Μπροστά σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι είναι η κυβέρνηση, η οποία μέχρι αύριο πρέπει να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στη λήψη πραγματικά αυστηρών μέτρων, που θα έχουν περαιτέρω οικονομικές συνέπειες, ή αν θα παρατείνει την κατάσταση εγρήγορσης, ευελπιστώντας ότι το επόμενο διάστημα δεν θα επιβεβαιωθούν οι εξαιρετικά δυσοίωνες προβλέψεις αρκετών λοιμωξιολόγων – περιλαμβανομένου του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα – ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και τείνει να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη.
Σήμερα, το απόγευμα, η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων θα αναλύσει – όπως κάθε Πέμπτη – στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά δεδομένα και θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο, προκειμένου να καταλήξει στην τελική της εισήγηση προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού αποφεύγουν να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν τα σενάρια που πυροδότησαν τόσο η τοποθέτηση του κ.Τσιόδρα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής χθες, όσο και η αποστροφή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που ερμηνεύτηκε ως έμμεση προαναγγελία απόφασης για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα.
Σημειώνουν, ωστόσο, και αυτό έχει τη σημασία του, ότι η μέχρι σήμερα εικόνα δείχνει μια αύξηση των κρουσμάτων, η οποία όμως δεν είναι εκθετική. Που σημαίνει ότι χρειάζεται εγρήγορση αλλά όχι μέτρα που θα οδηγούσαν σε ένα τρίτο, σκληρό, ολικό lockdown.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis, ιδιαίτερα για την Αττική, στην οποία κατοικούν εκατομμύρια πολίτες και δραστηριοποιούνται δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, το σενάριο της διακοπής της κυκλοφορίας από τις έξι το απόγευμα είναι πρακτικά αδύνατο, διότι, αν υιοθετηθεί, θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα επιχειρήσει να λύσει, όπως π.χ., κατακόρυφη αύξηση του συνωστισμού στα ΜΜΜ τις απογευματινές ώρες, πολυκοσμία στα σούπερ μάρκετ τα Σάββατα και πολλά άλλα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο προβληματισμός των κυβερνητικών στελεχών εστιάζεται όχι τόσο στα μέτρα, αλλά κυρίως στην υιοθέτησή τους από τους πολίτες, οι οποίοι αισθάνονται μεγάλη κόπωση και απροθυμία να τα εφαρμόσουν με την πίστη με την οποία το έπραξαν την περασμένη άνοιξη. Ως εκ τούτου, αναζητούνται μέτρα πιο ευέλικτα, όπου και για όποιο χρονικό διάστημα είναι εφικτό.
Αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά τα επόμενα δύο 24ωρα, δύσκολα η κυβέρνηση θα λάβει δραματικές αποφάσεις, όπως π.χ. να κλείσουν ξανά τα σχολεία. Άλλωστε, το έχει διαμηνύσει με όλους τους τρόπους ότι σε περίπτωση λήψης πρόσθετων μέτρων, τα σχολεία θα είναι αυτά που θα κλείσουν τελευταία.
Εξίσου δύσκολο είναι να λάβει δραστικές αποφάσεις και για το λιανεμπόριο, καθώς οι πιέσεις από τον εμπορικό κόσμο είναι ασφυκτικές. Το μόνο που μπορεί να συμβεί είναι να διατηρηθεί μόνο το click away και να ανακληθεί η μέθοδος του click in shop.
Αυτά, αν η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει περίπου στα σημερινά επίπεδα. Αν αρχίσει να επιβαρύνεται με ταχύτητα, τότε, όλα θα τεθούν εξ αρχής στο τραπέζι. Κι επειδή, ο κίνδυνος επέλασης ενός τρίτου, ισχυρού κύματος της πανδημίας καραδοκεί, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει ήδη την επικαιροποίηση της απόφασης για χορήγηση 7,5 δισ. ευρώ για μέτρα στήριξης για το 2021.