Πολιτική

Συνάντηση Δένδια – Πομπέο για την τουρκική παραβατικότητα – «Επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις»

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στη Βιέννη. «Η Τουρκία είναι η μονή αιτία για την κλιμάκωση της έντασης», σημείωσε.

Συνάντηση με τον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Βιέννη το απόγευμα της Παρασκευής, αμέσως μετά τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ανδρών βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα των τελευταίων ημερών, ενώ συζητήθηκαν και διμερή θέματα.

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον κ. Πομπέο, μεταξύ άλλων, πως η «η σαφής τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (σ.σ. προ ημερών) δεν επιτρέπει παρερμηνείες. Είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω για αυτή την ανακοίνωση. Του ανέπτυξα την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο που ως γνωστό η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά και επιδιώκει τετελεσμένα. Τόνισα στον κ. Πομπέο και στους Ευρωπαίους ότι η Τουρκία είναι η μονή αιτία για την κλιμάκωση της έντασης».

Σύμφωνα με το Reuters σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «όλα μπορούν να επιλυθούν, αλλά αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στην Τουρκία». Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα να μην υπάρξει σύγκρουση εφόσον όλοι ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Κατ’άλλες πληροφορίες ο κ. Δένδιας ζήτησε να ενισχυθεί η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, προκειμένου να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Η επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Έλληνα ομόλογο του Νίκο Δένδια στη Βιέννη, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και προστίθεται: οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την ισχυρή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Δένδια, μετά το πέρας του έκτακτου Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και τις συναντήσεις του με τους Υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Αυστρίας:

«Η σημερινή ημέρα υπήρξε ιδιαίτερα πυκνή και παραγωγική. Συναντήθηκα πριν από λίγη ώρα με τον Αμερικανό συνάδελφό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Mike Pompeo. Η σαφής τοποθέτηση του State Department δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. Είχα, λοιπόν, την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για αυτή την σαφή θέση του Υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς.

Του ανέπτυξα την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως γνωστόν, η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά. Επιδιώκει έτσι την επιβολή τετελεσμένων. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση, εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της.

Τόνισα στον κ. Pompeo, όπως και στους Ευρωπαίους συνομιλητές μου, ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης. Αυτή τη θέση άλλωστε συμμερίζονται όλοι οι συνομιλητές μου και η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε από το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών.

Θέλω να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από την καταδίκη της παράνομης τουρκικής συμπεριφοράς, είμαι ικανοποιημένος από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν και πάλι οι εταίροι μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο κατάλογος κυρώσεων που έχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζεται. Θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα. Στόχος μας είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν χρειαστεί. Ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου. Θέλω να πω ότι οι προσχηματικές εκκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο καταρρίπτονται συνεχώς από τις απροκάλυπτες απειλές που πάντα τις συνοδεύουν.

Στο Συμβούλιο παρουσίασα με στοιχεία την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή. Ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλειρηνική. Επιλύει τα όποια ζητήματα μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο. Οι πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο το αποδεικνύουν.

Παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο και με την Τουρκία. Βεβαίως, όμως, όχι υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμού. Διάλογος διεξάγεται υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς. Όχι επί παντός του επιστητού.

Θέλω τέλος να ευχαριστήσω από εδώ από τη Βιέννη θερμά, ολόθερμα πρέπει να πω, το συνάδελφό μου, Αυστριακό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Alexander Schallenberg. Βρήκα στη Βιέννη ευήκοον ους για τις ελληνικές απόψεις. Η άποψή μας εκφράστηκε με τον πιο καθαρό τρόπο και από την Αυστρία κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών που μόλις τελείωσε».

Πλήρη στήριξη στην Ελλάδα από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων

Νωρίτερα, την πλήρη υποστήριξή τους στην Ελλάδα εξέφρασαν οι 27 υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συγκλήθηκε μετά από αίτημα της Ελλάδας για την κρίση των τελευταίων 24ώρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Τουρκίας, θα συζητηθεί στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 28 Αυγούστου.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν, εξάλλου, οι προεδρικές εκλογές της Λευκορωσίας, οι εξελίξεις στον Λίβανο μετά τις πολύνεκρες καταστροφικές εκρήξεις στη Βηρυτό και η κατάσταση στη Βενεζουέλα.

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης για τον Δεκαπενταύγουστο - Πού θα έχει βροχές και καταιγίδες
Κορονοϊός: Και τρίτη νεκρή από το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι
Chevron Right