Ειδική συνεδρίαση πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τα εργασιακά ζητήματα.
Μητσοτάκης: Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών, καλών, νέων θέσεως εργασίας
«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του, κατά τη συζήτηση στη βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά θέματα
«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενους τους. Αυτή τη Συμφωνία αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση» πρόσθεσε.
Μητσοτάκης: Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε παράνομα βολέματα
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική στα εργασιακά θέματα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ότι περιγράφει, στην ερώτησή του, μία στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας με ψέματα και ανακρίβειες.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα λέγοντας: «Ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι υπάρχει αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανεργία τον Νοέμβριο υποχώρησε στο 16,5% από το 18,6% του αντίστοιχου μήνα επί ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερη ανακρίβεια, υποκριτικά εξακολουθεί να μιλάει για ρεκόρ απολύσεων. Η αλήθεια είναι ότι αντί για απολύσεις τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν και για την ακρίβεια είναι 65.718 περισσότεροι από πέρυσι. Όπως περισσότερες είναι και οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν. Τρίτο ψέμα: Διατείνεται η αξιωματική αντιπολίτευση ότι τάχα υποβαθμίστηκε η Επιθεώρηση Εργασίας και έτσι ανθεί η παραβατικότητα στην αγορά εργασίας. Η αλήθεια είναι ότι το 2ο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.000 έλεγχοι περισσότεροι από το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Τέταρτο ψέμα: Υποστηρίζει ότι χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίας υπέρ της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης. Η αλήθεια είναι ότι φέτος έχουμε 1.374.482 μόνιμους εργαζόμενους, 65.718 περισσότερους από πέρυσι και για πρώτη φορά μετά την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ σημειώνεται αύξηση του μεριδίου της πλήρους απασχόλησης στη συνολική απασχόληση. Πέμπτο ψέμα: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι ότι εξαίρεση προβλέπεται μόνο εάν οι ίδιοι οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μία επιχείρηση. Και έκτο ψέμα, η υποτιθέμενη μη επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο, αναφερόμενος στους 55.000 επιστήμονες, οι οποίοι εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ».
«Δεν γνωρίζετε ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι υπέγραψαν μία σύμβαση ορισμένου χρόνου; Δεν γνωρίζετε ότι η προκήρυξη που βγάλατε εσείς αναφέρει ότι παράταση ή σύναψη νέας σύμβασης κατά το ίδιο ημερολογιακό έτος ή μετατροπή σε σύμβαση αορίστου χρόνου είναι άκυρες;» τόνισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Εακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε παράνομα βολέματα. Εγώ πάλι θα επιμείνω, θα κλείνω την πόρτα στους διορισμούς από το παράθυρο. Να λοιπόν ποιος πρεσβεύει το παλιό και ποιος πρεσβεύει το νέο».
Μητσοτάκης: «Επιστρέφετε στην αντιπολίτευση με τα μαγκάλια»
Επιστρέφετε στην αντιπολίτευση με τα «μαγκάλια», μόνο που έχετε κυβερνήσει 4,5 χρόνια και οι πολίτες σας έχουν χρεώσει τις συνέπειες της πολιτικής, σας γι’ αυτό και σας έστειλαν στην αντιπολίτευση. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν έχετε μάθει πολλά από την διαδρομή, η οποία σας αναγκάζει να υιοθετείται ένα λόγο ο οποίος είναι τόσο ξεπερασμένος από τα γεγονότα. Αναρωτιέμαι αν μπορεί να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση. Αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μια Ελλάδα η οποία επιστρέφει στην κανονικότητα, είπε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του για τα εργασιακά.
Η απορροφητικότητα των επιχορηγήσεων για τη καταπολέμηση της ανεργίας το 2015 ήταν 77%, το 2016 66%, το 2017 68%, το 2018 76% και το 2019 πήγε στο 90%. Εσείς που νοιάζεστε για την ανεργία, δεν μπορούσατε καν να απορροφήσετε τα κονδύλια του ΟΑΕΔ, συμπλήρωσε.
Μητσοτάκης: «Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει η συζήτηση για το αμαρτωλό εξάμηνο του 2015»
Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή με αντικείμενο την κυβερνητική πολιτική για τα εργασιακά θέματα, υπενθύμισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, τον Φεβρουάριο του 2015, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, μιλούσε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 σταδιακά έως το 2016. «Εγώ το 2018 έλεγα ο κατώτατος μισθός να πάει στα 703 ευρώ το 2022. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα. Θα ήταν πολύ εύκολο να έρθω και να κάνω πλειοδοσία για τον κατώτατο μισθό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Στη συνέχεια και αναφερόμενος στην ομιλία του γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος είπε ότι γινόταν συζήτηση, που γνώριζε και ο κ. Τσακαλώτος, να δώσουν τα μεγάλα πλεονάσματα για να πάρουμε τα εργασιακά, απηύθυνε ερώτηση στον κ. Τσίπρα εάν έτσι προέκυψαν τα υψηλά πλεονάσματα. «Έτσι εξηγείται το ότι δεν θέλατε την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πλεονασμάτων; Ίσως κάποια στιγμή αυτή η συζήτηση για το 2015 να πρέπει να γίνει. Γιατί πρέπει να σας έχουμε και τους δύο μαζί στην αίθουσα για να καταλάβουμε τι έγινε αυτό το αμαρτωλό εξάμηνο» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Τσίπρας: «Το απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των μνημονίων»
Για «απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των μνημονίων σε ό,τι αφορά τη θέση, το βιοτικό επίπεδο και τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων», κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή, ενώ για την ομιλία του πρωθυπουργού είπε ότι «ήταν εκτός τόπου και χρόνου».
