:
Σωκράτης Σινόπουλος, λύρα
Γιάννης Κυριμκυρίδης, πιάνο
Δημήτρης Τσεκούρας, μπάσο
Δημήτρης Εμμανουήλ, τύμπανα
Γιάννης Σκανδάμης, ηχοληψία
Portrait in yellow – Spiral Trio
Δευτέρα, 02.08.2021, 21:00, Αμφιθέατρο Κάστρου Καλαμάτας
Ο ήχος του τρίο χαρακτηρίζεται από το διαρκές interplay, τη διαρκή και αυτοσχεδιαστική διάδραση των μουσικών δηλαδή, που σε συνδυασμό με το υψηλό επίπεδο των αυτοσχεδιαστικών τους ικανοτήτων φέρνουν στο μουσικό αποτέλεσμα έντονα τα στοιχεία της έκπληξης, της διαρκούς περιπέτειας, της φρεσκάδας, της ποικιλίας στη δημιουργία των μουσικών εικόνων και της φαντασίας στην αφήγηση. Οι ακροατές των συναυλιών τους καλούνται να παρακολουθήσουν αυτήν την περιπέτεια που συντελείται κάθε στιγμή μπροστά τους, να συντονιστούν με το διαρκές παιχνίδι των τριών μουσικών και εν τέλει να βιώσουν μια βαθιά εσωτερική εμπειρία.
Από τα σημαντικότερα σχήματα της ελληνικής τζαζ σκηνής, το Spiral Trio μετρά ήδη 8 χρόνια παρουσίας στα ελληνικά μουσικά πράγματα, ταυτόχρονα είναι ένα από τα λίγα ελληνικά σχήματα με παρουσία σε ευρωπαϊκές σκηνές και φεστιβάλ.
Το 2017 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ «Spiral Trio» από την ANKh Music Productions, που περιλάμβανε σχεδόν αποκλειστικά jazz standards, και, πρόσφατα, το 2021, ηχογράφησαν το δεύτερο άλμπουμ τους που αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από πρωτότυπες συνθέσεις των μελών του τρίο, και αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα.
Spiral Trio:
Σπύρος Μάνεσης, πιάνο
Αρίωνας Γυφτάκης, κοντραμπάσο
Αναστάσης Γούλιαρης, τύμπανα
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ με δελτία εισόδου.
Για την ομαλή και ασφαλή είσοδο στον χώρο είναι απαραίτητη η έγκαιρη προσέλευση του κοινού 45 λεπτά πριν την έναρξη της παράστασης.