Στις 08.30 το πρωί θα περάσει το Συντονιστικό της Πανελλαδικής των αγροτικών μπλόκων την πόρτα του ΥπΑΑΤ, προκειμένου να συναντηθεί με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Γεωργαντά, Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα.
Και οι δύο πλευρές προσέρχονται με μικρό καλάθι, καθώς οι πολυεπίπεδες συνέπειες της ουκρανικής κρίσης, η οποία έχει επιβαρύνει σημαντική την ήδη μεγάλη ενεργειακή κρίση, δεν αφήνουν περιθώρια για δραστικά μέτρα αντιμετώπισης του κόστους παραγωγής.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ωστόσο, και κυρίως από τον νέο ΥπΑΑΤ κ. Γ. Γεωργαντά, έχει μεταδοθεί η ανάγκη για συνεννόηση, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Γεωργαντάς έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του σε ένα θέμα που και οι ίδιοι οι αγρότες έθεταν ως βασικό στα μπλόκα διαμαρτυρίας : Την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε όσο το δυνατόν περισσότερους αγρότες.
Εδώ βέβαια υπάρχει μια ιδιαιτερότητα. Πολλοί από αυτούς που κάνουν δηλώσεις καλλιέργειας στο ΟΣΔΕ, δεν σημαίνει ότι είναι και παραγωγοί. Κάνουν τις δηώσεις ώστε να εισπράττουν επιδοτήσεις, οι οποίες καταβάλλονται με βάση τα στρέμματα που υποτίθεται ότι καλλιεργούνται με βάση τις δηλώσεις.
Μετά από συνεννοήσεις που έχει κάνει ο κ. Γεωργαντάς με τα υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών, φέρεται ότι έχει εξασφαλίσει την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης να τον εισπράττουν, εκτός από τους συνεταιρισμένους παραγωγούς και τους νέους αγρότες, αλλά και όσους έχουν ενταχθεί σε προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας. Στόχος του κ. Γεωργαντά είναι της ίδιας ευνοϊκής μεταχείρισης να τυγχάνουν και όσοι παραγωγοί έχουν τιμολόγια πώλησης των προϊόντων τους, που σημαίνει ότι αποδεδειγμένα παράγουν και αξίζει να ενισχυθούν.
Η ρήτρα αναπροσαρμογής για τους αγρότες
Αυτό βέβαια διευρύνει κατά πολύ τον αριθμό των δικαιούχων, που σημαίνει ότι πάνω από 400.000 αγρότες θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, με το αντίστοιχο κόστος για το ελληνικό δημόσιο να εκτοξεύεται και να αγγίζει τουλάχιστον το μισό του κόστους των μέτρων που είχαν ανακοινωθεί πριν από 20 μέρες και το οποίο έφθανε στα 170 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά στη ρήτρα αναπροσαρμογής, ήδη έχουν αρχίσει να πηγαίνουν στους παραγωγούς τα πιστωτικά που για την περίοδο Αυγούστου – Δεκεμβρίου κινούνται στο 80%, ενώ για τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα είναι στο 50%, δεδομένου ότι τους συγκεκριμένους μήνες, ουσιαστικά, δεν υπάρχει παραγωγή.
Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, το πρωί ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κ. Σκρέκας αναμένεται να ανακοινώσει τη ρήτρα αναπροσαρμογής για τον Μάρτιο, μήνα που ξεκινούν οι περισσότερες καλλιέργειες. Το ποσοστό της ρήτρας αναπροσαρμογής αναμένεται να ανακοινώνεται μήνα με το μήνα και θα ακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από την ενεργειακή κρίση.
Όσον αφορά στην ενίσχυση των λιπασμάτων, δεν αναμένεται κάτι καινούργιο. Η ΕΕ θεωρείται δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δώσει κοινοτικά χρήματα για να ενισχύσει ένα προϊόν το οποίο είναι κόντρα στις περιβαλλοντικές πολιτικές που προωθεί με άλλα προγράμματα, όπως είναι το πρόγραμμα για τα βιολογικά προϊόντα ύψους 490 εκατ. ευρώ.
Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ έχουν καταθέσει Ερώτηση στην Επιτροπή και αναμένουν απάντηση. Το σημαντικότερο που μπορούν να επιτύχουν είναι η Επιτροπή να δώσει άδεια ώστε να υπάρξουν κρατικές ενισχύσεις στο ζήτημα των λιπασμάτων. Σημειώνεται ότι οι τιμές στα λιπάσματα έχουν εκτοξευθεί και στην καλύτερη περίπτωση έχουν διπλασιασθείς ε σχέση με πέρυσι.
Από το υπουργείο Οικονομικών ωστόσο διευκρινίζουν ότι κάθε μέτρο πρέπει να εγκρίνεται από την ΕΕ αλλά ταυτόχρονα και η ελληνική κυβέρνηση να έχει τη δυνατότητα να το καλύψει οικονομικά. Τα ίδια στελέχη δηλώνουν ότι είναι σαφές ότι η κυβέρνηση στηρίζει τους αγρότες αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να λάβει μέτρα που τα δημοσιονομικά της χώρας δεν μπορούν να αντέξουν.