Τουλάχιστον μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου παίρνει παράταση το lockdown στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:
«Παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοστικά μέτρα έως τις 14 Δεκμβρίου στις 6 το πρωί».
Όπως εξήγησε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, υπάρχει μια σταθεροποίηση ή και μείωση των κρουσμάτων που έρχεται όμως πιο αργά από ό,τι αναμενόταν.
Τόνισε δε πως πολλά νοσοκομεία εξακολουθούν να υφίστανται πίεση.
Η παράταση στο lockdown ήταν σχεδόν δεδομένη από τις προηγούμενες ημέρες, με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει καθημερινά σε υψηλό επίπεδο παρά τους περιορισμούς που τέθηκαν σε όλη την Ελλάδα στις 7 Νοεμβρίου, ενώ νωρίτερα είχαν ισχύσει στη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, ανοίγουν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου τα εποχικά καταστήματα και «ξεκλειδώνει» η πώληση των χριστουγεννιάτικων ειδών από τα σούπερ μάρκετ.
Τι είπε ο Στέλιος Πέτσας για το εμβόλιο
Αναφορικά με τον εμβολιασμό ο κ. Πέτσας επανέλαβε πώς θα είναι εθελοντικός ενώ πρώτα θα εμβολιασθούν οι υγειονομικοί, έπειτα ευπαθείς οι ομάδες (ηλικιωμένοι, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα) και έπειτα ο γενικός πληθυσμός. Για να επιτευχθεί ο εμβολιασμός όπως είπε ο κ. Πέτσας αυτή την ώρα στήνονται σε όλη την χώρα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα με δυνατότητα αυτά να αυξηθούν.
Σχετικά με το αντιεμβολιαστικό κίνημα το οποίο σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταγράφει ανησυχητική δυναμική ο κ. Πέτσας είπε πώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα δώσει το παράδειγμα μέσω δημόσιου εμβολιασμού του, ενώ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο θα «τρέξει» και σχετική ενημερωτική καμπάνια.
Πότε θα κάνει διάγγελμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ερωτηθείς για το πότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τις όποιες αποφάσεις του για το lockdown παρέπεμπε στην ερχόμενη εβδομάδα, ενώ σε ερώτηση για το άνοιγμα κομμωτηρίων και των υπόλοιπων καταστημάτων του λιανεμπορίου ο κ. Πέτσας συνέστησε υπομονή αποφεύγοντας να αναφερθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία.
Πότε ανοίγουν τα σχολεία
Καμία ενημέρωση δεν έδωσε ούτε για τα σχολεία επαναλαμβάνοντας πώς οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν την νέα εβδομάδα.