Πολιτική

Φρεγάτες: Σήμερα οι υπογραφές – Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα με τη Γαλλία. Οι παράγοντες που λειτούργησαν ως επιταχυντής των εξελίξεων. 

Σημαντικής γεωπολιτικής αξίας είναι η νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, την οποία θα υπογράψουν σήμερα στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Οι κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος βρίσκονται ήδη στη γαλλική πρωτεύουσα, όπου θα παρευρεθούν από κοινού με τους ομολόγους του Ζαν-Ιβ Λεντριάν και τη Φλοράνς Παρλί στην υπογραφή της συμφωνίας.

Μετά από ένα μακρύ και έντονο παρασκήνιο, η Αθήνα επέλεξε να αγοράσει τελικά 3 γαλλικές φρεγάτες Belharra με τη μέγιστη οπλική διαμόρφωση και 3 κορβέτες Gowind με αυστηρά χρονοδιαγράμματα παράδοσης. Οι δύο πρώτες φρεγάτες αναμένεται να παραδοθούν μέσα στο 2025.

Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε κατά το χθεσινό δείπνο Μακρόν – Μητσοτάκη στο Ελιζέ. «Κατευθυνόμαστε σε ουσιαστική εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας», αρκέστηκε να τονίσει στη χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, παραπέμποντας στις σημερινές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, η απόφαση αυτή ελήφθη με γεωπολιτικά, διπλωματικά αλλά και επιχειρησιακά κριτήρια και αποτελεί την κορωνίδα της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, καθοριστικό ρόλο στη «ζυγαριά» της Αθήνας έπαιξε το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά κατόρθωσε να συμπεριλάβει στη συμφωνία ρήτρα γαλλικής αμυντικής συνδρομής, σε περίπτωση τουρκικής εισβολής – κάτι που δεν υπήρχε στην πρώτη συμφωνία για τα Rafale.

«Μέσω της συμφωνίας με την Ελλάδα, η Γαλλία επεκτείνει την επιρροή της στη νοτιοανατολική Μεσόγειο» σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Η παράμετρος αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, αν σκεφτεί κανείς ότι η Γερμανία έχει μπει σε μετεκλογική δίνη και το τοπίο στη σχέση της με την Τουρκία παραμένει θολό.

Ένας ακόμα παράγοντας που λειτούργησε ως επιταχυντής των εξελίξεων ήταν η αιφνιδιαστική συμφωνία AUKUS ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία.

Η εκτίμηση της Αθήνας είναι ότι πίσω από το AUKUS κρύβεται – πέραν των άλλων – η πρόθεση της Ουάσιγκτον να υποβαθμίσει περαιτέρω της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κάτι που συν τω χρόνω, θα δημιουργήσει ένα κενό, το οποίο από σήμερα επιχειρείται να καλυφθεί με την ελληνο-γαλλική αμυντική συμφωνία.

Επιπρόσθετα, μετά την ένταση στις σχέσεις Μακρόν – Μπάιντεν, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας AUKUS και την έντονη ενόχληση του Γάλλου προέδρου για την ακύρωση της παραγγελίας γαλλικών υποβρυχίων από την Αυστραλία, η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας, είναι μάλλον προφανές ότι δεν δυσαρεστεί τις ΗΠΑ.

Και αυτό φαίνεται ότι ήταν το μήνυμα που μεταφέρθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια, από τον πρέσβη των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πάϊατ, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

«Η προμήθεια των γαλλικών φρεγατών, σε συνδυασμό με τα Rafale, συνιστούν επέκταση του αμυντικού δόγματος της χώρας, με τρόπο που θα καλύπτει ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες, περιλαμβανομένων και περιοχών που επιχειρεί να αμφισβητήσει η Τουρκία μέσω του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνουν» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές και υπογραμμίζουν την αυταπόδεικτη σημασία της παραπάνω δυνατότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Chevron Left
Ηλίας Μόσιαλος στο iEidiseis: Γιατί δεν πρέπει να επεκτείνουμε την τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό
Γερμανικές εκλογές: Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, αταίριαστοι εταίροι
Chevron Right