Πολιτική

Δένδιας στο iEidiseis για Δίκη Χρυσής Αυγής: H Δημοκρατία είναι ανεκτική, αλλά μπορεί να είναι και μαχόμενη

Σε αποκλειστική του δήλωση ο Νίκος Δένδιας στο iEidiseis, με αφορμή την απόφαση της Δίκης της Χρυσής Αυγής, αναφέρει ότι συνιστά «ορόσημο και ταυτόχρονα μία απαρχή»

Για ιστορική ετυμηγορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, που συνιστά «ένα ορόσημο και ταυτόχρονα μια απαρχή» μιλά ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε αποκλειστική του δήλωση στο iΕidiseis και τον Βασίλη Σκουρή.

Ο κ. Δένδιας μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι «η δικαστική Νέμεσις απέναντι στην Ύβρη είναι μία ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με την αντιμετώπιση των αιτίων που εξέθρεψαν το “αυγό του φιδιού” στη χώρα μας, αλλά αποτελεί και ένα παράδειγμα διαπαιδαγώγησης, τολμώ, να πω, της ελληνικής κοινωνίας» και προσθέτει ότι «ένα παράδειγμα που στέλνει το μήνυμα, για πρώτη φορά μετά την εμβληματική επίσης δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος του 1967, ότι η Δημοκρατία είναι ανεκτική, αλλά μπορεί να είναι και μαχόμενη».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στο iEidiseis:

«Η ιστορική ετυμηγορία της Ελληνικής Δικαιοσύνης, με την οποία η ηγετική ομάδα του ναζιστικού μορφώματος, που είχε ενδυθεί τον “μανδύα” του πολιτικού κόμματος χαρακτηρίζεται ως εγκληματική οργάνωση, συνιστά ένα ορόσημο και ταυτόχρονα μία απαρχή.

Ορόσημο στα ελληνικά και ευρωπαϊκά χρονικά, διότι πρόκειται για την επικράτηση του Κράτους Δικαίου έναντι των ταγμάτων εφόδου και των οργανωμένων ενεργειών τους, με στόχο τη ζωή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια των πολιτών, την κοινωνική ειρήνη και την ίδια τη Δημοκρατία.

Ορόσημο επίσης διότι είναι αποτέλεσμα του μόχθου, σε επίπεδο τεκμηρίωσης, εντεταλμένων λειτουργών της Πολιτείας, όπως του τότε Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Νικόλαου Παπαγιαννόπουλου και των δικαστικών αρχών. Η ενέργειά μου να διαβιβάσω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου τις 32 δικογραφίες με αξιόποινες πράξεις μελών – υποστηρικτών του ναζιστικού μορφώματος, βασίσθηκε στο ανακριτικό υλικό που είχε συλλέξει η ίδια η Ελληνική Αστυνομία και αξιοποιήθηκε πλήρως από τους δικαστικούς λειτουργούς που χειρίσθηκαν την υπόθεση.

Η καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Χρυσής Αυγής και των συγκεκριμένων στελεχών της είναι όμως και μία απαρχή. Η δικαστική Νέμεσις απέναντι στην Ύβρη είναι μία ευκαιρία για περαιτέρω ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με την αντιμετώπιση των αιτίων που εξέθρεψαν το “αυγό του φιδιού” στη χώρα μας, αλλά αποτελεί και ένα παράδειγμα διαπαιδαγώγησης, τολμώ, να πω, της ελληνικής κοινωνίας.

Ένα παράδειγμα που στέλνει το μήνυμα, για πρώτη φορά μετά την εμβληματική επίσης δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος του 1967, ότι η Δημοκρατία είναι ανεκτική, αλλά μπορεί να είναι και μαχόμενη».

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ηλιόπουλος: Η ΝΔ ψεύδεται συνειδητά για τον ποινικό κώδικα
Χάρης Καστανίδης: Η κυβέρνηση δύο φορές τροποποίησε τον Ποινικό Κώδικα και δεν άλλαξε τη ρύθμιση του 2019
Chevron Right