Πολιτισμός

Συνεχίζουν να μαγεύουν «Οι μάγισσες του Σάλεμ»

Υπάρχουν μερικά κλασικά έργα που αν αποδίδονται με τον προσήκοντα σκηνοθετικό σεβασμό και εξαιρετικές ερμηνείες συνεχίζουν να αποτελούν διαχρονικές αξίες, μιας και μιλούν γι’ αυτές ή τους εφιάλτες τους.

Σε αυτά τα έργα συγκαταλέγεται το αριστουργηματικό δράμα του Άρθουρ Μίλλερ «Οι μάγισσες του Σάλεμ» ή η «Δοκιμασία»(The Crucible), που το ανέβασε το 1953 στο Μπρόντγουεϊ, κερδίζοντας το βραβείο Tony.

Βασισμένο στην πραγματική ιστορία της καταδίκης ως μαγισσών 30 γυναικών στο χωριό Σάλεμ της Μασαχουσέτης το 1692, το έργο αποτελεί μια διαχρονική καταδίκη των δεισιδαιμονιών, των προκαταλήψεων και του φανατισμού. Ο τεράστιος αυτός συγγραφέας χρησιμοποίησε τις «μάγισσές» του για να καταγγείλει την αντικοομουνιστική υστερία που είχε καταλάβει τις ΗΠΑ στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και ειδικά την σκοτεινή περίοδό της, αυτή του Μακαρθισμού.

Με αφορμή αυτό το έργο του, οφείλουμε στον Μίλλερ τον όρο «κυνήγι μαγισσών», στο όνομα των οποίων καταπατήθηκαν οι πολιτικές ελευθερίες στις ΗΠΑ και ζωές ανθρώπων είτε βιολογικά, είτε ψυχολογικά, είτε επαγγελματικά καταστράφηκαν για πάντα. Ο συγγραφέας των άλλων αριστουργημάτων όπως «Ο θάνατος του Εμποράκου», «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», «Ψηλά απ’ την Γέφυρα», «Το τίμημα» κ.α., καταφέρνει με αυτό το έργο του να αναδείξει τη δύναμη του φόβου που μπορεί να προέλθει από τη μαζική προπαγάνδα, που στοχεύει στα πιο βασικά ένστικτα.

Όπως έχει εξηγήσει κι ο ίδιος; «Όταν η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη ο φόβος παίρνει υπόσταση. Οι άνθρωποι του Σάλεμ έβλεπαν τον εαυτό τους σαν κάτοχο μιας ανώτερης αλήθειας. Αν το φως αυτής της αλήθειας έσβηνε, πίστευαν πως θα ερχόταν η συντέλεια του κόσμου. Όταν έχετε έναν ιδεολογικό κόσμο που θεωρεί τον εαυτό του τόσο αγνό, είναι φυσικό να τείνετε προς τα άκρα».

Στην Αθήνα οι παράσταση ανεβαίνει από την καλλιτεχνική εταιρεία Μυθωδία, σε συνεργασία με τα Αθηναϊκά Θέατρα και την People Entertainment Group σε σκηνοθεσία και μετάφραση Νικορέστη Χανιωτάκη στο Θέατρο «Δημήτρης Χορν».
Εμείς βρεθήκαμε στο γεμάτο -τηρουμένων των πρωτοκόλλων υγιεινής- θέατρο «Δημήτρης Χορν» και απολαύσαμε μια κυριολεκτικά ατμοσφαιρική παράσταση με εξαιρετικές ερμηνείες όπως αυτή της Ιωάννας Παππά. Συγκινητικός ήταν ο μεγάλος θεατράνθρωπος Νικήτας Τσακίρογλου που μαζί με τους καταξιωμένους και ταλαντούχους ομότεχνούς του μας καθήλωναν για να αναστοχαστούμε μέσω της ιστορίας του Σάλεμ την μεγάλη αξία της ελευθερίας του λόγου και κοινωνικής δράσης, που τόσο εύκολα, ακόμη και στις μέρες μας μπορούν να καταπατηθούν. Η παράσταση θα μπορούσε να είχε λίγο συμπτυχθεί χρονικά.

salemposter

Υπόθεση

Το 1692 στο Σάλεμ, η Άμπιγκεϊλ, ερωτεύεται παράφορα έναν μεγαλύτερό της παντρεμένο άνδρα, τον Τζον Πρόκτορ. Εκείνος όμως την απορρίπτει και διαλέγει να μείνει στο πλάι της συζύγου του. Έτσι, εκείνη μαζί με άλλες κοπέλες του χωριού του κάνουν μάγια για να τον φέρουν πίσω. Οι κάτοικοι του Σάλεμ τις ανακαλύπτουν και οι γυναίκες κινδυνεύουν να θανατωθούν ως μάγισσες. Η Άμπιγκεϊλ κατηγορεί την σύζυγο του αγαπημένου της ως υποκινήτρια των μεταφυσικών πράξεων, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μία δίκη με καταστροφικές συνέπειες για όλους.

Ερμηνεύουν: Ν. Τσακίρογλου, Άκης Σακελλαρίου, Ιωάννα Παππά, Ρ. Λουιζίδου, Γ. Καλατζόπουλος, Γ. Σκαφίδας. Σκηνικά.: Αρ. Μουστάκα. Κοστούμια: Χρ. Πανοπούλου. Μουσική: Γ. Μαθές. Φωτισμοί.: Χρ. Θανάσουλα.

Διάρκεια: 130’

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Μίρκα Παπακωνσταντίνου: Μετάνιωσα που είπα «όχι» στις «Τρεις Χάριτες»
Πρώην υπουργός της ΝΔ κάνει αγώνα για τον Λοβέρδο
Chevron Right