Ανέφερε ότι ήδη έχουν διαψευστεί οι υποσχέσεις για ανάπτυξη της τάξης του 4% και συμπλήρωσε ότι, δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε επενδύσεις και πολλές και καλές δουλειές.
Υποστήριξε ακόμη ότι «η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους και τελικά η μείωση του μέσου μισθού», είναι στον πυρήνα της αντίληψης της ΝΔ για την ανάπτυξη.
Κατηγόρησε δε για «λαθροχειρία» τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για την απασχόληση και την ανεργία. «Εσείς τάξατε λαγούς με πετραχείλια και εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «κάνετε μία βόλτα στην αγορά στα καταστήματα για να δείτε ποιά είναι η εικόνα στην αγορά. Η χειρότερη περίοδος των τελευταίων χρόνων ήταν η φετινή με πτώση 30%».
Τσίπρας: «Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει»
Σε έντονο ύφος απάντησε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Έχετε ξεχάσει το είδος της αντιπολίτευσης που κάνατε επί 3,5 χρόνια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην δευτερολογία του στον πρωθυπουργό.
«Είσαστε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά όταν ο κ. Βρούτσης διέλυσε όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Φέρατε τη χώρα σε μία πρωτοφανή ύφεση και το ΑΕΠ έχασε 25%. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει. Δεν έχετε τσίπα και ντροπή να διαψεύσετε ότι αντάλλαξα το Μακεδονικό με τις συντάξεις. Τότε ήταν μία προδοτική συμφωνία που τώρα όμως τηρείται και τιμάται. Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απάτεώνας. Μας μιλάτε για πλεονάσματα όταν είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και 4%. Αναρωτιέμαι ποιο άλλο κόμμα είχε την παρρησία και το θάρρος να πει ότι κάναμε κάτι λάθος, και τη χρεωκοπία την κάνατε σωστά, και τη μείωση του ΑΕΠ τα κάνατε σωστά, και τα θαλασσοδάνεια τα κάνατε σωστά, όλα τα κάνατε σωστά, συγχαρητήρια».
Με σκωπτικό σχόλιο απάντησε και στις αναφορές του πρωθυπουργού για τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Πόσο έχει αγαπήσει ο πρωθυπουργός τον Γιάνη Βαρουφάκη, φαίνεται ότι σας είναι εξαιρετικά σημαντικός.
Γεννηματά: Εφιαλτικά τα στοιχεία για την ανεργία, κανείς δεν μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος
«Τα στοιχεία για την ανεργία είναι εφιαλτικά και κανείς από αυτό το έδρανο δεν μπορεί να δηλώνει ικανοποιημένος» τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στην Βουλή, στη συζήτηση που είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη για εργασιακά θέματα.
Η κ. Γεννηματά απαντώντας στον πρωθυπουργό και επικαλούμενη «τα νούμερα», που είναι, όπως είπε «αποκαλυπτικά», έκανε λόγο για «το νέο μεγάλο πρόβλημα» που είναι οι «εργαζόμενοι φτωχοί», ενώ σημείωσε πως «με τις φορολογικές ελαφρύνσεις διευκολύνετε τους επιχειρηματίες και επιβαρύνετε τους εργαζόμενους».
«Αν όσα ακούσαμε την προηγούμενη ώρα είχαν πράγματι γίνει, δεν θα είχαμε τίποτα να συζητήσουμε σήμερα εδώ. Όλα θα ήταν λυμένα», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «υπονομεύει» τις «κλαδικές συλλογικές συμβάσεις» και ενθαρρύνει «τον αθέμιτο ανταγωνισμό»
«Εγκαταλείπετε τους άνεργους στην τύχη τους» σημείωσε ακόμη, λέγοντας πως θα περιμένει να δει πώς θα υλοποιηθούν οι εξαγγελίες που ακούστηκαν σήμερα.
Γεννηματά: Εμείς είμαστε το αποκούμπι των εργαζομένων
Μοντέλο ανάπτυξης με φθηνή εργασία είναι καταδικασμένο να αποτύχει, υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της στη Βουλή για τις εργασιακές σχέσεις και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τους ανέργους αφήνοντας την αντιμετώπιση της ανεργίας στην λειτουργία της αγοράς. Άσκησε έντονη κριτική και στην κυβέρνηση τους τελευταίους οκτώ μήνες και στον ΣΥΡΙΖΑ που κυβέρνησε επί 4,5 χρόνια για τη κατάσταση που έχουν διαμορφώσει στην αγορά εργασίας.
