Μοίρασε τις ευθύνες σε Αθήνα και Άγκυρα, για τις εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ο Άντονι Μπλίνκεν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο NTV λίγο πριν ξεκινήσει το ταξίδι του για την Ελλάδα.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παρότι στην κοινή συνέντευξη με τον Τούρκο ομόλογο του δεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα, απαντώντας στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Ντενίζ Κιλισλίογλου του NTV, δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανισορροπία στην πολιτική των ΗΠΑ έναντι των δυο χωρών, όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.
«Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα είναι στενοί φίλοι και, φυσικά, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Και οι δύο είναι πολύ σημαντικές συνεργασίες και σχέσεις για εμάς. Ήταν απίστευτα ευχάριστο να βλέπουμε τους Έλληνες – και επίσης, παρεμπιπτόντως, τους Αρμένιους, τους Ισραηλινούς – να εργάζονται πλάι-πλάι με τους Τούρκους για να βοηθήσουν τους ανθρώπους στον σεισμό. Και ελπίζει κανείς ότι αν μπορεί να προκύψει κάτι θετικό από αυτή την καταστροφή, ίσως είναι η βελτίωση των σχέσεων με αυτές τις χώρες» δήλωσε ο Μπλίνκεν.
Συνεχίζοντας σημείωσε ότι «η Τουρκία έχει λάβει μέτρα για να προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις. Τα υποστηρίζουμε πολύ αυτά» για να προσθέσει ότι «ανυπομονώ να συζητήσουμε στην Ελλάδα για να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε», αφήνοντας ανοιχτό ότι θα μεταφέρει προτάσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας Τουρκίας.
Απαντώντας σε ερώτηση αν πιστεύει ότι και η Ελλάδα πρέπει να έρθει πιο κοντά με την Τουρκία, ο Μπλίνκεν ήταν ξεκάθαρος.
«Νομίζω ότι και οι δύο χώρες πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες…τόσο για να κατευνάσουν τις όποιες εντάσεις όσο και για να βρουν μια θετική πορεία προς τα εμπρός για τη βελτίωση των σχέσεων» τόνισε ο Μπλίνκεν, μοιράζοντας τις ευθύνες της έντασης και στις δυο χώρες.
Στη συνέχεια έβαλε στο τραπέζι το θέμα της «συνεκμετάλλευσης» και τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν από την επίλυση των διαφορών.
«Παρεμπιπτόντως, εάν κάποιες από αυτές τις μακροχρόνιες διαφορές – για παράδειγμα, οι θαλάσσιες διαφορές – μπορέσουν να επιλυθούν, τότε οι δυνατότητες είναι τεράστιες, ιδίως για την Τουρκική Δημοκρατία, διότι η Τουρκική Δημοκρατία θα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ροής ενέργειας στη Μεσόγειο, επίσης στο Αιγαίο, αλλά και ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. Τα οικονομικά οφέλη από αυτό θα ήταν τεράστια. Οι ευκαιρίες για τις τουρκικές επιχειρήσεις, για την τουρκική οικονομία, για τον τουρκικό λαό θα ήταν τεράστιες. Έτσι, υπάρχει πραγματικό όφελος από την επίλυση αυτών των μακροχρόνιων διαφορών, επειδή δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για τους ανθρώπους.»
Ο Μπλίνκεν στην Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα έφτασε το απόγευμα της Δευτέρας (20/2), λίγο μετά τις 17:30, προερχόμενος από την Άγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν. Αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Αθήνας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναχώρησε για το Μέγαρο Μαξίμου, όπου και έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, χαρακτήρισε την επίσκεψη Μπλίνκεν εξαιρετικά θετικό γεγονός και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων ετών.
Για την ατζέντα στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον πρωθυπουργό, ο Γ. Οικονόμου είπε πως θα τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης όλα τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, αλλά και τη διεθνή πολιτική σκηνή, περιλαμβάνοντας όλα τα μεγάλα ζητήματα, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, τις σχέσεις με την Τουρκία, το ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά των ΗΠΑ, η αρμόδια για θέματα Ευρώπης υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, έχει εκφράσει την εκτίμηση ότι κατά τη διάρκεια των επαφών που θα έχει ο κ. Μπλίνκεν στη χώρα μας θα τεθούν επί τάπητος όλες οι τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Συνάντηση με Δένδια και Τσίπρα
Νωρίς το πρωί της Τρίτης, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια. Συγκεκριμένα στις 8:45, στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών, οι δύο υπουργοί θα κηρύξουν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών. Κατόπιν, θα υπάρξει κατ’ ιδίαν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, Ελλάδας και ΗΠΑ, ενώ στις 10:30 θα λάβουν χώρα κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, Ελλάδας-ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021. Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.
Κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί επίσης με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Στο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνεται και ξενάγησή του στην Αρχαία Αγορά.
Στη συνέχεια, ο Άντονι Μπλίκεν θα συναντηθεί με μέλη των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Ακολούθως, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.
Υπέρ της πώλησης F-16 στην Τουρκία
Σημειώνεται πως ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέφτηκε την Κυριακή και τη Δευτέρα την Τουρκία, όπου μετέβη στις περιοχές που επλήγησαν από τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατά την επίσκεψή του, ανακοίνωσε τη χορήγηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων επιπρόσθετης βοήθειας προς τους πληγέντες από τον σεισμό που προκάλεσε σχεδόν 45.000 θανάτους στη χώρα και τη γειτονική Συρία.
Εν μέσω καμπής «ανακωχής» στα ελληνοτουρκικά ελέω του φονικού σεισμού στη γειτονική χώρα, ο Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης του υπάρχοντος στόλου των τουρκικών F-16.
Εν μέσω μιας «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν κάθε είδους βοήθεια» είπε ο Άντονι Μπλίνκεν για τον φονικό σεισμό κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει πολλές ομάδες στην περιοχή και θα συνεχίσουν την υποστήριξή τους.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριξε το αίτημα για τα F-16, ενώ υπογράμμισε ότι η ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την Τουρκία στο θέμα των F-16 ωστόσο, «δεν μπορώ να σας καταρτίσω χρονοδιάγραμμα για το θέμα των F-16. Είμαι σε επαφή με το Κογκρέσο».
Στο αεροδρόμιο συνάντησε τον Μπλίνκεν ο Ερντογάν
Το δικό του μήνυμα έστειλε ο Ερντογάν στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, που τον συνάντησε στο αεροδρόμιο της Άγκυρας Εσενμπογκά κι όχι στο Προεδρικό Συγκρότημα ως είθισται.
Στην αίθουσα Grand Hall of Fame του αεροδρομίου περίμενε τον Άντονι Μπλίνκεν ο Ερντογάν, δείχνοντας προφανώς την «δυσαρέσκεια» του προς την Αμερικανική ηγεσία.
Η συνάντηση επικαιροποιήθηκε τελευταία στιγμή, καθώς στην επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν υπήρχε αναφορά για συνάντηση Μπλίνκεν Ερντογάν, αλλά μόνο συνάντηση με τον Τσαβούσογλου και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.