Πολιτισμός

Oppenheimer: Ιστορική πρεμιέρα της ταινίας στην Ιαπωνία – 79 χρόνια μετά τις επιθέσεις σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Η ταινία «Oppenheimer» συγκέντρωσε 2,5 εκατομμύρια δολάρια στο ιαπωνικό box office κατά τις πρώτες τρεις ημέρες προβολής της.

Οι Ιάπωνες κινηματογραφόφιλοι είχαν τελικά την ευκαιρία να δουν την ταινία «Oppenheimer», αυτό το Σαββατοκύριακο (30-31/03), οκτώ μήνες μετά την παγκόσμια κυκλοφορία της ταινίας, έπειτα από τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για το πώς θα μπορούσε να γίνει δεκτή στη μοναδική χώρα που βίωσε άμεσα τη φρίκη των πυρηνικών όπλων.

Το – βραβευμένο με Όσκαρ – μπλοκμπάστερ του Βρετανοαμερικανού σκηνοθέτη, Κρίστοφερ Νόλαν, ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του 2023 και η κοινή κυκλοφορία του το ίδιο Σαββατοκύριακο με την «Barbie» δημιούργησε ένα παγκόσμιο κινηματογραφικό θέαμα που ονομάστηκε «Barbenheimer».

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το CNN, προκλήθηκαν αντιδράσεις στην Ιαπωνία εφόσον το οδυνηρό περιεχόμενο της ταινίας που επικεντρώνεται στην καταστροφική τεχνολογία της ατομικής βόμβας που ανέπτυξε ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ και η ομάδα επιστημόνων του. Ορισμένοι στην Ιαπωνία θεώρησαν ότι η ανεπίσημη διαφημιστική εκστρατεία του «Barbenheimer» ευτελίζει τις πυρηνικές επιθέσεις του 1945 στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι, επομένως το στούντιο της Universal Pictures επέλεξε να μην συμπεριλάβει την Ιαπωνία στην παγκόσμια κυκλοφορία της ταινίας που έγινε τον περασμένο Ιούλιο. Η τρίωρη ταινία έχει «σπάσει» πολλά ρεκόρ από την κυκλοφορία της και έγινε η ταινία με τα περισσότερα έσοδα που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με τη Universal.

Στην Ιαπωνία, η ταινία κατέλαβε την τέταρτη θέση στο box office μετά την κυκλοφορία της που έγινε την Παρασκευή (29/03), σύμφωνα με την εταιρεία Kogyo Tsushinsha, συγκεντρώνοντας 379 εκατομμύρια γιεν (2,5 εκατομμύρια δολάρια) κατά τις πρώτες τρεις ημέρες. Μάλιστα, στο πλαίσιο της διαφημιστικής εκστρατείας της, η Universal ζήτησε τις απόψεις του επιζώντος από την ατομική βόμβα, Τομονάγκα Μασάο. Σε αποσπάσματα που δημοσιεύτηκαν στην επίσημη ιαπωνική ιστοσελίδα της ταινίας, ο ίδιος δήλωσε ότι μπορεί να νιώσει τον αγώνα του ομώνυμου χαρακτήρα στο τελευταίο μέρος της ταινίας, όταν ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ αρχίζει να αντιδρά στην κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών που αναδύεται μετά τον πόλεμο.

«Αυτό συνδέεται με το θεμελιώδες πρόβλημα του κόσμου σήμερα, όπου ένας κόσμος χωρίς πυρηνικά γίνεται όλο και πιο μακρινός», αναφέρεται χαρακτηριστικά και τονίζεται: «Εδώ διαισθανόμαστε το κρυφό μήνυμα του Νόλαν για την επιδίωξη της ευθύνης των πολιτικών».

Πάντως, ο πρώην δήμαρχος της Χιροσίμα, Χιραόκα Τακάσι, αναφέρεται ότι είδε «έναν άνθρωπο γεμάτο αντιφάσεις», του οποίου το επιστημονικό έργο μετατράπηκε σε όπλο από το κράτος και του οποίου η προειδοποίηση κατά της υποβάθμισης της απειλής του πυρηνικού πολέμου αγνοήθηκε από τις ίδιες Αρχές. «Η ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών εξακολουθεί να γεμίζει τον κόσμο μας σήμερα», είπε ο ίδιος προσθέτοντας: «Θα ήθελα να την ξαναδώ και να σκεφτώ τι είναι ένα έθνος που πιστεύει στην πυρηνική αποτροπή».

Οι επιθέσεις με ατομική βόμβα σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι

Η ταινία «Oppenheimer», η οποία σάρωσε στα βραβεία Όσκαρ που έγιναν στις 10 Μαρτίου, παρακολουθεί τον Ρόμπερτ Όπενχάιμερ, τον φυσικό και γιο ενός Γερμανού εισαγωγέα υφασμάτων, ο οποίος συνεργάστηκε με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να επινοήσει μια βόμβα, προκειμένου να κατασταλεί η απειλή της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων της.

Δυστυχώς, η εφεύρεση του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά με καταστροφικά αποτελέσματα στις 6 Αυγούστου 1945, όταν ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό B-29 με το όνομα «Enola Gay» έριξε ατομική βόμβα στη Χιροσίμα. Επίσης, τρεις ημέρες αργότερα, ένα άλλο B-29, με το όνομα Bockscar, έριξε ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι. Τουλάχιστον 110.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ακαριαία στους δύο βομβαρδισμούς και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι πιστεύεται ότι πέθαναν από περαιτέρω παρενέργειες, όπως ο καρκίνος, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με την ιστορία του Προγράμματος Μανχάταν του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ.

Οι βομβαρδισμοί ώθησαν τελικά την Ιαπωνία να παραδοθεί, τερματίζοντας έτσι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, παραμένει μια έντονα επώδυνη στιγμή για την Ιαπωνία και πηγή τεράστιας ηθικής συζήτησης μέχρι σήμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Κεχαγιά: Το αίτημα Κασσελάκη για εκλογές θα είναι πάντα στο τραπέζι
Επιμένει και την Τρίτη η αφρικανική σκόνη - Σκέπασε ήδη τη μισή Ευρώπη (Χάρτης)
Chevron Right