«Δεν περιμένουμε να δώσετε λύσεις στα προβλήματα των εργαζομένων γιατί η παράταξή σας είναι πάντα απέναντι τους. Μόνο εμείς η δημοκρατική παράταξη είμαστε το αποκούμπι τους», τόνισε η κ. Γεννηματά και περιέγραψε τις 10 πληγές -όπως είπε- που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική σ΄ όλες τις πλευρές της εργασιακής δραστηριότητας.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ απάντησε στον κ. Μητσοτάκη, που είπε ότι μαζί με το ΠΑΣΟΚ ψήφισε η ΝΔ το 2013 τον κατώτατο μισθό αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα που προτείνει αύξηση 7,5+7,5% τα επόμενα δύο χρόνια. «Ήταν μνημονιακή υποχρέωση και το ξέρετε. Το άφησε και ο κ. Τσίπρας», σχολίασε η Φώφη Γεννηματά και απευθυνόμενη στα δύο κόμματα υπογράμμισε: «Σταματήστε το ανατολίτικο παζάρι για τον κατώτατο μισθό. Μπορεί να αυξηθεί με απόφαση των κοινωνικών εταίρων με ελεύθερες διαπραγματεύσεις. Εκείνοι γνωρίζουν πολύ καλά».
«Δεν χρειάζεται καμία βοήθεια στην εφαρμογή της πολιτικής της η κυβέρνηση πέραν αυτής που της προσέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν κυβερνούσε», ανέφερε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί με το 3ο αχρείαστο μνημόνιο που συμφώνησε.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι βλέπει τα συνδικάτα ως εχθρό και κατασυκοφαντούνται οι κινητοποιήσεις τους με εντολή του Μαξίμου. Υποστήριξε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό ζει και βασιλεύει και η κυβέρνηση περιορίζεται σε μακιγιάζ του, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ ανέφερε ότι δεν εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι.
Γεννηματά: «Οι δήθεν κόντρες ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάζουν την πραγματικότητα στο χώρο της εργασίας»
«Η σημερινή κυβέρνηση βαδίζει στις δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα. Οι δήθεν κόντρες δεν αλλάζουν την πραγματικότητα στο χώρο της εργασίας», τόνισε στη δευτερολογία της η Φώφη Γεννηματά προσθέτοντας πως «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ δήθεν κονταροχτυπιούνται κλείνοντας ο ένας το μάτι στον άλλο». Απάντησε δε στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλία για τον κατώτατο μισθό λέγοντας ότι «δεν χρειαζόμαστε το φλερτ κανενός, μέρα που είναι. Ο κόσμος σάς έχει πάρει χαμπάρι. Χάσατε την ευκαιρία για τη ρύθμιση του κατώτατου μισθού όταν ήσασταν κυβέρνηση. Τα άλλα είναι λόγια του αέρα. Μιλούν οι πράξεις».
Η κ. Γεννηματά επέμεινε στην πρότασή της να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός από τους κοινωνικούς εταίρους και να κατοχυρωθεί στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, απευθυνόμενη αφενός στον Κυριάκο Μητσοτάκη πρότεινε, αν επιθυμεί, να συζητήσουν στη Βουλή τη αναφορά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην πρόσφατη συνέντευξή του για τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή 2004-2009 στη δημοσιονομική κρίση της χώρας, κι αφετέρου στον Αλέξη Τσίπρα αν είναι διατεθειμένος να συμμετάσχει.
Η Φώφη Γεννηματά διατύπωσε οκτώ προτάσεις για την κατοχύρωση των εργασιακών σχέσεων και δήλωσε ότι θα στηρίξει κάθε θετική προσπάθεια για τη συνέχιση της λειτουργίας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας αφού εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και καταβληθούν τα δεδουλευμένα.
Όσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ κράτησε επιφυλάξεις για το κυβερνητικό σχέδιο εξυγίανσης εκφράζοντας ανησυχία για κλείσιμο της επιχείρησης ή τμηματικής πώλησης ή μεταφοράς του εργοστασίου στη Βόρεια Μακεδονία ή στην Τουρκία.
Κουτσούμπας: Η «Ελλάδα της ανάπτυξης» που περιγράφει ο πρωθυπουργός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για τα εργασιακά, ανέφερε ότι αυτό που περιγράφει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ως «Ελλάδα που αλλάζει» και «Ελλάδα της ανάπτυξης και της ευημερίας», δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που βιώνουν οι εργαζόμενοι.
Τόνισε ότι «η πραγματική κατάσταση είναι η εντατικοποίηση της εργασίας, η γιγάντωση των ευέλικτων μορφών εργασίας, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, η εκτίναξη της ενοικιαζόμενης εργασίας και της εργολαβικής απασχόλησης και η παντελής έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας που έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των θανατηφόρων στη βιομηχανία σε όλους σχεδόν τους κλάδους.
