Με χαμηλές προσδοκίες, για μία ακόμη φορά, προσέρχεται αύριο στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, καθώς στην αντίστροφη μέτρηση για τη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών, δεν υπάρχουν στον ορίζοντα ενδείξεις που να δικαιολογούν αισιοδοξία για τη δυνατότητα διαμόρφωσης κοινής γραμμής στο κρίσιμο ζήτημα της προστασίας των Ευρωπαίων καταναλωτών. Αντιθέτως, υπάρχει διάχυτη αγωνία για την πιθανότητα να εξελιχθεί και αυτό το Συμβούλιο σε μία σφοδρή σύγκρουση Βορράς – Νότου.
Και αυτό, την ίδια ώρα που η Ρωσία κλιμακώνει τις πιέσεις προς τις χώρες μέλη της Ε.Ε, κλείνοντας τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου και απειλώντας με πλήρη διακοπή της ροής, με αποτέλεσμα να καταγράφεται νέα εκτόξευση των τιμών, αλλά και δυσοίωνα σενάρια για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Μητσοτάκης δείπνησε χθες στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του κ. Ντράγκι, προκειμένου, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να προσέλθουν στη Σύνοδο με κοινές επιδιώξεις.
Η Ελλάδα, η Ιταλία αλλά και η Ισπανία θα επανακαταθέσουν τις προτάσεις τους, οι οποίες έχουν στην αιχμή τους την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από εκείνες του ηλεκτρικού ρεύματος.
Ωστόσο, επί της ουσίας, ωστόσο, χωρίς να έχουν απορριφθεί, οι προτάσεις του Νότου έχουν ήδη μπει στο συρτάρι και το κρίσιμο ερώτημα πλέον είναι αν θα υπερισχύσουν για μία ακόμη φορά οι εθνικές στρατηγικές και συμφέροντα, όπως έγινε τις προηγούμενες φορές από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ή οι ηγέτες της Ε.Ε θα αναζητήσουν λύσεις ευρέως φάσματος, όπως αυτές της επιβολής πλαφόν στην ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου και της αποσύνδεσης από τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Γερμανία, που είναι και η χώρα «κλειδί», αντιμετωπίζει ήδη σφοδρό πρόβλημα από τις ρωσικές περικοπές στην τροφοδοσία του φυσικού αερίου, που αγγίζουν το 60%. Η λύση που προκρίνει, ωστόσο, είναι αυτή της επιστροφής στις μονάδες παραγωγής άνθρακα, προοπτική που αν υιοθετηθεί ευρύτερα, θα οδηγήσει στις καλένδες το φιλόδοξο πλάνο της πράσινης ανάπτυξης.
«Είμαστε στο σημείο μηδέν. Οι κοινωνίες στενάζουν υπό το βάρος των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και οι κυβερνήσεις παλεύουν με το θηρίο μόνες τους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, κρατώντας πάντως μικρό καλάθι.
Χαμηλά, όμως, είναι ο πήχης των προσδοκιών και για την τουρκική προκλητικότητα, αφού η Ε.Ε., όπως φάνηκε από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, θα επιχειρήσει να υπερβεί τον δύσκολο «σκόπελο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με μία αυστηρή, μεν, πλην μόνο λεκτική προειδοποίηση προς την Άγκυρα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι στη συγκυρία που διανύουμε, υποτίθεται ότι πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες του έχουν θορυβήσει ιδιαιτέρα την Ευρώπη, η οποία δεν θέλει άλλη μία εστία έντασης στην ταραγμένη γειτονιά της ανατολικής Μεσογείου.
Στο προσχέδιο που έφερε στο φως της δημοσιότητας το ΕURACTIV οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν τη νέα κλιμάκωση των εντάσεων της Άγκυρας κατά της Αθήνας σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «τη βαθιά του ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας» και υπογραμμίζει πως «Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ».
Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «περιμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει με βιώσιμο τρόπο σχέσεις καλής γειτονίας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο αντίγραφο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου των «27» στέλνοντας σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία.