Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση δεν προχωράει στην κατάργηση του ειδικού φόρου καυσίμων προσπάθησε να εξηγήσει ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Μείωση της φορολογίας των καυσίμων ισοδυναμεί με επιδότηση των εισαγωγών, δηλαδή των οικονομιών άλλων χωρών που παράγουν καύσιμα, και μάλιστα, με τρόπο που δεν θα είναι στοχευμένος στα πιο αδύναμα στρώματα» είπε ο κ. Σκέρτσος.
Ο ίδιος εξήγησε ότι η μείωση του ΦΠΑ ή του ΕΦΚ στα καύσιμα είναι ένα οριζόντιο μέτρο που έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος (ετησίως αποφέρουν περίπου 6 δις ευρώ στα ταμεία), με εξαιρετικά αβέβαιο αποτέλεσμα για το κατά πόσο θα φτάσει τελικά στον καταναλωτή για να υποστηρίξει τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.
Συγκεκριμένα όπως είπε, «τυχόν μείωση του ΦΠΑ ή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα προκαλούσε δημοσιονομική τρύπα, ως εκ τούτου όσοι εισηγούνται αυτές τις προτάσεις, θα πρέπει να μας πουν από πού θα βρουν τα λεφτά, ποιους φόρους θα αυξήσουν για να καλύψουν την τρύπα στα δημόσια έσοδα».
«Η μείωση της φορολογίας καυσίμων ως μέτρο κρίνεται αναποτελεσματικό για την αντιμετώπιση του προβλήματος και όσοι το υποστηρίζουν θα πρέπει να εξηγήσουν ποιοι φόροι προτείνουν να αυξηθούν συμπληρωματικά» είπε ο υπουργός ενώ ανέφερε το επιχείρημα που έχουν επαναλάβει πολλά κυβερνητικά στελέχη ότι «ως οριζόντιο μέτρο θα ωφελήσει περισσότερο τους πλουσιότερους που καταναλώνουν περισσότερη βενζίνη από τους φτωχότερους για τους οποίους η διαφορά θα είναι οριακή».
«Αποπροσανατολιστική η συζήτηση για πρόωρες εκλογές»
Αναφορικά με την συζήτηση που έχει ανοίξει ακόμα και από «γαλάζιους» βουλευτές για πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, τη χαρακτήρισε ατελέσφορη, παρελκυστική και αποπροσανατολιστική.
Η συζήτηση περί εκλογών, είναι «ατελέσφορη και αποπροσανατολιστική σε αυτήν τη φάση» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Επικρατείας ενώ σε επόμενο σημείο της συνέντευξης, επισήμανε ότι «ο πρωθυπουργός έχει βάλει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο σε σχέση με τον ορίζοντα των εκλογών, αυτός είναι στο τέλος της τετραετίας». Συγχρόνως, «υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι έχουν να κάνουν με τη διεθνή αστάθεια. Έχουμε επίσης συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν, την επενδυτική βαθμίδα -όλα αυτά θα ληφθούν υπ’ όψιν και στην ώρα τους θα ληφθούν και οι αποφάσεις».
Κατά τον Άκη Σκέρτσο, «όλη αυτή η συζήτηση είναι παρελκυστική, ο κόσμος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, έχει μεγάλη ανασφάλεια. Η κυβέρνηση στέκεται δίπλα σε κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, το έχουμε αποδείξει. Στην πανδημία δώσαμε ένα πολύ μεγάλο πακέτο στήριξης, αυτό κατάφερε να κρατήσει την ελληνική οικονομία με το κεφάλι πάνω από το νερό».
Επίσης, «έχουμε τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη», δήλωσε ακόμη παρουσιάζοντας διαγράμματα για την ανάπτυξη, την ανεργία, τον κατώτατο μισθό, στον οποίον η Ελλάδα είναι στην 9η θέση, όπως είπε.
Περαιτέρω, έκανε ένα γενικό απολογισμό στα οικονομικά επισημαίνοντας: «Η κυβέρνηση έχει πετύχει να στηρίξει την οικονομία, έχουμε αυτήν τη στιγμή τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη. Έχουμε την ταχύτερα μειούμενη ανεργία, έχουμε πολύ υψηλούς αριθμούς απασχόλησης. Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου η αγορά εργασίας και συγκεκριμένοι κλάδοι της οικονομίας δεν βρίσκουν προσωπικό να καλύψουν τις ανάγκες των επιχειρήσεών τους. Όλα αυτά οφείλονται στο σταθερό τιμόνι που κρατάμε στην οικονομική πολιτική. Αλλά και στο γεγονός ότι εφαρμόζουμε ταυτόχρονα μεταρρυθμίσεις που απελευθερώνουν τις παραγωγικές δυνάμεις, αλλά ταυτόχρονα προσελκύουν και νέες επενδύσεις. Όλο αυτό έχει δημιουργήσει ένα θετικό κλίμα στην οικονομία παρά τις πολύ σοβαρές αντιξοότητες με την ενεργειακή κρίση».
Εξ άλλου, «η κυβέρνηση, εδώ και τρία χρόνια, κινείται με ένα σταθερό σχέδιο στο οποίο επιτυγχάνουμε τους στόχους, τον ένα μετά τον άλλο», ανέφερε φέρνοντας τα παραδείγματα με την άρση των capital controls, την αποχώρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία. «Η Ελλάδα δεν αποτελεί πια το “μαύρο πρόβατο”. Επί δώδεκα χρόνια είχαμε μάθει να της ασκείται μια εποπτεία, που ήταν και ντροπιαστική για τη χώρα μας και τους πολίτες μας», τόνισε. Και προσέθεσε: «Το επιτελικό κράτος δίνει προβλεψιμότητα, δίνει ασφάλεια, ώστε και οι πολίτες να γνωρίζουν τι είναι αυτό που έρχεται και τα υπουργεία να ξέρουν τι έχουν να εκτελέσουν».
Παραλλήλως, ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε την κυβερνητική στρατηγική αναδιανομής του μερίσματος της ανάπτυξης, όχι οριζόντια αλλά στοχευμένα σε εκείνους που έχουν ανάγκη. Και συμπέρανε: «Η ελληνική οικονομία αυτήν τη στιγμή μπορεί να υποστηρίξει μια ταχύτερη ανάπτυξη σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. Όλα συντείνουν ότι χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση, η οποία θα βρίσκεται κοντά και στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Κάνοντας συνεχώς μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύουν νέες, καλές επενδύσεις, που θα δημιουργούν νέες, καλύτερες θέσεις εργασίας».
Δεν θα είναι υποψήφιος
Η συνέντευξη έκλεισε με το προσωπικό ερώτημα, εάν ο Ά. Σκέρτσος θα είναι υποψήφιος βουλευτής: «Έχω δηλώσει ότι δεν θα είμαι υποψήφιος. Δεν είμαστε όλοι για όλα, τιμώ και σέβομαι πάρα πολύ τη δουλειά του βουλευτή. Είναι μια δουλειά που δεν μου ταιριάζει. Η δική μου δουλειά είναι διαφορετική και είμαι ικανοποιημένος με αυτό που κάνω».