Είπε ότι η κυβέρνηση μέσα σε λίγους μήνες ψήφισε ή δρομολόγησε νέα επιθετικά μέτρα στο χώρο των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Αναφέρθηκε στην κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων «προβλέποντας ακόμα περισσότερες ρήτρες εξαίρεσης που μπορεί να αξιοποιεί η εργοδοσία» και στη «μετατροπή του υπουργού Εργασίας σε απόλυτο άρχοντα που μπορεί να απαγορεύει τη μονομερή προσφυγή των εργαζομένων στη διαιτησία και να προχωρά μέτρα που διευκολύνουν παραπέρα την περιβόητη ευελιξία».
Είπε ότι τόσο η κυβέρνηση ΝΔ όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διατήρησαν και επέκτειναν το πλαίσιο που αφήνει σχεδόν 9 στους 10 εργαζόμενους εκτός οποιασδήποτε συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ η κυβέρνηση διατήρησε ανέγγιχτη την εγκύκλιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις κλαδικές συμβάσεις «όπου δίνεται στον κάθε εργοδότη το δικαίωμα να προχωρά ή να μπλοκάρει τη διαδικασία κήρυξης μιας κλαδικής σύμβασης ως υποχρεωτικής».
Σημείωσε ότι με τον όρο της επίκλησης της οικονομικής κατάστασης μιας επιχείρησης ως δείκτη εξαίρεσης (από την συλλογική σύμβαση) την οποία οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επικαλούνται «ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για τη μη εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και το κατρακύλισμα των μισθών στο όριο του κατώτατου».
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση φρόντισε να εντείνει την καταστολή με διατάξεις που «τσακίζουν τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία με μέτρα σε βάρος της ίδιας της λειτουργίας των σωματείων».
Μιλώντας για το Ασφαλιστικό, είπε ότι κάθε κυβέρνηση «χτίζει πάνω στο οικοδόμημα της άλλης» και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση «δεν καταργεί, όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά, αλλά εφαρμόζει κατά γράμμα τον νόμο Κατρούγκαλου προσπαθώντας να ξεπεράσει τα ορισμένα νομικά κενά του».
«Αυτός ο νόμος αποτέλεσε έως τις μέρες μας την ολοκλήρωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, καθώς ενσωμάτωσε όλες τις ανατροπές σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «σήμερα έρχεται η ΝΔ να ισχυροποιήσει το πνεύμα και το σώμα αυτού του νόμου, να ανοίξει τον δρόμο σε νέα επιδρομή με τους τρεις πυλώνες του συστήματος Πινοσέτ».
Τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει το έδαφος ώστε «το ασφαλιστικό να αποτελεί όχι δικαίωμα και υποχρέωση του κράτους, αλλά εμπόρευμα που θα το πληρώνει όποιος έχει, για όσο έχει και αν έχει».
Μιλώντας για τις εργασιακές σχέσεις είπε ότι εκεί επικρατεί το απόλυτο χάος για τους εργαζόμενους, αλλά είναι «παράδεισος για τους επιχειρηματικούς ομίλους» στους οποίους η κυβέρνηση «κάνει σινιάλο για επενδύσεις προσφέροντας πάμφθηνη εργατική δύναμη».
Αναφέρθηκε επίσης στην «επίθεση που εξελίσσεται μεθοδικά, εδώ και χρόνια, εις βάρος της κυριακάτικης αργίας», ενώ ειδικά στο εμπόριο, στον επισιτισμό και στον τουρισμό, οι εξελίξεις αυτές «δένουν» με την απογείωση της ευελιξίας και της υποαπασχόλησης.
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η «πλήρης ασυδοσία που απολαμβάνει η εργοδοσία μεταφράζεται και σε νέα εργοδοτικά εγκλήματα καθώς μακραίνει ο κατάλογος ατυχημάτων μέσα από τα οποία αναδεικνύεται με τον πλέον τραγικό τρόπο οι ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».
«Κάθε επόμενη κυβέρνηση όχι μόνο δεν καταργούσε τα βασικά αντεργατικά νομοθετήματα της προηγούμενης, αλλά έβαζε πάνω σε αυτά και το δικό της λιθαράκι» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, θέτοντας στη συνέχεια τα εξής ερωτήματα:
«Πείτε μας, εδώ και τώρα, πότε θα επαναφέρετε τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, ο οποίος πρέπει και να αποτελέσει τη βάση προς συζήτηση για αυξήσεις στους κλάδους. Να μας πείτε, εδώ και τώρα, πότε θα αφήσετε ελεύθερες τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».
Σημείωσε ότι παρά την εκτίμηση του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 2,8% το 2020, για τους μισθούς των εργαζομένων, που παράγουν την ανάπτυξη, η εκτίμηση για αύξησή τους είναι 1,2%.
«Και αυτή ακόμη η αύξηση είναι πλασματική, γιατί στην πραγματικότητα αν συνυπολογίσουμε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, έτσι όπως ονομάζετε τη φοροληστεία, αν συνυπολογίσουμε περικοπές σε κοινωνικές παροχές, Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, που το κόστος τους μεταφέρεται στους μισθωτούς, αν συνυπολογίσουμε την αύξηση των τιμών σε βασικά είδη, τελικά μάλλον μείωση του μισθού έχουμε παρότι καταγράφεται για δεύτερη χρονιά ανάπτυξη» ανέφερε.
Τόνισε ότι το ΚΚΕ δεν ασκεί κριτική στην κυβέρνηση «α λα ΣΥΡΙΖΑ ότι τάχα υιοθετείτε αντιαναπτυξιακά μέτρα» προσθέτοντας, απευθυνόμενος στη κυβέρνηση «αναπτυξιακά μέτρα υιοθετείτε, μόνο που η ανάπτυξη αφορά τους λίγους, τα κέρδη τους, τα προνόμιά τους».
«Αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη ούτε είναι ούτε μπορεί να γίνει ποτέ ανάπτυξη για όλους. Ούτε ασφαλώς μπορεί να γίνει δίκαιη, γιατί αυτή η ανάπτυξη καλπάζει όσο μεγαλώνει η αδικία σε βάρος των πολλών» είπε, προσθέτοντας: «Οι αγώνες που αναπτύσσονται αυτήν την περίοδο, δίνουν απάντηση στην κυβέρνηση της ΝΔ, που με το ‘’μαστίγιο’’ της εκτεταμένης καταστολής μαζί με το ‘’καρότο’’ της ‘’βιώσιμης ανάπτυξης’’, θεωρεί ότι θα τελειώσει με τους εργατικούς-λαϊκούς αγώνες, ότι θα καταφέρει να επιβάλει σιωπητήριο στους τόπους δουλειάς».
«Αυτοί οι αγώνες, σε αυτήν την περίοδο, δείχνουν τη δύναμη του συνδικαλιστικού εργατικού κινήματος και των οργανώσεών του, ενάντια στην πολιτική που διαλύει εργατικά-ασφαλιστικά δικαιώματα» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Κουτσούμπα: «Μαζί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώσατε αυτό το αντεργατικό τερατούργημα»
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη δευτερολογία του στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης για τα εργασιακά, είπε ότι ο πρωθυπουργός «μπερδεύει την κερδοφορία και την ευφορία των επιχειρηματικών ομίλων με την κατάσταση που επικρατεί στους εργασιακούς χώρους».
Τόνισε ότι τα επίσημα στοιχεία της ανεργίας παραμένουν κολλημένα σταθερά σε ποσοστό άνω του 17%, δηλαδή στο 1 εκατομμύριο ανέργους, και πρόσθεσε ότι η ευέλικτη απασχόληση, «η δουλειά-λάστιχο με 380 ευρώ μικτά» μετεξελίσσεται σε «μόνιμης διάρκειας ευέλικτη εργασία και όχι προσωρινού χρόνου, χαμηλά αμειβόμενη, αδήλωτη και ανασφάλιστη».
Έθεσε υπό μορφή ρητορικού ερωτήματος αν αυτή η κατάσταση «δικαιολογεί τη γνωστή κοκορομαχία με εναλλασσόμενους ρόλους του πανηγυρίζοντος και του καταγγέλλοντος ανάμεσα στους κυρίους του αστικού, φιλελεύθερου και σοσιαλδημοκρατικού, διπολισμού». «Μαζί διαμορφώσατε αυτό το αντεργατικό τερατούργημα» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.
Επισήμανε, στη συνέχεια ότι «επιβεβαιώνεται πως η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου έχει ως βασική προϋπόθεση την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα».
Πρόσθεσε ότι «η εργασιακή ζούγκλα έχει την κοινή σφραγίδα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα” και έκανε λόγο για προκλητική προσπάθεια ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ “να κάνουν το μαύρο-άσπρο».
Ανέφερε ως ενδεικτική της προκλητικής αυτής προσπάθειας, την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό που παρουσιάστηκε από την κ. Αχτσιόγλου, «την ίδια που ως υπουργός είχε απορρίψει την πρόταση περισσοτέρων από 500 σωματείων για επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας», ενώ την πρόταση αυτή που τα σωματεία κατέθεσαν σε όλα τα κόμματα της Βουλής «μόνο το ΚΚΕ την κατέθεσε ως πρόταση νόμου και όλοι μαζί την απορρίψατε».
Πρόσθεσε ότι εναλλάξ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και εκ νέου ΝΔ «κράτησαν άθικτο το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο ο εκάστοτε υπουργός καθορίζει το ύψος του κατώτερου μισθού με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας, έτσι, την θεσμοθετημένη μόνιμη συμπίεση των μισθών».
Ο Δ. Κουτσούμπας ζήτησε επίσης την άμεση επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Απευθυνόμενος μάλιστα στον πρωθυπουργό -ο οποίος είχε πει ότι «μια κλαδική σύμβαση επεκτείνεται αν καλύπτει το 50+1 των εργαζομένων»- είπε: «Δεν ξέρετε ότι οι εργοδότες διατηρούν το δικαίωμα να μη δίνουν τα μητρώα των εργαζομένων ακριβώς για να μη διαπιστώνεται αν απασχολούν αυτήν την πλειοψηφία των εργαζομένων. Κανένας δεν τους υποχρεώνει γι’ αυτό και δεν το πείραξε αυτό, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Μιλώντας πάντα για τον κατώτερο μισθό, έκανε λόγο για «εμπαιγμό» εκ μέρους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καθώς «η ΝΔ μιλά για (αύξηση) 50 ευρώ σε βάθος τριετίας, και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση για αύξηση 7% κάθε χρόνο μέχρι το 2022 και μετά έναρξη διαπραγμάτευσης για Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση».
Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ερώτημα γιατί ως κυβέρνηση δεν κατήργησε τον «άθλιο αντεργατικό νόμο Βρούτση που στη συνέχεια έγινε νόμος Βρούτση-Αχτσιόγλου».
Μιλώντας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς, υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ είχε καταθέσει τα προηγούμενα χρόνια δύο φορές πρόταση νόμου για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυρίων «και τις γράψατε στα παλιά σας τα παπούτσια».
Πρόσθεσε ότι επιπλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τον Δεκέμβρη του 2017 «κατ’ απαίτηση των τραπεζών και των funds», έφερε «αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να ποινικοποιήσει τις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς».
Είπε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει εκ νέου επικαιροποιημένη την πρότασή του για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την πρόταση των σωματείων για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και των Συλλογικών Συμβάσεων.
Δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «την όλη αντεργατική εικόνα συμπληρώνει το νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζει η ΝΔ για να βάλει σε εφαρμογή το νόμο λαιμητόμο της προηγούμενης κυβέρνησης που σήμερα αποκτά δύο νονούς: Κατρούγκαλος-Βρούτσης».
Χαρακτήρισε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ ως «αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση». Ο Δ. Κουτσούμπας, απευθυνόμενος στο πρωθυπουργό, είπε ότι «έχετε βάλει τον υπουργό Εργασίας να επιδίδεται σε ένα αντιΚΚΕ παραλήρημα με χρυσαυγίτικη, μάλιστα, φρασεολογία, διαστρεβλώνοντας επιπλέον τις θέσεις του ΚΚΕ».
«Τελευταίο κρούσμα χτες, σε επίκαιρη ερώτηση για τις απαράδεκτες διακρίσεις που θέσπισε ο νόμος Κατρούγκαλου για τα ασφαλιστικά δικαιώματα σε βάρος των ομογενών Ελλήνων της Αλβανίας, που μάλιστα χτες είχαν και κινητοποίηση, αλλά και των μεταναστών, που βρίσκονται πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα νομιμότατα, ζουν, δουλεύουν εδώ με τις οικογένειές τους, κατέφυγε ο κ. Βρούτσης στα αλήστου μνήμης συνθήματα, ‘σύνταξη μόνο στους Έλληνες’, της Χρυσής Αυγής. Λες και οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν ξέρουν ποιες κυβερνήσεις τους έκοψαν τις συντάξεις! Δεν είναι βέβαια βλάκας ο κ. Βρούτσης. Επικίνδυνος είναι, συκοφάντης και προβοκάτορας!» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.
«Απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης και το προκλητικό προπαγανδιστικό γαϊτανάκι που τη συνοδεύει, απάντηση δίνει η οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και του λαού» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το απεργιακό μέτωπο για τις 18 Φεβρουαρίου με αιχμή την πάλη για την Κοινωνική Ασφάλιση, τις σύγχρονες ανάγκες στη δουλειά και στη ζωή, καθώς και να ισχυροποιήσουν τη μεγάλη κοινωνική συμμαχία, «ξεπερνώντας αγκυλώσεις και εγκλωβισμούς στα αστικά κόμματα -φιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά- που μας έφεραν μέχρι εδώ και ευθύνονται για την δυστυχία των εργαζομένων».
Βαρουφάκης: «Το μνημόνιο που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέφερε από τα προηγούμενα»
Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις θέσεις τους γύρω από τα εργασιακά ζητήματα, αλλά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.
Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι εντυπωσιάζεται όχι τόσο από την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά από τη μεταξύ τους συμφωνία, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι η κανονικότητα επέστρεψε. Αντίθετα, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι εργαζόμενοι κουνάνε το κεφάλι τους με αυτά που ακούνε. Γιατί στην πραγματικότητα, είπε ο κ Βαρουφάκης, αυτό που ζούμε είναι το τέλος της κανονικότητας. Στην συνέχεια, επικαλέστηκε ένα στοιχείο, το οποίο όπως είπε δεν το έχει δει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Ότι δηλαδή, επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ανέβηκε ο κατώτατος μισθός και καταργήθηκε ο υποκατώτατος, θα έπρεπε να ανέβει και ο μέσος μισθός. Αλλά αυτό, πρόσθεσε δεν συνέβη, αντίθετα ο μέσος μισθός μειώθηκε. Η Ελλάδα είπε ο κ. Βαρουφάκης, είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου σε μια περίοδο που το ΑΕΠ αυξάνεται, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός αλλά είχαμε μείωση του μέσου μισθού. Δεν υπάρχει καμία κανονικότητα, είπε ο κ. Βαρουφάκης. Εξηγώντας περαιτέρω τη θέση του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε ότι η μικρή αύξηση των εισοδημάτων οφείλεται σε προσόδους δηλαδή, π.χ. τα κέρδη των σούπερ μάρκετ που εκμεταλλεύονται τους παραγωγούς δεν διαχέονται στην κοινωνία, ούτε οι υπεραξίες των ακινήτων επενδύονται. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου ρευστοποιείται η εργασία, είπε ο κ. Βαρουφάκης, καθώς σε πολλές επιχειρήσεις απολύονται εργαζόμενοι και προσλαμβάνονται άλλοι, ενοικιαζόμενοι, ζητώντας την κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας.
