Στη δημόσια παραδοχή ότι η κυβέρνηση «έπεσε έξω» σε ζητήματα διαχείρισης της πανδημίας αλλά και στην υιοθέτηση δέσμης προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των πολιτών και την αναστολή πλειστηριασμών προχώρησε πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας.
«Ναι πέσαμε έξω στη Θεσσαλονίκη, στο πόσο γρήγορα αυξήθηκαν τα κρούσματα. Αυτή είναι η αλήθεια» είπε ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζοντας για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να αντιληφθεί πόσο γρήγορα εξαπλωνόταν ο υιός στη συμπρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες. «Θα έπρεπε να είχαμε κάνει παρέμβαση πιο νωρίς» είπε και παραδέχτηκε ταυτόχρονα για πρώτη φορά ότι και η κυβέρνηση είχε «εφησυχάσει» μετά την επιτυχία του πρώτου κύματος. Μάλιστα έδωσε εξηγήσεις για την κριτική που είχε ασκήσει στο παρελθόν στον ΣΥΡΙΖΑ για τους νεκρούς από τον ιό της γρίπης.
Ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε ταυτόχρονα σειρά προτάσεων του Αλέξη Τσίπρα αλλά και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης για την προστασία της υγείας των πολιτών και την οικονομική ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:
1. Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με σχετική ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείου Δικαιοσύνης. «Είναι σωστό και θα γίνει» είπε.
2. Οικονομική ενίσχυση των πιο αδύναμων πολιτών τα Χριστούγεννα. «Θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση. Το πόσα θα δώσουμε, που και πως είναι κάτι που θα εξειδικευτεί από το οικονομικό επιτελείο» ανέφερε ο πρωθυπουργός και συμφώνησε με την αναφορά του κ. Τσίπρα ότι υπάρχει ταμειακή δυνατότητα για στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και έκανε λόγο για «απτή στήριξη» των πολιτών που έχουν ανάγκη.
3. Στήριξη των νοικοκυριών που δεν έχουν τάμπλετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές με προγράμματα για διανομή στα σχολεία. «Θα ζητήσω από το υπουργείο εάν αυτό είναι εφικτό να επιταχυνθεί το σχετικό πρόγραμμα για να μην υπάρχει παιδί που ζητά πρόσβαση στην τηλε-εκπαίδευση και δεν μπορεί να την έχει.
4. Στοχευμένα τεστ σε μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι ασφαλές να ανοίξουν τα σχολεία στα τέλη Νοεμβρίου.
5. Συμμετοχή εκπροσώπων της κομμάτων αντιπολίτευσης σε επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τη στρατηγική εθνικού εμβολιασμού των πολιτών της χώρας. «Είμαστε ανοικτοί να ακούσουμε ιδέες και προτάσεις από τα κόμματα» τόνισε.