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα αυτά δεν διέφερε ουσιαστικά από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί και την φιλοσοφία του σημερινού σχεδίου «Ηρακλής» για την πρώτη κατοικία. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το μνημόνιο που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέφερε από τα προηγούμενα και ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγνώμη από τις κυβερνήσεις Σαμαρά και Γεωργίου Παπανδρέου.
«Το ΜέΡΑ 25», είπε ο κ. Βαρουφάκης, «είναι διατεθειμένο να αγωνιστεί για πραγματικές λύσεις και πρότεινα στα κόμματα να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουν και τα εργασιακά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», πρόταση που ήδη έχει ανακοινώσει με επιστολή του προς τα κόμματα.
Βελόπουλος: Κυνηγάτε τους ξένους επενδυτές με το ντουφέκι και επιβάλλετε υψηλή φορολόγηση στους Έλληνες
«Από τους άλλους αρχηγούς άκουσα εκθέσεις ιδεών, θεωρίες και εικοτολογίες», είπε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και προσέθεσε «αναμίξατε την αλήθεια με το ψέμα και είπατε μισές αλήθειες».
Συνεχίζοντας ο κ. Βελόπουλος άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή πλούτου με ισχυρή φορολόγηση.
«Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυξήθηκαν οι επιχειρήσεις. Αν θεωρείτε ότι επιχειρήσεις είναι τα καφέ μπαρ και τα σουβλατζίδικα κάνετε λάθος. Είναι μικρές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών δεν είναι επενδύσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης και προσέθεσε: «Όλοι σήμερα γίνονται δημοσιογράφοι, τραγουδιστές, σεφ και ποδοσφαιριστές. Ας δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά μας να διαλέξουν επαγγέλματα του μέλλοντος. Έχουν πανεπιστημιακή βοτανολογία στη Ρωσία, στη Γερμανία, στη Σκωτία και στην Ελλάδα με τόσα βότανα δεν έχουμε. Το πρόβλημα της χώρας μας είναι το παραγωγικό μοντέλο της. Δεν στηρίζετε την πρωτογενή παραγωγή, την εξόρυξη πετρελαίου. Ο τουρισμός δεν είναι πηγή πλούτου. Αν αύριο γίνει μια εχθρική κίνηση από την Τουρκία όλοι θα ακυρώσουν τις κρατήσεις στην Ελλάδα. Ο τουρισμός έχει παθογένεια λόγω της επικίνδυνης συμπεριφοράς της Τουρκίας. Άρα πρέπει να στραφούμε σε άλλους τομείς. Ας πούμε στην εξόρυξη πετρελαίου. Το πλαστικό που χρησιμοποιούμε έχει σαν πρώτη ύλη το πετρέλαιο. Κάνετε νέες δομές για να έχουν δουλειά τα παιδιά μας».
Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας ο κ. Βελόπουλος αμφισβήτησε τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. «Όποιος δουλεύει μια ώρα την εβδομάδα δεν είναι άνεργος, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Μόνο ο ΟΑΕΔ μπορεί να μας δώσει πραγματικά στοιχεία», ανέφερε.
Επισήμανε ότι «η ανεργία των νέων είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, φθάνει το 15,8%» και τόνισε: «Αντί να οργανωθούμε και να δημιουργήσουμε παραγωγή πλούτου και να μένουν οι νέοι στην Ελλάδα, τους καλείτε να αφήσουν την δουλειά που έχουν και έρθουν να εργασθούν για 3.000 ευρώ. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι μια ειδική επιτροπή από όλα τα κόμματα και να σχεδιάσουμε τρόπους για να έρθουν τα παιδιά στην Ελλάδα».
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε στο ζήτημα των εξαγωγών. «Δεν λέει τίποτε η αύξηση των εξαγωγών εάν οι πρώτες ύλες είναι εισαγόμενες. Αυτό είναι δημιουργική λογιστική», σημείωσε με έμφαση και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης: «Είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι ο φορολογικός συντελεστής πήγε στο 9% έως 10.000 ευρώ και τον χειροκροτήσατε όταν εισόδημα έως 8.500 ευρώ ήταν αφορολόγητο. Λέτε ότι μειώσατε τον ΕΝΦΙΑ. Ποιος τον επέβαλε; Δεν τους λέτε όμως ότι με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα έχουν μεγαλύτερη επιβάρυνση γιατί θα επηρεάσει άλλους 20 φόρους. Παίζετε με τις λέξεις. Κάνετε σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ, για το ποιος έκανε περισσότερους ελέγχους για την καταβολή εισφορών, δηλαδή για το ποιος είχε την καλύτερη Αστυνομία. Έχετε αναρωτηθεί γιατί ο εργοδότης αποφεύγει να πληρώσει εισφορές; Γιατί οι εισφορές είναι υψηλές ενώ δεν παρέχονται ανάλογης ποιότητας υπηρεσίες στον ασφαλισμένο».
Ο κ. Βελόπουλος ήταν επικριτικός και στην πολιτική των αποκρατικοποιήσεων. «Είπατε ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι επενδυτής και επιχειρηματίας στην Ελλάδα. Μα η Cosco, η Fraport η ΕΝΙ είναι κρατικές! Αυτοί μπορούν να είναι επιχειρηματίες και μόνο η Ελλάδα δεν μπορεί; Όταν όμως βάζετε όλους τους κομματικούς σας σε θέσεις συμβούλων και προέδρων πώς να μην χρεοκοπήσουν οι ΔΕΚΟ; Δεν χρεοκόπησαν ξαφνικά», τόνισε και προσέθεσε: «Στο μόνο που πάτε καλά είναι να χρεοκοπείτε εταιρείες και μετά να τις πουλάτε. Αντί να λέτε συγγνώμη που δεν διαχειριστήκατε καλά την ΔΕΗ, δεν την αναπτύσσετε, μια εταιρεία κεφαλαιώδους σημασίας, πάτε τώρα να την πουλήσετε. Ξεκινά ένας (ο ΣΥΡΙΖΑ) το λάθος και ο επόμενες έρχεται και το συνεχίζει, για να υπάρχει διασπορά της ευθύνης».
Καταλήγοντας ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης προέτρεψε: «Αφήστε τον Έλληνα να βγάλει τα λεφτά του από τα σεντούκια και τα στρώματα και να τα μεταφέρει στις τράπεζες για να δοθούν δάνεια για επενδύσεις. Βγάλτε από το μυαλό σας την λογική του αστυνομικού. Εμείς εδώ έχουμε την τραπεζική αστυνομία. Δεν μπορεί η Γερμανία να μην έχει τέτοιο σύστημα και να έχουμε εμείς. Εμείς γιατί κάνουμε τους αστυνομικούς και κυνηγάμε αυτόν που πάει τα λεφτά του στην τράπεζα; Αυτός είναι ο πόνος του Έλληνα. Να έχει στην άκρη 5.000-10.000 ευρώ. Αυτό δεν είναι μαύρο χρήμα. Το μαύρο χρήμα προέρχεται από ναρκωτικά, από όπλα, από εμπόριο γυναικών. Σταματήστε να λειτουργείτε αστυνομικά. Δεν μπορείτε να κυνηγάτε τους ξένους επενδυτές με το ντουφέκι για επενδύσεις που ποτέ δεν έρχονται και να επιβάλλετε υψηλή φορολόγηση στους Έλληνες που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα. Αύριο το πρωί μπορείτε να φέρετε 6 δισ. ευρώ από την Βουλγαρία. Είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις που είναι στην γείτονα. Να τις φέρετε εδώ και να φορολογηθούν με 10% και να σας φέρουν έσοδα 1,5 δισ. ευρώ».
Βελόπουλος: Έπρεπε τότε να μιλήσουν κάποιοι. Μετά από τόσα χρόνια ίσως είναι λίγο αργά
«Έπρεπε τότε να μιλήσουν κάποιοι. Μετά από τόσα χρόνια ίσως να είναι λίγο αργά. Στην πενταετία παραγράφονται τα αδικήματα», είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του κ. Βαρουφάκη, να καταθέσει στα πρακτικά της Βουλής, στικάκι, όπου όπως υποστήριξε, περιέχει τις επίμαχες ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων του Eurogroup του 2015, ενώ διερωτήθηκε εάν είναι νόμιμη η πρωτοβουλία του επικεφαλής του ΜέΡΑ25.
Η σημερινή συζήτηση δεν ήταν παρά μία σπέκουλα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης για να συντηρηθούν οι δυο πόλοι, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και να διαχειριστούν τα δικά τους προβλήματα. «Η ύπαρξη του ενός, είναι αυτονόητα η ύπαρξη του άλλου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο θέμα του κατώτερου μισθού έκανε λόγο για «πλειστηριασμούς».
«Το θέμα δεν είναι πόσα θα δώσετε γιατί δεν θα τα δώσετε εσείς ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που μπορείτε να δώσετε είναι δουλειά στους Έλληνες αλλά δίνετε ανεργία, ύφεση και ψευδή ανάπτυξη», είπε ο κ. Βελόπουλος.
«Όταν μιλάτε για μειώσεις μισθών», συνέχισε, «θα πρέπει να σκεφτείτε και τις μειώσεις μισθών των αξιωματούχων του κράτους και των στελεχών των ΔΕΚΟ», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
Δεν υπάρχει ένα σοβαρό σχέδιο για να βγει η χώρα από την κρίση. Σοβαρό σχέδιο θέλει σοβαρή κυβέρνηση και σοβαρή αντιπολίτευση. Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τον Έλληνα», κατέληξε ο κ. Βελόπουλος.